'Van Kent Konseyi Hayırlı ve Hatırlı Olsun'

Yasadaki, kriterlerle uygun olarak kurulmuş ve yönetmelik çerçevesinde çalışacak olan “Van Kent Konseyi’ne”; Bir eğitimci, sorumluluk bilincini taşıyan birey ve Van’ı çok seven, önemseyen, Van elçisi bir Vanlı olarak başarılar diliyorum.

Konseyin sekreteryası ve üst akıl yönetimi, okuduğum kadarıyla  “Resmî kurumlar gibi, hiyerarşik bir organ olarak kurulmuş.”

Vali, Belediye Başkanı, Rektör, onların hocaları, bürokratları, memurları. Kusura bakan baksın, bir gün dönüp yazdıklarıma da baksın. Üniversitemizdeki hocalarımızın gönüllü hizmeti bir şanstır. Yıllardır söylerim; “Bilim adamları, inşaat, jeoloji, petrol, orman, gıda ve çevre mühendisleri ile veterinerler odalarından çıkıp, kravatları çıkarsınlar artık.”

Ekip, konsey veya örgütü kurmaya gerek kalmamış bence. 65 gibi manevi anlamı olan ve 65 kişiden oluşan kurulun sekretaryası; ildeki tüm STK, yasal siyasi parti temsilcileri, kurumlardan yetkililer ile yürütülmeli. Belli kişilerin veya bürokratların etkili olduğu konseyler, bir resmî kurum havasında çalışır.

Görev ve sorumluluklar; Valilik, belediye, üniversite olacak ise, o zaman belediye ile ikisi yürütsün. Bir yerlerde yürümeyen, eksik yürüyen, sürekli sorunlar var ise, konseyler, sorunu önceden gören ve sorun olmadan çözen, gönüllü aktivistlerden oluşur. Devlet; yani Valiler veya rektörler bürokratlarına, memurlarına hangi görevi verirse, ast “işimi doğru yaptım” diyerek takdir edilmek ister. Oysa; etkin katılımcı, aktivist, liderliği gelişmişlikle birleşen nitelikli konsey danışmanı (etkili, birikimli, bilgili, sosyal ve cesur lider) kurduğu ekip ile; Dünya’dan ve Türkiye’den örneklerin farkındalığını, kentine uygulamada, amirin verdiği işi veya söylediğini yaparak “işimi doğru yaptım” (işin kendisinin doğru veya yanlışlığını analiz etmeden yapılan işin, doğru veya yanlış yapılması, sadece kağıt üzerindeki doğrudur.) Fikirleri, tartışılanları, konuşulanları, analizleri, mevcut durumu, kurumların, STK’ların, liderlerin düşüncelerinden oluşan, aynı zamanda toplumsal gerçeklerden derlenenleri birleştirerek; birinci, ikinci, beşinci kalkınma planlarını yıllara, kurumlara, STK ve bireylere dağıtarak, geri dönüşümlerde, işimi doğru yaptım yerine “doğru iş yaptım/yaptık” söyleyenlerin olduğu bir ekip. Sorunları sorun olmadan çözmeye, yeni gelişim ve değişim modelleriyle, özgüven kazanılarak, daha büyük çalışmalara ve Van Şehri’nin, Van Kenti ve kentlisine hizmet edenler konseyi oluşmuş olur.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme