VAN'IN HAYALİ GERÇEKLEŞİYOR

Van'ın tarihi ve sosyo-kültürel birikimlerini yok olmaktan kurtarmak ve kentin manevi miraslarını geleceğe taşıyabilmek, kent hafızasına katkı sunmak amacıyla eski sanaat okulu tarihi binasında hayata geçirilmesi kararlaştırılan 'Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi Projesi' ile ilgili ilk toplantı Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirildi.

Vansesi Haber Merkezi

 

Gazetemizin haberleriyle, yazı işleri müdürümüz İkram Kali'nin köşe yazılarıyla gündeme getirdiği tarihi sanat okulu binasının 'Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi' olarak değerlendirilmesine yönelik öneri Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun talimatlarıyla gerçekleşiyor. Proje için Van Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı öncülüğünde çalışma başlatıldı.

 

 

VALİ ZORLUOĞLU: BENİ EN ÇOK HEYECANLANDIRAN PROJE

Vali konağında  bu amaçla gerçekleştirilen ve aralarında il dışından katılımcıların da yer aldığı çok sayıda paydaşın bir araya geldiği toplantının açılışında konuşan Vali Zorluoğlu, kent müzesi projesinin, ilimizde kendisini en çok heyecanlandıran proje olduğunu söyledi. Toplantıya katılan yazı işleri müdürümüz İkram Kali Van'ın hafızasını kaybeden bir kent olduğunu belirterek Van'ın böylesi bir esere ihtiyacı oluğuna işaret ederek görüş ve önerilerde bulundu.

 

 

Toplantıyla, projenin hayata geçirilmesinde katkı sunabilecek tarafları bir araya getirerek, tanışma ve fikir alış verişinin amaçladığını ifade eden Vali Zorluoğlu, katılımcıların önlerindeki süreç ile ilgili yol haritası çıkarıp, proje içeriğinin nasıl oluşturulacağı yönünde çalışmaları hızla planlaması gerektiğini aktardı.

 

 

VALİ ZORLUOĞLU: SÜRATLİ HAREKET EDİLMESİN

Müzenin bir an önce Van'a kazandırılması için süre sıkıntısı olduğuna işaret eden Vali Zorluoğlu, bu toplantının ardından, ilerleyen aşamalarda çok zaruri olmayan prosedürlerin atlanarak, süratli hareket edilmesini istedi. Vali Zorluoğlu, amaçlarının sadece bir müze inşaa etmek değil, ilimize bir cazibe merkezi kazandırmak olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

PROJE TASLAK SUNUMU YAPILDI

Toplantının devamında, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çaydere ve uzman ekibince hazırlanan 'Van Eğitim Tarih ve Kent Müzesi Projesi' tanıtım filmi izlenirken, öngörülen projenin detayları da katılımcılara aktarıldı.

 

 

KAMPÜS GİBİ OLACAK

Kampüs olarak dizayn edilmesi öngörülen projede, amfitiyatro ve yöresel aktivitelerin düzenleneceği Van Evi de düşünülürken, workshop atölyeleri, kafeteryalar ve 100 kişilik toplantı salonu, çevre düzenlemesinde Van çiçekleri, ağaçları planlanan diğer alanlar olacak.

 

 

KENTİN HAFIZA MERKEZİ OLACAK

Toplantının devamında, söz alan katılımcılar şehir kütüphanesi ve kent müzesi fikrinin olgunlaşması ve bir an önce hayata geçmesi amacıyla; tasarımdan, hedef kitlenin tespiti ve müze konsepti gibi pek çok konuda detayları istişare ettiler.

 

 

SONBAHRDA AÇILMASI PLANLANIYOR

Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi Projesi istişare toplantısı sonunda Vali Yardımcısı Mehmet Parlak başkanlığında kurulacak komisyonun süreci yönetmesi kararlaştırılırken, Vali Zorluoğlu hedeflerinin Van'a yapılacak en büyük kültür hizmetinin açılışını, önümüzdeki sonbaharda yapmak olduğunu açıkladı.

 

 

İLGİLİ TÜM KURUMLAR KATILDI

Toplantıya Vali Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra, Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sinan Bağlı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Necmettin Bayhan, Van Müze Müdürü Erol Uslu, Rölöve ve Anıtlar Müdürü Edip Emre Aksüek, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çaydare, Van YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Parin, Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali, sanat tarihi uzmanı Mesut Gül ve mimar Özcan Belen katıldı.

 

 

TARİHİ SANAT OKULU VE BİNASININ ÖYKÜSÜ

1945 yılında orta dereceli  sanat okulu olarak Tekel binasının altında eğitim öğretime başlamıştır. 01 Kasım 1951 tarihinde bugünkü tarihi binasına taşınarak Erkek Sanat Enstitüsü ismiyle, eğitim öğretime devam etmiştir. İlk müdürü merhum Vanlı Vasfi Levendoğlu'dur.

 

Atölye eğitim ve öğretim ahşap barakalarda yapılmakta iken, 1966 yılında bugünkü  modern atölyelere taşınmıştır. 1975 yılında Elektrik Atölyesi, 1976 yılında ek derslik binası, 1982 yılında Motor Atölyesi, 1983 yılında Tesisat ve Elektronik Atölyeleri, 1985 yılında Bilgisayar, 1994 yılında Yapı, 2005 yılında Endüstriyel Otomasyon bölümleri açılmıştır.    

 

 

 Okul daha sonra  Endüstri Meslek Lisesi, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi isimler almıştır.

 

 2011 depreminde tarihi  okul binasının yanında bulunan ve yıkılan  erkek öğrenci pansiyonun yerine Merinos Halıları sahibi Adıyamanlı iş adamı Mehmet Erdem tarafından Mehmet Erdem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismiyle yeni bir okul yapılmıştır.  

Bakmadan Geçme