Van Kalesi ve Eski Van Şehri Dünya'nın Mirası Oldu

Akdamar Adası'nın ardından Van Kalesi'de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. Sırda Van Oturma Gecesi geleneği var.

Akdamar Kilisesi'nin Nisan 2015 yılının ayında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından Van Kalesi ile Eski Van Şehri UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.  Sırada Van türkülerinin söylendiği geleneksel Van Oturma Gecesi var.
Van'ın kalesi, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer aldı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, kararın Nisan ayında alındığını fakat UNESCO tarafından daha yeni açıklandığını  bildirdi.
Urartu Krallığı tarafından yaptırılan ve Urartu'ların başkenti olan Tuşba'yı kuş bakışı gören Van Kalesi merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık, 250 yıl Doğu Anadolu Bölgesi'nde egemenlik sürdüren Urartuların başkentliğini yapmış olan Van kalesi ve Eski Van şehri 3 bin yıldır görkemiyle ayakta kalmaya devam ediyor. Tuşpa adıyla uzun süre Urartu Devleti'nin başkentliğini yapan kale, Urartu kralı I. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 tarihleri arasında kuruldu.

Kalede Urartular'dan kalma Madır (Sardur) Burcu, Analı-Kız açık hava tapınağı, 1. Argişti, Kurucular, Menua ve II. Sarduri'nin kaya mezarları, Bin Merdivenler ile ana kayaya oyulmuş sur duvar yatakları ve sur duvarları bulunuyor.   Van Kalesi dışında listeye Türkiye'den 9 tarihi eser de eklendi. Bunlar, Sultan II. Bayezid Külliyesi (Edirne), Bodrum Kalesi (Muğla), Sivrihisar Ulu Camisi (Eskişehir), Hacı Bayram Cami ve çevresindeki tarihi alanlar (Ankara), Nuruosmaniye Külliyesi (İstanbul), Malabadi Köprüsü (Diyarbakır), Kibyra Antik Kenti (Burdur), Yivli Minare (Antalya) ve Kızılırmak Deltası kuş cennetidir (Samsun).

Akdamar Kilisesi'nin 2015 yılının Nisan ayında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından şimdide Van Kalesi ile Eski Van Şehri UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.  Urartu Krallığı tarafından yaptırılan ve Urartu'ların başkenti olan Tuşba'yı kuş bakışı gören Van Kalesi merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık, 250 yıl Doğu Anadolu Bölgesi'nde egemenlik sürdüren Urartuların başkentliğini yapmış olan Van kalesi ve Eski Van şehri 3 bin yıldır görkemiyle ayakta kalmaya devam ediyor. Tuşpa adıyla uzun süre Urartu Devleti'nin başkentliğini yapan kale, Urartu kralı I. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 tarihleri arasında kuruldu.

 

Bakmadan Geçme