Van'ın unutulmayan üç esnaf portresi

Ne mutlu Arkalarındaki bu boş kubbede hoş bir seda, bırakanlara! Arkalarından Rahmet okutanlara! Güzel ahlak, şefkat ve merhamet sahibi olan esnafa! Güvenilir esnafa ve dürüst müşteriye!

Ne mutlu; Arkalarındaki bu boş kubbede hoş bir seda, bırakanlara!

Arkalarından Rahmet okutanlara!

Güzel ahlak, şefkat ve merhamet sahibi olan esnafa!

Güvenilir esnafa ve dürüst müşteriye!

 

Bir zamanlar kredi kartlarının olmadığı, marketler ile büyük alışveriş merkezlerinin de esamisinin dahi okunmadığı ve peşin para veya hiç para vermeden dahi alış veriş yaptığımız günlerdi! Van'da esnafların çoğunu tanır tabi onlarda bizleri tanırlardı. Ayakkabıya ihtiyacım olunca gider İş Bankasının ara sokakta Ayakkabıcı Turgut Ağabeyden ayakkabı alırdım.Bunun parası büyükler tarafından sonradan ödenirdi.  Et kıyma ihtiyacı olunca Kasap Necdet Eres ağabey'den alır akşam babam gider parasını öderdi. Annem,teyzemler ve komşular Özvan ile Rekor'dan alışveriş yapar haftalık olabilir veya bir dahaki gidişte öderlerdi. Güzel bir adet vardı daha müşteri ağzını açmadan o güzel esnaflarımız"- Tamam tamam git sonra verirsin." Derlerdi. Hem de Van'ın tüm esnafı bu sözü bütün samimiyetleriyle söylerdi.

 

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Sayın İkram KALİ'nin çok güzel bir yazı dizisi var "İşinin Erbabı" Ellerine ve emeğine sağlık büyük bir zevkle okuyorum. Burada tanıdığımız bazı değerli ağabeyleri görünce Van sevdam zirve yapıyor. Geçenlerde Turan Haydaroğlu ile yaptığı röportajı okuyunca aklıma yıllar önce onlardan yaptığım bir alışveriş aklıma geldi,akabinde bu yazıyı yazmaya karar verdim.

 

Nasip olursa Van'da geçmiş yıllarda unutulmayan üç esnaf ağabeyimizle yaşadığım anıları anlatmaya çalışacağım. Kronolojik sırayla gitmeyi düşünüyorum. Bunlar Kahveci Muhtar İhsan Aktuğ,  Rahmetli Erdal Çiçeksay ve Turan Haydaroğlu ile daha çok oğlu Selim Bey'i anlatmaya gayret edeceğim.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme