VAN GÖLÜ'NDEKİ KİRLENME ENDİŞE YARATTI

Türkiye'nin en büyük gölü Van Gölü'nde yaşanan kirlenme gölün cam kesiti mavi rengini değiştirdi. Kirliliği gören vatandaşlar yetkilileri göreve çağırdı.

Burhan Ergin - Vansesi Özel

Eşsiz doğası, masmavi suyu, kumsalı ve yeşiliyle Van'ın ve bölgenin en önemli turistik değerlerinden Van Gölü'nde endişelendiren kirlilik meydana geldi. Geçtiğimiz hafta 9. Van Denizi Su Sporlarının yapıldığı, binlerce insanın hafta sonu akın ettiği, Van’ın en büyük doğal değeri Van Gölü’nde yaşanan kirlilik vatandaşlar arasında şaşkınlık yarattı. Çevre illerden ve Türkiye’nin farklı illerinden Kurban Bayramı nedeniyle insanların akın ettiği Van’da çevre kirliliği üzüntüye neden oldu.

Van Gölü’ndeki kirlenme yaklaşık 70 kilometrelik bir sahilde yaşanması vatandaşları korkuttu. Gölün rengini değiştiren kirlenmeyle birlikte sahillerde yer yer katı atık birikintileri meydana geldi. Çevrede bulunan vatandaşlar Van Gölündeki kirlenmenin önceki günden itibaren ortaya çıktığını, Van Gölü’nde bu kadar büyük bir kirlenmenin ilk defa görüldüğünü, kirlenmeden dolayı da kimsenin de suya girmediğini belirttiler.

Edremit ilçesinde oturan bir vatandaş göldeki kirlenmenin benzeri 2011 Van depreminde de yaşandığını, gölün renginin resmen kanalizasyon atık su rengine dönüştüğünü sahillerde atık birikintilerinin oluştuğunu belirtti. Bu arada kirliliğin Van Gölü'nün en temiz sahilli olarak kabul edilen yüzlerce yazlığı ve mavi bayraklı plajın bulunduğu Mollakasım, Ayanis, Amik sahillerinde meydana gelmesi nedeniyle yazlıkçıların Van denizine giremedikleri belirtildi. Vatandaşlar kirliliğin normal olmadığını, ciddi bir uyarı niteliği taşıdığını ve sebebinin yetkililerce araştırılmasını istedi.

VAN GÖLÜ TARİHÇESİ

Van Gölü’nün yüzölçümü 3.713 km²’dir. Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı o19, pH’sı ise 9.8 dir. Göl su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir.

Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye’de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür Van balığı yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.dir. İstanbul-Tahran demiryolu hatlarını da bağlamaktadır. Türkiye ve İran’a bağlanan demir yolu 1970’lerde yapılmıştır.

Bakmadan Geçme