VAN MARKA ESERLERE KAVUŞUYOR

Eski belediye binası, eski müzenin yeri, Şehir Parkı, Mısır Çarşısı'nı içine alan 25 bin metrekarelik kent meydanı ve eski Sanat Okulu binasının kent müzesi olarak Van'a kazandırılması çalışmaları yoğunluk kazandı. Van'a değer katacak, kentin imajını değiştirecek projelerle ilgili toplantılar Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu başkanlığında Edremit Vali Konağı toplantı salonunda gerçekleştirildi. Vali Zorluğlu, Van'a ve Vanlılara yakışan, marka eserler kazandırmaya devam edeceklerini söyledi.

Vansesi Haber Merkezi

 

Cumhuriyet Caddesi ile Müze Sokak arasında yer alan 25 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilecek kent meydanı projesi için Vali Konağında düzenlenen ilk toplantıda, projenin animasyon taslağı üzerinde çalışma yapıldı.  Kentin kimliği, modern vizyonu açısından projenin çok önemli olduğunu kaydeden Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, proje paydaşlarından kısa süre içerisinde fizibilite çalışmasının tamamlanmasını ve uygulama projesinin hazırlanmasını istedi.

 

 

"Bu proje Van için en önemli hizmetlerden biridir"

Van'da öncelik sırası bakımından kent meydanı projesinin ilk sıraya yazılabileceğini belirten Vali Zorluoğlu, "Bu proje Van için en önemli, kalıcı ve kentimize değer katan hizmetlerden biridir. Süratle realize edilmesi ve gerekli adımların kısa sürede atılması için İpekyolu Kaymakamlığını koordinasyon için görevlendirdik. Büyükşehir belediyesi de gerekli olan her şeyi eksiksiz yerine getirecek. Diğer boyutlarıyla da çok hızlı ilerletmemiz gereken bir projedir" diye konuştu.

 

"25 dönümlük bir alanı meydana çevirmek adeta mucizedir"

Projenin kent merkezine çağdaş bir görünüm ve huzur veren bir hava katacağını ifade eden Vali Zorluoğlu, "Kent meydanı, 2019 için de çok önemli bir çalışma. En kısa sürede uygulama projesi tamamlanacak. İlgili bakanlıklarla da bu konuda görüşmeler yapacağım. Belediyelerin bizde olması büyük bir avantajdır. Çünkü böyle projeler farklı illerde kolay kolay yapılamadığı gibi sorun olabiliyor. Bu meydan, Van'ın gelecek 100 yılında çok önemli bir mekan olacak. 25 dönümlük bir alanı meydana çevirmek adeta mucizedir. Bundan dolayı biz bugünkü avantajımızı iyi kullanıp bu projeyi hemen hayata geçirmeliyiz. Doğal bir cazibe merkezini, Van'a kalıcı bir meydanı kazandırma amacındayız. Biz paradan vazgeçmezsek bizden sonra hiçbir belediye vazgeçmez. Parayı değil, insanları düşüneceğiz. İnşallah 2019'un 15 Temmuz'unu burada idrak edeceğiz. Bu çalışmanın sonu hayırlı olacaktır. İnanıyorum Vanlılar, bu projeyi hayata geçirenlere dua edecektir" şeklinde konuştu.

 

 

Toplantıya Vali Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ve Genel Sekreter Yardımcısı Fazıl Tamer katıldı.

 

 

VAN KENT MÜZESİ ÇALIŞMALARI 2 NİSAN'DA BAŞLIYOR

Kent Meydanı ile ilgili toplantının ardından Van Kent Müzesi'nin hayata geçirilmesiyle ilgili ikinci toplantı da Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu başkanlığında Vali Konağı toplantı salonunda gerçekleştirildi.  Proje takvimin belirlendiği toplantıda inşaat, yenileme çalışmalarına 2 Nisan 2018 günü törenle başlaması kararlaştırıldı.

 

 

Van'ın tarihi okulları arasında yer alan 1948 yılında yapımı gerçekleştirilen Endüstri Meslek Lisesinin kent müzesine dönüştürülmesi için yürütülen çalışmaların proje hazırlıkları sinevizyon eşliğinde komisyon üyeleriyle paylaşıldı. Kent müzesi projesinin Van tarihi,  kültürü ve kent kimliği açısından önemine dikkat çeken Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, müze konseptinin bir parçası olarak Van'ın Evliya Çelebi'nin gözünden anlatılmasının büyük ilgi göreceğine inandığını söyledi.

 

 

"2 Nisan Van'ın kurtuluşunun 100. yılında ilk kazmayı vuracağız"

Projenin masa başı hazırlıklarının ardından 2 Nisan 2018 günü Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla restorasyon ve yapım çalışmalarına başlanılmasının ön görüldüğünü belirten Vali Zorluoğlu, "Müzede Van'ın Evliya Çelebi'nin gözünden anlatılması ilk kez hayata geçirilecek bir proje olacak. Van'ın değerleri, birikimi bu müzede sergilenecek. Bundan dolayı özellikle dışarıdan gelen insanların büyük dikkatini çekecektir. Uygulama projesinin 2 ay içinde tamamlanması ve Mart ayında da ihaleye çıkılması hedefliyoruz. İnşallah 2 Nisan Van'ın kurtuluşunun 100. yılında ilk kazmayı vurup, müzemizin yapımını başlatacağız. Kaynağımız hazır. Yapılacak işler takvimlendirildi. Elimizde her türlü imkan var. Kaynak var, teknik bilgi var, ekip var. İyi niyetle Van'a eser kazandırmak hedefimiz var. 2018 yılı sonuna kadar Van Kent Müzesi'ni tamamlayıp hizmete açacağız. Projeyi yürütecek firmadan da çok estetik bir ışıklandırma istiyoruz" diye konuştu.

 

 

Toplantıda Eski Endüstri Meslek Lisesi binasının tarihi kimliği korunarak, çevredüzenlemesi ile birlikte Van'ın tarihini, kültürünü modern imkanlarla sunan kent müzesi projesiyle ilgili  ayrıntılar görüşüldü.

 

Toplantıya Vali Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Müze Müdürü Erol Uslu, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ve projeyi yürütecek mimarlar katıldı.

Bakmadan Geçme