Van'ın İranlı turist gerçeği

İranlıların beklentileri karşılanıp, yaşadıkları sorunlar çözülürse, kısa, orta ve uzun vadede adımlar atılarak turizm 12 aya yayılabilirse turizmde Van altın dönemini yaşayabilir.

1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin anlaşmasına göre çizilen, 380 yıldır değişmeyen Türkiye-İran sınırı aynı zamanda günümüzün Ortadoğu coğrafyasında sömürgeci devletlerin belirlemediği nadir sınırlardan biridir. Türkiye'nin İran ile 560 kilometrelik sınırının 300 kilometresini Van sınırı oluşturmaktadır. İran'a yakın sınır kenti olmanın avantajını iyi kullanan Van, turizmin de en parlak dönemini yaşıyor.

 

Ortak kültür, tarihi ilişkiler ve sınır kenti olan Van'a son yıllarda İran'dan artan bir şekilde turist geliyor. Çarşıda pazarda, cadde de, sokakta İranlı görmek Vanlılar için sıradan görüntüye dönüşmüş durumda. Ülkemiz ekonomik kriz dönemi yaşarken İranlı turistlerin sağladığı girdiyle özellikle hizmet sektöründe Van esnafı göreceli olarak bahar havası yaşamaktadır. İranlılar Vanlılardan, Vanlılar İranlılardan memnunlar. Merak edilen İranlı gerçeğini araştırıp yazdık.

 

İranlı turist profili kimlerden oluşuyor?

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA)  araştırmasına göre Van turizminde önemli yer edinen İranlı turistlerin yüzde 65'i erkeklerden, yüzde 35'i kadınlardan oluşuyor. İranlı turist grupları ana hatlarıyla genç, orta sınıf/ orta sınıf altı, eğitim düzeyi yüksek ve aile özellikleri gösteriyor. Yüzde 65'i 18- 35 yaş arasındaki gruptan oluşan İranlı turistlerin büyük çoğunluğu lise ve üzeri bir eğitim düzeyine sahip olurken üniversite mezunları ve lisansüstü eğitim derecesine sahip olanların sayısı dikkat çekiyor.

 

İranlılar Van'da nasıl iletişim kuruyor?

Yoğun olarak Azeri Türkçesi, Farsça konuşarak iletişim kuran İranlılar pek sorun yaşamıyor. İranlılara hizmet veren, mal ve ürün satan işletmelerde çalışan görevliler pratik olarak öğrendikleri Farsça'yı konuşarak iletişim kurmaları turizmin doğal bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme