Van'ın yeni gözdesi Van oturma gecesi

Van türkülerinin seslendirildiği bir asırlık Van oturma gecesi geleneği yıldızlı otellerin, seçkin restoranların gözdesi haline geldi. Van'da iki ekip geleneksel kıyafetler içinde sahne alıyor.

Vansesi Haber Merkezi

Van'da müzik ve eğlencede Van türküleri rüzgarı esiyor. Geçmişi bir asır öncesine dayanan kış aylarında evlerde bir araya gelerek şarkı türkü söylenen, sohbet edilerek güzel vakit geçirilen geleneksel Van oturma geceleri yıldızlı otellerin, seçkin restoranların ve eğlence yerlerinin gözdesi olmaya başladı.

Turizm ve kültür kenti Van'da yıldızlı otellerde seçkin restoranlarda sahne alarak bir birinden güzel 245 Van türküsünü seslendiren Van oturma gecesi ekiplerinin sayısı hızla artıyor.

Büyük Urartu Oteli'nde sahne alarak orijinal Van kıyafetleri içinde Van türküleri seslendiren Bizim Eller Van oturma gecesi ekibi şefi Fikret Zorer geçmişi uzun yıllara dayanan bir oturma gecesi geleneğini yaşatarak tanıtmaya çalıştıklarını söyledi. Oturma gecelerinin çok büyük ilgi gördüğünü iddia eden Zorer, "Büyük Urartu Oteli'nin nezih ortamında cumartesi akşamları sahne alıyoruz. Oturma gecesi Vanlıların kültür yaşamından önemli yer tutar.  Bu gecelerde türküler söylenir, sohbet edilir.   İlimize gezmeye ve iş amacıyla gelen yerli ve yabancı misafirler Van'ı ve özellikle Van kültürünü tanımak itiyorlar.  İnsanlar Van'ın farkını görmek, duymak tatmak istiyorlar. Bizim Eller Van Oturma Gecesi ekibi olarak yaklaşık 15 yıldır otel, restoran ve özel gecelerde kültürümüze katkı yapıyoruz. Yaptığımız sadece müzik değil. Biz Van'ımızın kültürünü yaşatıyoruz. Değerli Vanlı hemşehrilerimizden, misafirlerimizden çok büyük ilgi görüyoruz. İlimizde Van oturma gecesi ekiplerinin sayısının artması bizi de mutlu ediyor. Van'da otellerin seçkin eğlence yerlerinin birçoğunda oturma gecesi ekiplerinin sahne alacağına inanıyorum. Çünkü müşterilerden talep var. Bugün Şanılıurfa ilimizde onlarca sıra gecesi ekibi var Van'da da neden onlarca Van oturma gecesi ekibi olmasın. Ayrıca resmi kurumların Van'ın bu kültürüne önem vermesini, sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.

Van oturma gecesi geleneğini yaşatmaktan büyük zevk aldıklarını kaydeden Van'dan Sesler Van Oturma Gecesi ekibi şefi Sait Murat Yaşar da sazlı sözlü oturma gecelerinde başta Van türküleri olmak üzere farklı yörelere ait birbirinden güzel türküleri seslendirdiklerini, Van oturma gecesinin Van'ın sözlü kültür değeri olduğunu kaydetti. Kültüre ve turizme katkı yaptıklarını belirten Yaşar, Edremit yolu üzerinde hizmet veren Hünkar Mangalbaşı  Et ve Balık Restoranda sahne aldıklarını  belirterek ,"  Van oturma gecesi Van kültürünün bir parçasıdır.  Yöresel kıyafetimizle, seslendirdiğimiz güzel türkülerimizle sazımızla Van'ı tanıtıyoruz.  İlimiz turizm, kültür şehridir. Van'ı gezmeye görmeye gelen insanlar farklı yerleri görüp yöremize ait yemekler yiyerek Van yöremizin türkülerini dinleyerek hoş vakit geçirmek istiyor. Turizm gezme, yeme içme ve yöresel eğlence boyutuyla gelişir.  Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep illerinde Van oturma gecesi benzeri olan kültür daha çok gelişmiştir.  Van'dan Sesler Van Oturma Gecesi ekibimiz gibi farklı otellerde sahne alan, Aşıklar çay evinde belirli günlerde bir araya gelen Vanlı arkadaşlarımız var. Ekip sayısının hızla artacağına inanıyorum.  Çünkü müzik kültürümüze büyük bir ilgi ve talep var" dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Devlet Konservatuvarı,  Gençlik ve Spor Merkezleri, Belediyeler, Güzel Sanatlar Lisesi, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Van oturma gecesi ekiplerinin kurulması gerektiğini ifade eden Fikret Zorer ve Sait Murat Yaşar,"  Van oturma gecesi geleneğine kültürüne kurumlar kuruluşlar da sahip çıkarak bünyelerinde düzeyli bir yapıya kavuşturulmaları gerekir.  Söz konusu kurumların Van oturma gecesi ekipleri kuracak imkânları var. Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin gibi illerde üniversite, belediye, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı gençlik merkezleri bünyesinde oluşturulan ekipler ilerinin kültürünü yaşatarak tanıtıyorlar. Van'da neden olmasın?  Van'da bir konuk veya devlet büyüğü geldiğinde, özel günlerde, bayramlarda, festivallerde Van dışından gelen davetlerde telaşla Van oturma gecesi ekibi arayışı içine giriliyor.  Kurumlarda Van oturma gecesi ekipleri kurulmuş olsa böyle bir arayış içine girilmez.  Müzikle uğraşan Vanlı genç kardeşlerimizde için istihdam alanı oluşturulur. Van oturma gecesi ilgi bekliyor destek bekliyor" diye konuştular.

Bakmadan Geçme