Van Gölü'nün imdat çığlıklarını duyan var mı?

Bir zamanlar sodalı suyunda karagözlü kızların çamaşır yıkadığı, suyu cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen, akıntının etkisiyle türkuaz dan maviye, yeşilden köpük köpük beyaza dönüşen Van Gölü daha bir çok görsel şova ev sahipliği yapıyor.

Bir zamanlar sodalı suyunda karagözlü kızların çamaşır yıkadığı, suyu cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen, akıntının etkisiyle türkuaz dan maviye, yeşilden köpük köpük beyaza dönüşen Van Gölü daha bir çok görsel şova ev sahipliği yapıyor.  Su sporları ve aktiviteleri ile ilgi odağı haline gelen, büyük bir eko turizm potansiyeline sahip Van Gölü havzasının eşsiz güzellikteki koyları ile büyüleneceğiniz bakir adaları, uçan balıkların dansı, flamingoların görsel şöleni  size doyumsuz bir seyir sunan Vanlıların Van Denizi olarak adlandırdıkları Van Gölü bugün imdat çığlıkları atıyor.

 

Oysa Van Gölü dünyanın en büyük soda içeren ve de Türkiye'nin de en büyük gölüdür. Van Gölü'nü Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu volkanik bir göl olarak biliyoruz. Yüzölçümü 3.713 km²'dir.  Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş isimli adaları sularında barındıran, Van'ın İpekyolu, Edremit, Gevaş, Tuşba, Muradiye, Erciş, Bitlis ilimizin Tatvan,  Ahlat, Adilcevaz ilçeleri ile çevrili olan Van Gölü'nün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metre, denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölde Van balığı ismiyle bilinen sazan ailesine ait bir balık yaşamaktadır.

 

Kapalı bir havzaya sahip olan ve insan eliyle kirletilen Van Gölü'ne en büyük zararı başta, hızlı nüfus artışından doğan çarpık kentleşmenin getirdiği altyapı sorunu oluşturmaktadır. Altyapının sağlıksız olmasından dolayı binlerce metreküp kanalizasyon atıklarının göle akıtılması, hemen ardından fabrika arıtma ve dönüşüm tesislerinin yetersiz olması, bilinçsiz tarımsal faaliyetler ve göle bırakılan tonlarca  evsel atıkla  kirletilmektedir. Bundan dolayı Van Gölünden her yıl tonlarca çöp çıkartılmaktadır.

 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme