• Haberler
  • Güncel
  • Van Gölü'nün sorunları tarihe karışıyor Koruma seferberliği başlıyor

Van Gölü'nün sorunları tarihe karışıyor Koruma seferberliği başlıyor

Van'da Haziran ayında düzenlenmesi planlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılacağı 'Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı' toplantısı öncesi eylem planıyla ilgili son gelişmeler açıklandı. Van Gölü Koruma Eylem Planı'nda yer alan uygulamalar tamamlandıktan sonra Van Gölü'nün uzun yıllardan bu yana devam eden çevre sorunları tarihe karışacak.

Vansesi Haber Merkezi

Uzaydan çekilmiş fotoğrafıyla NASA’nın düzenlediği yarışmada birinci olarak tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Van Gölü’nü koruma planı için el ele verildi. Eşsiz güzelliği milyonlarca insanın oylarıyla tescillenen Van Gölü, bu koruma planıyla gelecek nesillere ilham kaynağı olmaya devam edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda ilgili tüm bakanlıklar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan Van Gölü Koruma Eylem Planıyla Van Gölü derin bir nefes alacak.

Ülkemizin eşsiz doğal güzelliklerinden Van Gölü’nün korunarak gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi amacıyla büyük bir koruma seferberliği başlatılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı ve Van Milletvekili Gülşen Orhan’ın başkanlığında bir yıldır sürdürülen kurtarma planı hazırlıkları kapsamında tüm paydaşlar çok sayıda toplantıda bir araya gelerek Van Gölü’nün mevcut sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini tartıştı.

“Eylem planı tamamlandı”

Tüm bu görüşmeler ışığında Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile diğer bakanlık ve il müdürlüklerinin katkıları, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkanlığındaki yerel yönetim çalışmaları ile bölgesel ve ulusal sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle hazırlanan eylem planı tamamlandı.

“Van Gölü derin bir nefes alacak”

Van Gölü’nü eşsiz doğal ve kültürel güzelliklerini koruyarak daha mavi ve temiz bir geleceğe bırakmak amacıyla oluşturulan plan ile bölgedeki tüm atıkların kontrol altına alınması, atık sulardan kaynaklı kirliliğin giderilmesi, Van Gölü’nün temizlenmesi ve bölgedeki farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Hazırlanan eylem planı tamamıyla hayata geçtiğinde Van Gölü derin bir nefes alacak.

TURMEPA’dan Van Gölü için kapsamlı koruma planı

TURMEPA, eylem planı kapsamında Van Gölü’nün korunmasına katkı sağlamak amacıyla eğitimden farkındalığa, temizlik çalışmalarından bölge halkının bilinçlendirilmesine kadar geniş çaplı faaliyetler yürütecek. TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, proje hakkında şunları ifade etti: “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, Sayın Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan hanımefendinin koordinasyonunda, ilgili bakanlıklarımız, valimiz, yerel yönetimlerimiz ve tüm paydaşlarıyla birlikte tam bir seferberlik haline dönüşen bu eylem planının Van Gölü’nün eşsiz güzelliğini gelecek nesillere en iyi şekilde taşıyacağına inanıyorum. TURMEPA olarak bu kapsamlı eylem planı çerçevesinde Van Gölü’nün mavi kalması için tüm ekibimizle, gönüllülerimizle ve destekçilerimizle seferber olacağız. Başta hanımefendi olmak üzere bu eylem planına emek veren, eşsiz doğal güzelliğiyle Van Gölü’müzü kurtarmak ve korumak için elini taşın altına koyan herkese teşekkür ediyorum.”

Plan çerçevesinde TURMEPA tarafından bölgedeki ortaokul öğrenci ve öğretmenlerine Sıfır Atık Mavi eğitimleri verilerek denizlerin ve su kaynaklarının önemi aktarılacak. Van Gölü’nün korunması için bireylerin üzerine düşen sorumlulukların toplumsal olarak benimsenmesi sağlanacak. 2007 yılında Van Gölü yüzeyinin temiz tutulması amacıyla TURMEPA tarafından Van’a hibe edilen deniz süpürgesi yeniden faaliyete geçirilecek. Düzenli bir şekilde göl yüzeyindeki katı atıkları toplayacak olan süpürge Van Gölü’nün temiz kalması için hizmet verecek.

Halkın bu seferberliğe katılımını sağlamak, çevre ve deniz ekosistemi konusunda farkındalıklarını artırmak ve denizi korumayı bir davranış biçimine dönüştürmek amacıyla muhtarlar ve işletmelere yönelik sohbetler ve eğitim çalışmaları yürütülecek.

Bu kapsamda bölgede faaliyet gösteren otel, kafe, restoran gibi turistik işletmelerle bir araya gelinerek eğitimler düzenlenecek. Bu eğitimler belediyelerde Sıfır Atık sisteminin kurulmasından ve işletilmesinden sorumlu personele de uygulanacak. TURMEPA, tüm bu adımların yanı sıra dernek gönüllüleri, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Deniz Elçileri Topluluğu ve bölge halkının katılımıyla Van Gölü’nün önemine ve doğal güzelliğine dikkat çekmek amacıyla kıyı ve dip temizliği etkinlikleri düzenlemeyi planlıyor.

Van Gölü’nün çevre sorunları tarihe karışacak

Van Gölü Koruma Eylem Planı’nda yer alan uygulamalar tamamlandığında Van Gölü’nün uzun yıllardan bu yana devam eden çevre sorunları tarihe karışacak. Katı atıklar sebebiyle gölde meydana gelen kirliliğin önüne geçilecek, kanalizasyon kaynaklı kirlilik atıksu arıtma tesisleriyle önlenecek, tarım ve hayvancılık faaliyetleri daha modern şartlarda gerçekleştirilecek. Sıfır Atık ve Sıfır Atık Mavi seferberlikleriyle atıkların ekonomiye geri kazandırılması sağlanacak, atıksu ve hayalet ağların göle karışmasının önüne geçilecek. Bölge halkının farkındalığını artıracak eğitim ve etkinlikler düzenlenecek.

Bakmadan Geçme