Van'ın Yerel Gazeteleri Artık Daha İyi Tasarlanacak
Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC) ve Basın İlan Kurumu (BİK) Van Şube Müdürlüğü'nün Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Van'daki yerel gazetelerin sayfa sekreterlerine yönelik verdiği mizanpaj eğitimi sertifika töreniyle sona erdi.
Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC) ve Basın İlan Kurumu (BİK) Van Şube Müdürlüğü'nün Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Van'daki yerel gazetelerin sayfa sekreterlerine yönelik verdiği mizanpaj eğitimi sertifika töreniyle sona erdi. 6 gün süren eğitim sürecinde bile yerel gazetelerin tasarımlarında önemli değişmeler gözlemlediklerini belirten BİK Van Şube Müdürü Yahya Öylek bu değişimin sadece bu altı günlük eğitim süreyle sınırlı kalmamasını ve devam etmesini arzuladıklarını söyledi.
Basın İlan Kurumu (BİK) Van Şube Müdürlüğü ve Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC)'nin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Van'daki yerel gazetelerin sayfa sekreterlerine yönelik mizanpaj eğitimi semineri 27 Ağustos'ta başladı. Yerel basının yoğun katılım gösterdiği eğitim semineri düzenlenen sertifika töreniyle sona erdi. 'Sayfa Sekreterliğinde Quarkxpress Programı Semineri Vangölü Gazeteciler Cemiyeti VGC Eğitim salonunda düzenlenen sertifika töreninde konuşan konuşan BİK Van Şube Müdürü Yahya Öylek, tasarımın gazetenin olmazsa olmazları arasında olduğunu hatırlattı.
"Gazetenizin içeriği ne kadar zengin, özel ve size ait olursa olsun iyi bir mizanpaj olmadığı zaman insanların dikkatini çekmez." diyen Öylek, şunları söyledi: "Bilgi çağında gazete okurlarının beklentileri de değişiyor ister istemez. Çünkü televizyon ve internetle yarışıyorsunuz. Gelişen bu iletişim çağında haberin ve bilgiyi okurun dikkatini çekebilmek için daha eğlenceli ve daha görsel hale getirmeniz gerek. Bu altı günlük eğitim sürecinde her gün gazetelerin ciddi anlamda değiştiğini gördük. Bu süre zarfında hatta bazı gazetelerde çok ciddi gelişmeler olduğunu gördük. Bu değişimin sadece bu altı günlük eğitim süresiyle sınırlı kalmamasını ve devam etmesini arzuluyoruz ."
DAKA Genel Sekreteri M. Emin Yaşar, basının yerel demokrasiyle çok yakından ilişkili olduğunu, basın ne kadar kaliteliyse demokrasinin de o kadar kaliteli olduğunu söyledi. Türkiye'deki demokrasinin kalitesinin basının kalitesiyle paralel olarak okunabildiğini belirten Demirci, "Bu yerel basın için de böyledir yerel demokrasi için de böyledir. Her zaman güçlü bir yerel basına ihtiyaç vardır. Van bu bölgede batıdaki yerel gazetelerden daha iyi ve daha kaliteli gazeteler çıkarabilir. Yeter ki bunun ilk adımlarını atalım ve altyapısını hazırlayalım. Ajansımızın bu konuda vermiş olduğu destek, küçük bir destek belkide. Ancak bu yönde atılan bir adım. Önemli olan bunun devam ettirilmesi ve eksik alanlarda eğitimlere devam edilmesi gerek. İstenildiği takdirde bunun başarılabileceğine inanıyorum. Bunun için gayret sarf edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
6 gün boyunca eğitim veren Kocaeli ve İstanbul Aydın Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalışan Gazeteci Hasan Fehmi Ketenci ise yaptığı konuşmada, tasarımın tek başına yeterli olmadığını tasarımla verilen bilginin zengin, orijinal ve Türkçenin temel kurallarına uygun olması gerektiğini söyleyerek, "Gazetelerin bu konu da ciddi eksiklikleri var. Bu konuda ihtiyaç olduğunu düşündüğümüzden ileri ki aylarda haber yazım tekniği ve muhabirlik eğitimi de düşünüyoruz. Bu eğitimin Van'ın yerel gazeteleri için faydalı olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Eğitimde başarılı olanlara sertifikaları verildi. Program toplu çekilen fotoğrafın ardından sona erdi.