Van'ın ilk pastanesi Doğan Pasta Salonu ve Nuri Usta

Zor koşullarda kentimizde başlayan pastacılık gelişerek günümüzde farklı bir yere ulaşabilmişse, pastacılık mesleğinde başarılı Vanlı ustalar çıkmışsa, yeni pastaneler açılmışsa, sosyal, toplumsal ve kültürel değişim yaşanmışsa bunda Nuri Usta ve Doğan Pasta Salonu'nun büyük payı vardır.

Eskiden şimdiki gibi ne adım başı modern  kafeler, restoranlar ne de bugünkü gibi farklı hizmet sunan şık mekanlar vardı.  Sosyal, toplumsal ve kültürel değişimin bir parçası olan pastaneler eskinin  buluşma noktalarıydı. İlk aşkların yaşandığı, o masum ve kaçamak duygularla pastaların yendiği, limonataların içildiği,  o ilk bakışların ilk heyecanların tek adresi pastanelerdi…  İş adamlarının, yolcuların, şairlerin buluştukları, edebi, siyasi, güncel sohbetlerin, görüşmelerin yapıldığı hatta şiirlerin yazıldığı yerlerdi pastaneler.

 

Ülkemizin batısında pastacılık Ermeni veya Rumların tekelinde olsa da Anadolu'ya  ilk olarak 19'uncu yüzyılda gelmiş. 1800'lü yıllarda Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın çıkardığı isyanı bastırmak için dönemin padişahı Rusya'dan yardım ister, gelen yardım sonucu  isyan bastırılır. Bu durum Osmanlı-Rus yakınlaşmasını  doğurur. Yakınlaşma ile Rus Çarı gelişmekte olan Çarlık ekonomisini canlandırmak için kapılarını Doğu Karadeniz halkına açar.  Doğu Karadenizliler (özellikle Rize ve Çamlıhemşinliler) 1.Dünya Savaşı esnasında çalışmak için gittikleri Rusya'da, dünyada hamur işini en iyi yapan Ruslardan pastacılığı öğrenirler.  Daha sonra vatanlarına geri dönen Hemşinliler Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde pastane açarak pastacılığı başlatırlar. Böylece Hemşinli ustalar eliyle pastacılık işi Türkiye'de hızla gelişmeye başlar.

 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme