VAN KENT MÜZESİ VANLILARLA BULUŞUYOR

Van'ın kültürel kimliğini dünden bugüne, bugünden de yarına taşıma görevi üstlenmek, bir eğitim işlevini yerine getirmek, kent hafızasına katkı sağlamak üzere kuruluş çalışmaları devam eden Van Kent Müzesi Vanlılarla buluşuyor. Bu amaçla düzenlenen 1. Van Kent Müzesi Çalıştayı bugün gerçekleştirilecek.

Van Kent Müzesi ile ilgili geniş bilgilendirici sunum yapılacak çalıştaya Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri İbrahim Güray, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktoğ, akademisyenler, proje icra kurulu üyeleri, meslek odalarının başkanlar, STK temsilcileri konuyla ilgili vatandaşlar katılacak.

VAN KENT MÜZESİ VAN HALKIYLA BULUŞACAK

Van Büyükşehir Belediyesi kentin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması yolunda gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında DAKA işbirliği ile kent belleğinin aktarabileceği ve toplumsal hafızayı canlı tutacak önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun kentin tarihi, kültürü ve kimliği açısından ayrı bir değer verdiği Van Kent Müzesi projesi gerçekleştirilecek çalıştayda Van halkıyla buluşacak.  

1. VAN KENT MÜZESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

 Daha önce Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında, ilgili kurum müdürleri, akademisyenler ve teknik elemanların katılımıyla Van Büyükşehir Belediyesi ve Valilikte 2 ayrı değerlendirme toplantısı yeni bir ivme kazanıyor.  Van Kent Müzesi kuruluşuna görüş ve önerleri ile katkı sağlamak üzere 1 Van Kent Müzesi Çalıştayı meslek odaları başkanları, STK temsilcileri ve ilgililerin katılımıyla 18 Nisan 2018 Çarşamba günü (bugün) Saat: 14.00’da Elite World Van Hotel’de gerçekleştirilecek. Çalıştay sonucunda oluşan raporlar doğrultusunda kent müzesi revizelerle son halini alacak.

“VAN ERKEK SANAT ENSTİTÜSÜ KENT MÜZESİ OLACAK”

Cumhuriyet dönemi eseri olan ve temelleri 1949 yılında atılan Van Erkek Sanat Enstitüsü olarak inşa edilen, daha sonra farklı isimler altında mesleki eğitim kurumu olarak hizmet veren 1993 yılında Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenen tarihi bina 8.494 m² arazi üzerinde 2 katlı ana bina ve tek katlı 2 atölyeden oluşuyor. Binanın kuzey-güney doğrultusunda uzanan ana bina yapı malzemesi kaba yontu taş ve kapı, pencere, duvar köşelerinde düzgün kesme taş kullanılmış.  Kent Müzesi projesi toplam 7 milyon 500 bin TL mal olacak. Bunun 4 milyon 500 bin TL’si güdümlü proje desteği kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından geri kalan kısmı Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.

“SERGİ SALONLAR, ATÖLYELER YER ALACAK”

Van Kent Müzesi iki kattan oluşacak. Zemin katta; Seyyahların Gözüyle Van, Geçmişte Van, Gelenek ve Görenekler, Çocuk Oyunları ile Tematik Sergi Salonları yer alacaktır. Atölyeler El Sanatları ve Dijital Gösteri Salonu olarak işlevlendirilmiştir. 1. Katta Geleneksel el sanatları, Ticaret-Turizm-Ulaşım, Van Mutfağı, Kültür-Sanat-Spor-İletişim, Van’da Önemli Şahsiyetler, Nüfus ve Göçler, Dijital Kütüphane ve Tarih Koridoru yer alacaktır. Müze bahçesinde payton, dibek taşı, at arabası, sergilenecek, Van kahvesi, dinlenme alanları, kafetarya gibi donatılar yer alacak.

“VAN KENT MÜZESİ TARİHSEL DEĞERLERİ KORUYACAK”

Temelde bir kentin yaşam serüvenini, tarihsel ve kültürel birikimini her yaş diliminden insanla paylaşan, baktığını gören kuşaklar yetiştirmek için oluşturulan bir eğitim ortamı  işlevci görecek olan Van Kent Müzesi tarihsel ve geleneksel değerleri titizlikle korumak ve değerlendirmek; kentli kimliği ve kentlilik bilinci oluşturmak, Van’ın yaşadığı tarihsel serüveni canlı tutmak, tarihi yapı ve mekânların tanınılırlığını artırmak, tarih içinde yaşamın değişim dinamiklerini ortaya koyacak çalışmalar yapmak, geçmişle bugün arasında tarihsel bir köprü kurmak amacıyla kurulmaktadır.

  • Projenin hayat bulmasıyla kentimizin önemli bir eksiği olan kent hafızası, yaşam alanı halkımızın hizmetine sunulacaktır.

Bakmadan Geçme