VAN'IN ÜNLÜ KAHVALTILIĞI KAVUT TESCİLLENDİ

Kavrulmuş buğdayın değirmende öğütülerek un haline getirilmesiyle elde edilen ve sabah kahvaltılarında tereyağında kavrularak Van kahvaltısının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Kavut tescillendi.

Van’ın doğal besin ürünlerinden ve Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girerek adından sıkça söz ettiren Van kahvaltı sofralarının vazgeçilmez çeşitleri arasında yer alan kavut, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından onaylanarak koruma altına alındı. Van'a özgü bir lezzet olarak TÜRKPATENT tarafından kayıt altına alınan kavut, Vanlılar arasında memnuniyet yarattı. 

Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van kavutunun geçmişten bu yana bölgede büyük bir öneme sahip ürün olduğunu belirtti. Van TSO katkılarıyla 2015 yılından bu yana Van kahvaltısının 16 standart ürünüyle coğrafi marka tescili kapsamında yöreye ait olduğunu kanıtladıklarını ifade eden Başkan Takva, “Urartu medeniyetinden bu yana yapılan kazı çalışmalarında kavuta rastlandığını biliyoruz. Kavrulan buğdayın öğütülmüş unundan elde edilen kavut tok tutucu özelliğe sahiptir. Geçmişte açlığın giderilmesinde ve muhacirlik döneminde uzun yol gidenler kavutu yanlarından eksik etmemiştir. Doğal ve bölgesel bir ürün olan kavut Van’ın önemli bir değeridir”  dedi. 

Van kavutuyla birlikte 6’ıncı ürünün tescilini gerçekleştirdiklerini dile getiren Takva, “Van TSO olarak kavutun kimyasal bileşenlerini, yapılış şeklini içeren çalışma raporlarıyla TÜRKPATENT kurumuna yaptığımız başvuru neticesinde önceki gün bültende yayınlanarak tescillenmiş oldu. Kavutla birlikte 6'ncı coğrafi işaretler tescilimizi yaptık. Bu anlamda Van kahvaltısıyla beraber tescilleme çalışmalarımız devam edecek” dedi.

KAVUT NASIL TÜKETİLİR?

3 bin yıllık geçmişi olan kavut kahvaltılarda Van’a özgü Gül reçeli’nin yanı sıra bal ile birlikte tüketilir. Ayrıca Van’da yapılan içli çöreğin iç malzemesi olarak kullanılır. 

SEVİNÇ YARATTI

Van kavutunun Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi tescil alması Vanlılar arasında memnuniyet yarattı. Van mutfağının büyük bir zenginliğe sahip olduğunu belirten vatandaşlar, kavutun yanı sıra Van’ın tescillenmesi gereken yemek ve ürünlerinin olduğunu belirterek, tanıtımın ve tescilin gerçeğe uygun yapılmasını istediler.  

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme