Van halkı VOTAŞ'ı sahiplendi
Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş. yöneticileri, Organize Tarım İşletmeleri A.Ş. (VOTAŞ) tesislerinde kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Organize Tarım İşletmeleri'nin A.Ş. (VOTAŞ)Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 39 yıllığına Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş'ye devredilmesinin ardından yönetim basınla bir araya gelerek tesis hakkında bilgi verdi. Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Karaman, mevcut 2 bin 40 hissenin, bin 600’üne Van halkının sahiplendiğini belirtti. Kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla ile VOTAŞ'ı gezen ve işletme hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Karaman, tarım ve hayvancılık çalışmalarına başladıklarını ifade etti.
VOTAŞ’ın 10 yıl önce kurulan bir şirket olduğunu anımsatan Karaman, “3 ay öncesine kadar Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve şu an Van TSO tarafından alınıp hisselerinin Van halkına verildiği bir şirket olarak düşünüyoruz. Hâlihazırda mevcut 2 bin 40 hissenin, bin 600’ünü Van halkı sahiplendi. Şu an elimizde 400’e yakın hisse var. Bu hisselerimiz de satışta. Bunların satışıyla alakalı bir kısmı belediyeye ödenecek, diğer kısmı da VOTAŞ’ın ana sermayesine eklenip işletmemizin daha iyi yerlere gelmesi için anapara olarak kullanılacaktır” dedi.
İşletmenin kuruluş amacının sütle alakalı tesisler olduğunu ifade eden Karaman, “4-5 ay önce getirdiğimiz büyükbaş hayvanlarımız şu an kesimi hazır bir vaziyettedir. Bu süreç devam edecektir. Besi yaptığımız süreç içerisinde de süt hayvancılığına geçmiş olacağız. Esas işletmenin kuruluş amacı süt hayvancılığı ve sütle alakalı tesisleri inşa edip süt hayvanlarıyla alakalı bölgede bir farkındalık oluşturmak. Bununla ilgili çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.
Yıl içerisinde yapılması planlanan projelerden bahseden VOTAŞ İşletme Müdürü Münir Karam ise, “Süt inekçiliğine önem vermek, süt inekçiliğinden yavru elde etmek ve yavruları da besleyip piyasaya sürmek gibi projelerimiz var. İlkbahardan itibaren 200 baş civarında simental ve diğer süt ırklarından buraya dişi hayvan getirip, bunun yanında bin baş besiyi de devam ettirip, VOTAŞ’ın çarkını devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Buranın büyükbaş besi hayvanını kendimiz üretmek gibi bir hedefimiz var. Nisan-mayıs aylarında 200 baş hayvanımız gelecek. Çark böylece devam edecek. Piyasaya gebe düve verme projemiz vardır. Bu proje geçmişte de kısa bir süre burada uygulandı” dedi.