VAN GÖLÜ'NÜ KURTARAN KAHRAMAN OLUR

Van Gölü'nü kurtaracak yasal önlemleri alan, bu yönde kalıcı ve etkili çalışmalar yapan kişilerin dili, dini, ırkı, siyasi görüşü, memleketi ne olursa olsun onlar Vanlıların nezdinde büyük kahraman, gönüllerinde sultan olurlar.

Türkiye'nin en büyük gölü, dünyanın en büyük sodalı gölü doğa harikası, çevresindeki sazlıklarda yüzlerce kuş çeşidini barındıran suyunda Van Balığı’nın yaşadığı,  yaşam kaynağı Van Gölü başta belediyelerin,  sanayi tesislerinin, özel kuruluşların,   konut ve iş yerlerinin, kanalizasyon atıklarını, ıslah edilmeyen dere sularının taşıdığı katı atıklar ve sorumsuz insanlarımızın kirletmeleri sonucu her geçen yıl biraz daha kirlenmeye yok olmaya devam ediyor.

 

Çevresinde   Edremit, Tuşba, İpekyolu ,Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan, Muradiye, Gevaş, gibi nüfusu yoğun yerleşim yerleri bulunan kirlenerek yok olma tehlikesi yaşayan Van Denizi “imdat” çığlığı atarken kirlenme boyutu tehlikeli seviyelere dönüşmeye başladı.  Kirletme yetmezmiş gibi Çevre Etik Değerleri’ne, imara, şehircilik anlayışına aykırı bir anlayışla son yıllarda kıyılar kamu eliyle acımasızca doldurularak, betonlaştırılarak gölün doğal yapısı tahrip ediliyor.

 

Van Denizi acımasızca kirletilmeye devam ederken farklı tarihlerde gölü kirlilikten kurtarma adına sonuç vermeyen toplantılar düzenlenmiş, toplantılarda iddialı sözler gündeme getirilmişti. Salonlarda kalarak unutulan, gönülleri hoş eden cilalı sözler ve tozlu raflarda kalarak hiçbir işe yaramayan Van Gölü dosyaları sonuç vermemiş   Van Gölü artan bir şekilde kirletilmeye hızla devam edilmiştir.

 

Van Denizi 40 yıldır insafsızca kirletiliyor, çevresi yağmalanıyor, sahilleri bataklığa dönüştürülüyor. Yetkili yetkisiz, etkili etkisiz herkes gölün kirlenmesini önlemek için bir takım sözler verdi. Geçen zaman içinde her zaman olduğu gibi verilen sözler unutuldu tek bir somut adımda atılmadı. 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme