VAN HEYETİ KONYADAN MEMNUN AYRILDI
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, 2014 yılı için açıklanan Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı kapsamında TRB-2 bölgesine yatırımcı çekmek amacıyla Konyaya yapılan 4 günlük programdan memnun ayrıldıklarını açıkladı.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2014 yılı için açıklanan “Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı”nı tanıtmak ve teşvikte 6. bölgede yer alan Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’nin yatırım potansiyelini anlatmak amacıyla ülkenin sanayide lokomotifi olarak gösterilen İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Konya’ya bir ziyaret programı düzenledi. İlk olarak Konya ilinden başlayan Van heyetinde DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Selman Toprak, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Diyaeddin Altınal, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, VASİAD Başkanı Ali Çiçeksay, TÜMSİAD Van Şube Başkanı Göksel Yarız, MÜSİAD Van Şube Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Baynal, DAKA Program Yönetim Birim Başkanı Bade Altunel, DAKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Halil İbrahim Güray, Muş ve Van Yatırım Destek Ofis (YDO) Koordinatörleri, Ajans Uzmanları işadamları ve sanayiciler yer aldı.
-KONYA TİCARET ODASI’NDAKİ TANITIM TOPLANTISINA YATIRIMCILAR BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Program Konya Ticaret Odası’nın düzenlediği ve yaklaşık 50 yatırımcı ve işadamının katıldığı geniş kapsamlı yatırım toplantısında Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Van ile Konya arasında son zamanlarda başlayan diyalogların yatırıma dönüşmesini arzu ettiğini belirterek, işadamlarını bölgeye yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu. DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşan Demirci ve DAKA Program Yönetim Birim Başkanı Bade Altunel de TRB-2 bölgesinde yer alan Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinin yatırım potansiyellerini, 2014 yılı için açıklanan “Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı”nı tanıtarak, teşvikte 6. bölgede yer alan bölgenin avantajları anlatıldı.
-TÜRKİYE’NİN YÜZAKI TORKU ŞEKER TESİSLERİNDE İNCELEME
Daka heyeti daha sonra Van’daki muadilleriyle birlikte MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON, gibi işadamlarının bağlı olduğu sivil toplum kuruluşları ziyaret edildi. Türkiye’nin en büyük tesislerinden biri olarak gösterilen ve 56 bin üyesi bulunan Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği’ne (Pankobirlik) bağlı Çumra’daki Torku Konya Şeker tesisleri gezildi. Torku Şeker’e ait Damızlık Süt Çiftçiliği, Süt Yetiştirciliği, ve Dana Kreşi’nin yer aldığı ‘Danabank’ işletmesi gezildi. Daha sonra Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ziyaret edilerek, Türkiye genelinde 70 satış bayisi olan ve yaptığı ürünleri yurtdışında 35 ülkeye ihraç eden Bürotime, Kozmetik, Gıda ve Kimyasal Ürün ambalajı yaparak yurtiçine ve yurtdışına ihraç eden Petek Plastik Fabrikası gezildi. Bürotime ve Petek Plastik Fabrikası yetkililerine TRB-2 Bölgesinin yatırım potansiyeli ve yatırım yapmaları halinde teşvikten yararlanacağı konular anlatılarak davet yapıldı. Daha sonra heyet Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nde Konya OSB Yönetimi ile bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Konya Ticaret Borsası, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve son olarak Konya Valisi Muammer Erol’u da makamında ziyaret eden Van heyeti kente döndü.
DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, 4 günlük yoğun Konya programı ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Konya gezisinde yatırımcıların ilgisini bölgeye çekmek ve bölgedeki yatırım potansiyelini anlatmak için iyi bir fırsat olduğunu belirten Demirci, dolu dolu geçen ziyaretlerin oldukça verimli geçtiğini söyledi. 20 Ocak’ta İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerini kapsayan bir program daha düzenleyeceklerini anlatan Demirci, şunları kaydetti:
“2014 Mali Destek Programı’nın (MDP) ismi bilindiği gibi “Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı” özel olarak seçtiğimiz bir başlık. Çünkü girişimciliğin ve girişimcilik kültürünün bölgemizde gelişmesini arzu ediyoruz. Basit bir hibe programının ötesinde özel bir amacı da vardı. Şimdiye kadar olanlardan farklı bir bakış açısıyla tasarlandı. Bu hibe programı üzerinden bölgenin yatırım fırsatlarını, bölge içinden ve bölge dışından yatırımcılara tanıtmak amacını da taşımaktaydı. O sebeple de özellikle bölge dışından yatırımcıların ilgisini çekmek açısından hibe sınırını üst limit olarak 2 milyon TL’ye alt sınır olarak 200 bin TL olarak belirledik. Bu şekilde mali destek programına çıktık. Bir başka amacımız ise bölge dışından yatırımcı ilgisini çekmekle birlikte aynı zamanda bölgeye güçlü girişimcilik kültürünün girmesini ve yerleşmesini sağlamaktır. Bölgeye gelecek yatırımcılar, bölgedeki girişimcilerle ortaklık kurarak, proje geliştirmiş yatırımcılarla işbirliği yaparak, ortaklık kurarak ve hatta rekabet ederek girişimcilik kültürünü bölgemizde daha güçlü bir şekilde gelişmesine olanak sağlayacak. Biz de ülkemizde girişimcilik kültürünün en güçlü olduğu Konya’ya ilk programımızı gerçekleştirdik. Doğrusu Konya’da beklediğimizin üzerinde bir ilgi alaka ile karşılaştık. Zaten misafirperver bir halk olduğunu biliyoruz. Ama tanıttığımız programa daha ilk günden beklediğimizin üzerinde bir ilginin olduğunu gördük. Bu da bizi fazlasıyla memnun etti. İlk gün ticaret odasında bir genel tanıtım yaptık. Oldukça üst düzey bir katılım gerçekleşti. Ve katılımcıların programa ilgili olduklarını görmek memnuniyet vericiydi. Takip eden günlerde ise işadamları girişimci derneklerinin merkezlerine ziyaretlerde bulunduk. Böylece Van’dan beraberimizde gelen dernek mensuplarının da kendi muadili olan, mukabili derneklerle de karşılıklı görüşme yapmalarına da bir imkan vermiş olduk. Bu dernek mensuplarının kendi aralarında gerçekleştirecekleri işbirlikleri, ortaklıkları bölgeye bir yatırım çekebileceklerini düşünüyoruz”
-“KONYALI BİR İŞADAMININ TRB-2 BÖLGESİNE YAPACAĞI BİR YATIRIMIN TEŞVİK SÜRESİ BOYUNCA 10 KATA KADAR ÇIKAN BİR AVANTAJI VAR”
TRB-2 Bölgesine gelecek olan yatırımcının İstanbul’dan ve Konya’dan ne avantajı var? Yönündeki soruya ise Demirci, şunları şekilde anlattı.
“Yatırımcıya biz sadece ‘zaman doğuya yatırım yapma zamanıdır’ demiyoruz. Aynı zamanda bölgenin ciddi yatırım fırsatlarını da sunuyoruz. Yatırım teşviki uygulamasında TRB-2 bölgesinde yer alan Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illeri teşvikten en yüksek payı alan iller arasında bulunuyor. Dolayısıyla yatırımcının özellikle belli sektörlerde bu bölgeye duyabileceği ilgi yatırım maliyetlerinde ciddi bir bir avantaj sağlayacak. Rekabetçi gücünü artıracak kısa, orta ve uzun dönemde de daha karlı bir yatırım gerçekleştirmiş olacak. Buna bir örnek vermek gerekirse mesela 2 milyon TL’lik ve 40 işçi çalıştırmak üzere tasarlanmış bir yatırım, biraz teknoloji ağırlıklı bir yatırımı varsayalım. Bu yatırımın 6. bölgede yapılması durumunda elde edeceği yatırım tutarı, teşvik süresi boyunca, 1. Bölge olan İstanbul’la mukayese edildiği vakit yaklaşık 5 buçuk ve 6 katına kadar bir fark; 2. Bölge olan Konya ile mukayese edildiğinde ise 3 katına kadar bir fark ortaya çıkıyor. Daha emek yoğun bir sektör dikkate alındığında ise mesela yine 2 milyon liralık bir yatırım tutarının 300 işçi çalıştırıldığını varsayarsak, bu aradaki teşvik miktarı İstanbul’la mukayese edildiği vakit 20 kata kadar, 2. Bölge olan mesela Konya ile mukayese edildiğinde ise 10-11 kat bir fark ortaya çıkmakta. Yani 10 yıllık bir teşvik dönemi boyunca bu yatırımlar enaz 3 kattan 20 kata kadar daha karlı bir yatırımlar olarak düşünülebilir” dedi.