YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne Prof. Dr. Dursun Odabaşı isminin verilmesi Van kamuoyunda üzüntü ve tepkiyle karşılandı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu konuyu görüşerek YYÜ'den Van halkının eleştirisini çeken isim değişikliği kararını geri çekmesini isteyecek.
vansesi:İlhan Siyahtaş
Yeniden siyasi çekişmelerin odağına dönüştürecek bir karar
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal'ın önerisi, YYÜ senatosunun aldığı kararla hastaneye Dursun Odabaşı isminin verilmesine tepki gösteren siyasi partiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve Vanlılar, isim değişikliğinin haksız, anlamsız, yersiz, gereksiz üniversiteyi ve hastaneyi ileride yıpratacak, yeniden siyasi çekişmelerin odağına dönüştürecek karar olduğunu dile getirdiler.
Van dayatmayı kabul etmez
Yüzüncü Yıl Üniversitesi isminin önüne 30 yıldır 'Van' ismi eklenemezken masa başında alınan jet karar ile hastane isminin değiştirilmesinin keyfiyetten, bakış açısından kaynaklandığını dile getiren bazı vatandaşlar isim değişikliği yerine hastanenin mevcut ihtiyaçları ve sorunlarıyla ilgilenilmesini istediler. Prof. Dr. Dursun Odabaş'ın kamu görevinin gereği hizmet ettiğini ve her kamu görevlisi gibi de karşılığını maddi ve manevi olarak aldığını belirten vatandaşlar, Van halkı hizmet eden herkesi olduğu gibi Odabaşı'nı da yeri geldiğinde saygıyla anmıştır. Ama Van dayatmayı kabul etmez. Ama birileri "Ben yaptım oldu" diyebilir. Halen hayatta olan, kamu görevinde bulunan, 1990 yıllarda siyası bir nedenden dolayı görevinden alınmış birinin adının yaptıklarının abartılarak Van kamyonun görüşü dikkate alınmadan senato kararıyla hastaneye verilmesi Van kamuoyunu rahatsız etmiştir. Bu değişim hastaneye gölge düşülmüştür.
İsim değişikliği derhal geri çekilmelidir
Hiç bir gereği yokken, hiçbir kişi, kurum, kuruluş, meslek odası ve kent dinamiklerinin gündeminde olmayan hastane isim değişikliğinin kamuoyundan adeta gizlenerek gerçekleştirilmesinin düşündürücü olduğunu vurgulayan, alınan karara ve değişikliğe tepki gösteren Vanlılar, YYÜ isim değişikliği gibi popülist işlerle uğraşacağına hastanenesin eksik kadrosunu tamamlamalı, hizmet ve eğitim kalitesini ulusal ve evrensel ölçülere yükseltmeli, öğrenci sayısını artırmalı, üniversiteyi modern bir eğitim alanına dönüştürerek akademik başarılarla gündeme gelmesi sağlamalıdır diye konuştu. 30 yıllık YYÜ 'de toplam 20 bin öğrenci bulunmazken, YYÜ'den yıllar sonra kurulan genç üniversitelerde öğrenci sayısının 60 binlere çıktığını vurgulayan vatandaş isim değişikliğinin derhal geri çekilmesini istedi.
İsimler vatandaşların vicdanında şekillenir
Türkiye'de onlarca köklü ve başarılı Tıp Fakültesi Hastanesi yıllarca aynı isimle hizmet verip isim değişikliğine ihtiyaç duymazken YYÜ'de yapılan isim değişikliğinin gereksiz olduğunu ifade eden Vanlılar, isim değişikliği nasıl ki senatoda alınan kararla verildiyse, gelecekte yine senatoda alınan yeni bir kararla da kaldırılmayacağını kim garanti eder. BU isimi verilen kişiyi incitir. İsimler vatandaşların vicdanında şekillenir, kamuoyunun nezdinde yerini bulur ve yıllarca yaşar. Geçmişte eski Van valilerinden Mahmut Yılbaş'ın isimi Van Şehir Stadyumu'na verildi,yıllar sonra bu ismi önerenler dahi ilginçtir isimin stadyumdan kaldırılması için kampanya açtı. Sonuçta kamuoyunun yoğun baskısı sonrası bu isim stadyumdan kaldırılarak Van Atatürk Şehir Stadyumu oldu. Van halkının duyarlılığını tepkisini bölgecilik, yerel milliyetçilik olarak değerlendirmek üzüntü vericidir, Van'ı tanımamaktır.
Dursun hoca haksızlığa uğramış olabilir ama hocanın yaşadığı siyasi bir olay sonrası hocanın isminin yıllar sonra hastaneye verilerek ' iade-i itibar' yapılması kanaatimce yarayı tekrar kanatmaktır, bu olmamıştır diyen akademisyen de şunları söyledi, " Bu değişiklik beraberinde çekişme, tartışma ve siyasallaştırma getirecektir. Böyle bir değişikliğe hiç ama hiç gerek yoktu. Ayrıca Van kamuoyunun görüşü de alınmalıydı. Bu gibi kurumlara öncelikle ve özellikle bu memleketin yetiştirdiği model, örnek isimlerin isimi verilmelidir. Ama benim kişisel görüşüm hastaneye Van kamuoyunun vicdanında yer eden, değer bulan, Van depreminde hayatını kaybeden Japon Doktor Atsushi Miyazaki'nin isiminim verilmesi evrensel insani değerler açısından daha anlamlı ve uygun olurdu."