VAN, İSTANBUL YENİKAPI'DA TANITILACAK

Kurulduğu günden bu yana İstanbul ve çevresinde Van'ın tanıtımına, kültürüne yönelik çalışmalar yapan, Vanlıların ve Van'a gönül veren Van dostlarının birlik beraberliğine katkı sağlayan Van Dernekler Federasyonu 20-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul Yenikapı etkinlik alanında Van Tanıtım Günleri düzenleyecek.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Van kültürünü tanıtmak, sosyal dayanışmayı sağlamak, Van'a gönül veren, Van dostlarının birlik beraberliğine katkı sunmak amacıyla çalışmalarına devam eden Van Dernekler Federasyonu 20-23 Ekim tarihleri arasında Van İstanbul’da sloganıyla Yenikapı’da son yılların en büyük tanıtım organizasyonunu gerçekleştiriyor.

Elite World Otel’de düzenlenen toplantıya Van Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Fatih Yağız beraberindeki Genel Sekreter Orhan Yıldız, Erciş Vakfı Başkanı Murat Çevik, Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Erol Temel, Kocaeli Vanlılar Federasyonu Başkanı Kenan Yıldız, Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mazlum Kuşman, Van Federasyon 1. Bölge Başkanı Bayram Çiftçioğlu, Kültür İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Şeref Yıldız, Yönetim kurulu üyeleri M. Hanifi Paşa, Haşim Arvas, Said Baday, İsmail Karaç, Çizgi Üstü Mimarlık & Organizasyon yetkilileri Müge Yavaş ve Sibel Er katıldı.

Toplantıda söz alan Van Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Fatih Yağız, Vali Ozan Balcı’nın etkinliğe sahip çıkmasını isteyerek, “20-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul Yenikapı’da Van Tanıtım Günleri etkinliği gerçekleştiriyoruz. Şuan hazırlıklarımız sürüyor. Vali bey ve mülki amirlerinden ricamız etkinliğimizi sahiplensinler. Biz Vali beyin etkinliğimize katılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Van Dernekler Federasyonu, Van Kültür ve Dayanışma Vakfı, Van İşadamları Derneği, Erciş, Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı, Kocaeli Vanlılar Federasyonu tarafından uygulanan etkinlik 4 gün sürecek.

Tanıtım Günleri Etkinliğinde Van’ın yöresel ürünleri, Van kilimi, savat gümüş işletmeciliği, çömlekçilik, ahşap oymacılığı, yöresel lezzetleri Van Kahvaltısı, Otlu Peynir, Ayran Aşı, Borani, Van Balığı, Keledoş, Tandır Balığı, Kavut, Acem Köftesi,Van Baklavası, Kürt Köftesi, Çıngırtma, Erciş üzümü, çılbır, kurut aşı, mercimekli bulgur pilavı, çiriş mıhlası, kurutlu köfte, şile, ekşili, helise, sengeser ve geyesir sergilenecek.   

Etkinlikte ayrıca Van’ın tarihi güzellikleri Van Gölü, Van Kalesi, Muradiye Şelalesi, Akdamar Adası, Erciş Balık Bendi, Hoşap Kalesi, Hüsrev Paşa Cami, Travenler, Vanadokya, Van Kayak Merkezleri, Van Su Sporları ve Yamaç paraşütü tanıtılacak.

Etkinlik alanında oluşturulacak yerlere Van’ın ünlü sokaklarını temsilen Şemsiyeli Sokak, Kuş Kafesi Sokağı, Kültür Sokağı ve Tarihi Peynirciler Çarşısı ismi verilecek. Etkinlikte Van’ı simgeleyen Van Kedisi ve Van Gölü Canavarı maketi yer alırken, 65 adet dilek feneri uçurularak havai fişek gösterisi yapılacak.

Van Tanıtım Günleri etkinliğinde ünlü sanatçılar Sevcan Orhan, Ahmet Aslan, Aleyna Tilki, Ahura Ritim Grubu, Sakiler, Manuş Baba ve Van’ın sanatçıları sahne alacak.

“Vali beyin etkinliğimize katılmasını bekliyoruz”

Toplantıda söz alan Van Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Fatih Yağız, “Biz basın toplantısını Bursa, Kocaeli, İstanbul’da yaptığımız gibi yapmayacağız. Nasıl yola çıkarken bütün derneklerimizle el el tutuştuysak basınımızla da aynı davranışı sergilemek istiyoruz. Burada olma amacımız 20-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul Yenikapı’da Van Tanıtım Günleri etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Şuan hazırlıklarımız sürüyor. Gönül isterdi Van Valiliği ve ilçe belediyeleriyle birlikte bu organizasyonu yapalım ama nasip değilmiş. Van’dan isteyen herkes stant açıp çalışmalarını sergileyebilir. Vali beyle görüşmek için randevu talep ettik. Henüz görüşme gerçekleşmedi. Sanırım Vali beyin yoğun programından kaynaklanıyor. Birkaç gün daha Van’dayız. İnşallah sayın valimizle görüşüp etkinliğimizle ilgili bilgi vereceğiz. Vali bey ve mülki amirlerinden ricamız etkinliğimizi sahiplensinler. Biz Vali beyin etkinliğimize katılmasını bekliyoruz” dedi.

“Bu zamana kadar çok güzel çalışmalara imza attık”

Yaklaşık 6 ay önce yapılan kongreden sonra göreve başladıklarını söyleyen Yağız, “Van Dernekler Federasyonunda görev alan herkes emek vermiştir. Ben bu zamana kadar emek veren herkese çok teşekkür ederim. Biz yaklaşık 6 ay önce göreve başladık. Bu zamana kadar çok güzel çalışmalara imza attık. Bakın biz işimizi tamamen gönüllü olarak yürütüyoruz. Derneğimiz çalışmalarını yaparken çoğu zaman ailemizi ve işlerimizi ihmal ediyoruz ama diyoruz ki yeter ki Van’ımız çok daha iyi seviyelere gelsin. Yola çıkarken ben değil biz anlayışıyla hareket ediyoruz. Kimsenin siyasi görüşüne bakmadan birlikte Van Dernekler Federasyonuna sahip çıkıyoruz. Asla ayrımcılık yapmadık. Kadınlara ve gençlere çok büyük önem veriyoruz. Çünkü kadınların ve gençlerin olmadığı bir yerde başarı olmaz” şeklinde konuştu.

“Çok güzel çalışmalara imza attık”

Göreve geldikten sonra yapılan çalışmaları anlatan Yağız, “Göreve gelir gelmez hemen bir internet sitesi kurduk. Sosyal medya hesapları açtık. Federasyonumuzun tapusu bizim adımızaydı. Kendi adıma kredi çektiğim için seçim öncesi devrettim. Çünkü bunun Van halkının malı olduğunu, etik olan, ahlaki olan budur dedim. 5 bin gıda kolisini ihtiyaç sahibi aileye dağıttık. Bin 700’üne yakın koliyi iş insanı Seyithan İzsiz vermiştir. Hemen akabinde futbol turnuvası düzenledik. Esenyurt Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz turnuvada ikinci olduk. Bu süreçte çocuklarımızın tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Çocuklarımızın sokaklarda harap olmasına izin veremeyiz. Biz çocuklarımızı eğitime, spora kazandıracağız. Ülkemize ve ilimize faydalı bireyler olması için çalışacağız. İnsanlarımızı iftar soframızda ağırladık. 150 kadın kardeşimiz eşleriyle birlikte gelip yanımızda yer almak istedi. Van Dernekler Federasyonumuz herkesim tarafından yoğun ilgi görüyor. Herkes çalışmalarımızda yer almak istiyor. Çünkü biz memleket için çalışıyoruz. Bizim için esas olan Van’dır. Van’ımızın kültürüne, sanatına, eğitimine, tanıtımına katkı sunmak için çalışıyoruz. Öğrencilerimize burs veriyoruz. Sosyal aktiviteler düzenliyoruz. Hemşehrilerimizin güzel vakit geçirmesi için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Anadolu Yakasında da yeni bir yer açtık. Artık toplantılarımızın çoğunu orada yapacağız. Kısa, orta ve uzun vadede ne yapabileceğini bilen bir yönetim kurulumuz var. Federasyonumuzda her siyasi görüşten arkadaşımız var. Biz kararlarımızı hep birlikte tartışarak, konuşarak alıp hayata geçiriyoruz. Herkes birbirinin görüşüne saygı gösteriyor. Bu zamana kadar yaptığımız tüm çalışmalarda en ufak bir sıkıntı yaşanmamıştır. 20-23 Ekim tarihleri arasında ilkini yapacağımız Van Tanıtım Günleri etkinliğimize tüm hemşehrilerimizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İstanbul Yenikapı’da Van’ı en iyi şekilde tanıtacağız”

Van Tanıtım Günleri etkinliği hazırlıklarının sürdüğünü belirten Yağız, “Van-İstanbul’da sloganıyla 2022 yılında İstanbul Yenikapı Kongre ve Gösteri Merkezinde düzenlenecek olan Van Tanıtım Günleri’nin amacı zengin mirasa sahip Van’ı kültür ve turizm başta olmak üzere inanç, doğa, su, sağlık turizmiyle İstanbul’da tanıtacağız. Van’ın ne kadar görülesi bir yer olduğuna vurgu yaparak yerli ziyaretçi sayısının artmasına katkı sağlamak istiyoruz. İstanbul’da yaşayan Vanlıların bir araya gelerek hasret gidermeleri ve keyifli vakit geçirmelerini sağlayacağız. Van’ın kamu kurum ve kuruluşlarının etkinlik alanında yaptıkları çalışmaları ve gelişmeleri anlatabilecekleri ortamlar yaratacağız. Van’ın zengin mutfağı ile ziyaretçilerin damaklarında unutulmaz tatlar bırakacağız. Geleneksel el sanatları ve gıda ürünlerin sergileyerek alışveriş ortamını sağlayacağız. Sıra geceleri, halk oyunları, gösteri ve konserler düzenleyeceğiz. İstanbul Yenikapı’da Van’ı en iyi şekilde tanıtacağız” dedi.

“Van Dernekler Federasyonu herhangi bir partiye bağlı değil”

Erciş Vakfı Başkanı Murat Çevik ise Van Dernekler Federasyonunda Van’a hizmet etmek için çalıştıklarını belirterek, “Van’ımızın tanıtımına katkı sunmak için çalışıyoruz. Federasyonumuzda her siyasi görüşten arkadaşlarımız var. Biz herkesin görüşüne saygı gösteriyoruz. Her zaman önceliğimiz Van olmuştur. Van için bir masa etrafında birleştik. Van Dernekler Federasyonu kesinlikle herhangi bir partiye bağlı değil” diye konuştu.

Toplantının sonunda sorulan sorular cevaplandırıldı.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme