Van Kent Meydanı Nasıl Olmalı?
2011 VAN depreminin ardından hazırlanan yeni imar planı 2013 yılında askıya çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü yetkilileri hazırladıkları yeni imar planıyla modern bir Van'ın ileride ortaya çıkacağını söylediler!
2011 VAN depreminin ardından hazırlanan yeni imar planı 2013 yılında askıya çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü yetkilileri hazırladıkları yeni imar planıyla modern bir Van'ın ileride ortaya çıkacağını söylediler!
Van için yol haritası olarak olduğu ileri sürülen yeni imar planı daha işin başında yapılan rant odaklı müdahaleler ve yapbozlarla yamalı bohçaya dönüştürüldü. Vanlıları ümitlendiren imar planının şekli şeması değişti/rildi.
Başka bir şey ortaya çıktı.
Revize edilen o günkü yeni imar planına göre;
Van'ın kentsel geleceği, sosyal, kültürel ve çevresel ihtiyaçları dikkate alınarak 35 bin metrekare alana sahip olan eski Devlet Hastanesi'nin yeri kültür park ve festival alanı, Toprakkale kışlasının yeri yeşil alan ve Van belediyesi birimleri, YYÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yeri poliklinik, kent parkı ve yeşil alan, Valiliğin yeri park ve kent meydanı, Atatürk şehir stadyumunun yeri valilik, büyük bir cami ve meydan, DSİ 17. Bölge Müdürlüğü'nün yeri Deprem Müzesi ve park olacaktı.
Ardan 6 yıl geçti.
İmar planında gösterilen değişimler şu ana kadar gerçekleşmedi.
Aksine turizm, sosyal yaşam bölgesi olarak doğası korunması gereken Edremit kamu kurumlarının hizmet binalarına kurban edilerek beton yığını haline dönüştürüldü. Van Gölü çevresinde yapılaşma kodu 1655,00 metreden 1653,00 metreye indirildi. Deprem sonrası yapılmaya başlanan konut siteleri yeşil alandan ve mimari estetikten yoksun, makyajlı beton kütlelerine dönüştürüldü. Deprem ve yeni imar planı çağdaş yaşanılabilir şehirleşme için değerlendirilemeyince Van için tarihi fırsat kaçırılmış oldu.
Neyse.
Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu'nun ilimize vali ve büyükşehir belediye başkan vekili olarak atanmasıyla birlikte şehirleşmede, kent kimliğinin oluşmasında yeni bir döneme girildi. Kentimizin tarihi ve kültürel birikimini yansıtan kimliğine uygun şekillenmesinde bundan sonra son sözü Vali Zorluoğlu söyleyecek.
Van'ı her yönüyle gözlemleyerek fotoğrafını çeken, toplumun farklı kesimlerinden kentin sorunlarını dinlemeye devam eden Vali Zorluoğlu, "Bütün STK'ları halkımızın temsilcileri olarak görüyorum ve STK'larımızın özellikle yaptığımız hizmetlerde fikirlerini alacağız, önemseyeceğiz ve karar verirken bu fikirleri mutlaka hesaba katacağız. Van şehrini hem valilik olarak hem de belediye olarak mutlaka halkımızla beraber yönetmeye gayret göstereceğiz" açıklamasıyla demokratik, katılımcı, ortak aklı esas alan yönetim anlayışı sergileyeceğinin altını çizdi.
Organize Sanayi Bölgesi, Olimpik Yüzme Havuzu, Urartu Müzesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Nur Tatar Spor Salonu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve daha birçok kurum dayatmalarla çok yanlış yerlerde inşa edildi. Aynı şekilde yeni kurulan Tuşba ve İpekyolu ilçelerinin sınırları ve isimlerinin belirlenmesinde de "ben yaptım oldu" mantığıyla bugün telafisi olmayan hatalar yapıldı. Anlayacağınız Van'ın şehirleşmesinde şehir plancılığı yerine kişisel kararlar belirleyici oldu. Karar vericiler gitti eserleri geride kaldı!
Geçmişte yapılan bu hataların tekrarlanmaması gerekir.