Van'ın kültür hafızasını canlandıracağız

Beyzadeler topluluğunun kurduğu Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği (VAN KÜLTÜR-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Ortasaç ve yönetim kurulu üyeleri gazetemize teşekkür ziyaretinde bulundular. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü için hazırlıklara başladıklarını kaydeden Ortasaç, 2 Nisan 2018'de Van'ın kültür hafızasını yeniden kazanması için çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri düzenleyeceklerini söyledi.

Burhan Ergin

 

Bir süre önce kuruluşunu tamamlayarak faaliyetlerine başlayan Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği (VAN KÜLTÜR-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Ortasaç ve yönetim kurulu üyeleri gazetemize teşekkür ziyaretinde bulundu.  Ortasaç gazetemizin imtiyaz sahibi Erdal Perihan ve Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ile sohbet ederek desteklerinden dolayı gazetemize teşekkür etti.

 

Ağırlıklı olarak Selimbey, Alipaşa, Yalı Mahallesi'nde ikamet eden, Van'ın asli unsurlarından  'Beyzadeler' topluluğunun dayanışmaları ile kurduğu Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyeleri Başkan Kaya Ortasaç ile birlikte gazetemize teşekkür ziyareti gerçekleştirdi.

 

"Beyzadeler Van'ın asli unsurudur"

 Beyzadelerin devletin, milletin, huzurun, kardeşliğin yanında yer alan Van'ın asli unsuru olan bir topluluk olduğunu belirten Ortasaç, "Son yüzyıldır yerleşik bir hayatta yaşayan Beyzadeler, her zaman için İslam'ın kardeşlik ruhuna uygun hareket etmiştir. Derneğimizin Van kültürüne sahip çıkma yanında kuruluşunun diğer bir amacı da bu topluluğun sorunlarına sahip çıkmak ve gündeme getirmektir" dedi.

 

"Ramazanda mehteran gösterisi yapacağız"

Van'ın kültürünün değerlerinin unutulmaya, bozulmaya başladığını kaydeden Ortasaç, "Van önemli bir kenttir. Maalesef kentimizin tarihini, değerlerini, bilen insanlar çok azdır. Kentimizin kültür değerleri unutulmaya bozulmaya başladı. Bu güzel kentin kültür değerlerine gerçek anlamada sahip çıkan yok. Beyzadeler olarak memleketimizin halk oyunlarına, müziğine, türküsüne, giysilerine, Van oturma gecesine, yemeklerine, el sanatlarına, şiirine, çocuk oyunlarına sahip çıkmak tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla bu derneği kurarak güzel çalışmalar yapmak için adımlarımızı attık. Van'ımızın kültür hafızasını yeniden canlandıracağız.  Şu an 3 bine yakın üyemiz var. Dernek bünyemizde ayrıca gençlik ve kadınlar kolu kurduk. Değerli Vanlı hemşehrilerimizden, kamu kurum kuruluşlarından, meslek odalarından, STK'lardan çok büyük karşılık gördük. Özellikle derneğimizin kuruluşunda yardımlarını, desteklerini eksik etmeyen her zaman yanımızda olan onursal başkanımız eski milletvekilimiz Kayhan Türkmenoğlu'na teşekkür ediyoruz. Derneğimizin yapacağı faaliyetler kentimizde her kesim arasında büyük heyecan yarattı. İlk aşamada mehteran takımımızı kurduk. Yakın zamanda kostümlerimiz ve enstrümanlarımız gelecek. Ramazanda 35 kişiden oluşan mehteran takımı olarak ilk gösterimizi yapacağız. Derneğimizin faaliyetlerine destek olan herkese teşekkür ediyoruz " dedi.

 

"Van'ın sözlü ve somut kültürüne sahip çıkacağız"

Yakın zamanda kurudukları Van halkoyunları ekibinin orijinal Van kıyafetleri ve geleneksel oyunları ile Van'ı değişik yarışma ve etkinliklerde temsil edeceklerini kaydeden Ortasaç, "Kültür sanat varsa kent vardır. Kültürü varsa, korunuyorsa Vanlı vardır. Bizi diğer illerden farklı ve önemli kılan kültürümüze sıkı sıkıya sarılacağız. Halkoyunları ekibimizi de kurduk. Van'ın asırlık orijinal kıyafetleri ve halk oyunları ile güzel bir ekip oluşturduk. Ayrıca halkoyunları kursları başlatıyoruz.  Kurduğumuz halkoyunları ekibi üyelerimizden oluşuyor. İnşallah bu ekiptekileri uzun süre kullanacağız. Ayrıca Van'ın eski oyunlarını da gün yüzüne çıkaracağız. İlerleyen dönemde 50 davulcudan zurnacıdan oluşan Van Davul Şov gösterisi düzenleyeceğiz. Van'ın farklı noktalarında haftanın belirli günleri müzik dinletileri yapacağız. Van türkülerinin seslendirildiği geleneksel Van oturma geceleri ile turizme katkıda bulunacağız. Van'ın geleneksel yemekleri, çocuk oyunları ile ilgili çalışmalar başlatacağız. Van'ın sözlü ve somut kültürüne sahip çıkacağız. Kurduğumuz atölyemizde Van'ın geleneksel el sanatları ürünleri üzerine çalışmalar ve üretim yapacağız. Vanlılar derneğimizin çabalarından gurur duyacak " dedi.

 

"Dünya Vanlılar Günü için farklı çalışmalarımız olacak"

 Van'ın kurtuluşunun 100. yılı olan 2 Nisan 2018 için özel etkinlik hazırlıkları yaptıklarını kaydeden Ortasaç, "Van'ın kurtuluşunun 100.  Yılı bütün Vanlılar için önemlidir.  100. yıla Van ve Vanlılar olarak damga vuracağız. Bütün Türkiye Van'ı konuşmalı. Bu arda Van'ımızın sesi, gururu olan Vansesi gazetemizin öncülüğünü yaptığı birlik beraberliğimizi, kardeşliğimizi pekiştirmeyi amaçlayan 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü için farklı, renkli kültürel ve sanatsal çalışmalarımız olacak. Dernek olarak üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yapacağız" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme