VAN KALESİ'NE BİLİMSEL KAZI

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında Kral Menua tarafından yaptırılan çeşme ve eklentilerinin bulunduğu alanın yer altı haritası jeoradar ve elektromanyetik yöntemle ortaya çıkartılıyor.
Van Kalesi zirvesinde ve kuzeyinde bulunan höyükteki kazı çalışmaları devam ediyor. Yerin 5 ila 15 metre altınındaki eski yapı kalıntılarını jeoradar ve elektromanyetik yöntemle tespit etmeye çalıştıklarını belirten, Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi’nin adına yürüttükleri ve Aygaz Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Van Kalesi kazısınin birkaç aşamada devam ettiğin söyledi. Konyar, kazı çalışmaları, restorasyon ve çizim belgelerinin çalışmaları yanında jeofizik çalışmaları da yürüttüklerini belirtti. Jeofizik çalışma yaptırmalarının öneminin ise zamandan ve ekonomik açıdan daha uygun olduğunu ifade eden Konyar, ‘’Zamandan kazanmak için bu tür son teknoloji yöntemleri jeoradar ve elektromanyetik sistemlerle kazılan ya da kazılacak olan alanların bir bölümünü tarıyoruz. Bununla birlikte yerin 5 ila 15 metre altınındaki eski yapı kalıntılarını tespit edip çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Bu çalışmalar kazı süresince devam edecek’’ dedi.
‘’KRAL MENUNA YAPTIRDIĞI ÇEŞMENİN TAHRİP EDİLMEMESİ İÇİN BEDDUA ETTİ’’
Bulundukları yerin ‘Menua çeşmesi’ olarak adlandırılan bir alan olduğunu ifade eden Konyar, ‘’Bu alanda 3 tane yazıt var. Yazıtlarda Kral Menua buraya bir çeşme yaptırdığını söylüyor ve bir beddua metni ile bitiyor. Bazı Urartu yazıtlarında olduğu gibi ‘’Kim bu çeşmeyi tahrip ederse, kim ben yaptım derse bütün kötülükler üzerinde olsun’’ ibareleri yer alıyor. Bu gün bile bazı yapılarda bu beddua metinleri kullanılır. Kimsenin daha sonra bu yapıtları tahrip etmemesi için ve diğer önlemler için bir beddua metni var. Dolayısıyla burada Menua çivi yazısı ile bir çeşme yaptırdığını beyan ediyor. Biz de bu çerçevede burayı kazıyoruz’’ dedi.
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Ahmet Yüksel ise, Van Kalesi kazısının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir projesi olarak Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar tarafından sürdürüldüğünü söyledi. Yüksel, şuan burada jeomanyetik yöntemle yer altındaki eski mimari kalıntıların varlığını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Eski Van Kalesi yerleşim merkezinde yapılan çalışmalarla mimari kalıntılar ve mezar lokasyonlarını belirlemekte yine manyetik yöntemin kullanıldığını ifade eden Yüksel, ‘’Bu sayede kazının daha kısa bir zamanda, daha ekonomik olarak ve daha düzgün bir şekilde tahrip olmadan ortaya çıkarılması sağlanmaktadır. Kullandığımız cihaz, en son teknoloji olup şu anda dünyada en ideal, bu alanda birinci derecede kullanılan bir sistemdir’’ dedi.
vanhaber, van haber, van, haber
van kalesi, fatih ahmet yüksel, jeofizik, teknoloji

Bakmadan Geçme