Van Medeniyetler Müzesi

Geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına değin uzanan Van bölgesinde, bu uzun tarihi sürecin izlerini günümüze ulaştıran kültür varlıklarına bölgenin hemen her yanında rastlamak mümkündür.

Geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına değin uzanan Van bölgesinde, bu uzun tarihi sürecin izlerini günümüze ulaştıran kültür varlıklarına bölgenin hemen her yanında rastlamak mümkündür. Bu zenginliklerimiz 1930'lu yıllarda Van'da görev yapan vizyon sahibi, eğitimcilere örnek gösterilecek eğitimci Milli Eğitim Müdürü Mustafa Noyan'ın dikkatinden kaçmamış ve onun girişimleriyle taşınabilir kültür varlıkları Van merkezinde toplanmaya başlanmış. Kentimizde müzeciliğin temelini atan halen İstanbul Üsküdar'da Mustafa Noyan İlkokulu'nda adı yaşatılan Noyan'ı saygıyla anıyoruz.

 

Müzecilik hikayemize devam edelim.

 

1932 yılında yapılan bir bina deposu Van müzesinin ilk temelini oluşturuyor. Öncelikle bölgede çok sayıda bulunan Urartu çivi yazılı zafer stelleri ile Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait koç ve koyun şeklindeki mezar taşları bulundukları yerlerden toplanarak bu depoya naklediliyor. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda birçok yeni eserlerin bulunması ve kültür varlıklarının sayısının artmasıyla birlikte yeni müze binası ihtiyacı ortaya çıkıyor.

 

 Bunun üzerine eski Ziraat Bankası yanında 1945 yılında  Van Müze Memurluğu oluşturuluyor. Zaman içinde satın alma ya da arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin daha iyi korunup teşhir edilebilmesi için eski Van belediye binasının arka tarafında Şerefiye Mah. Hacıosman Sokakta  1972 yılında Van Müze Müdürlüğü kuruluyor. İlkokul öğrencilik yıllarımızda ilk olarak gezdiğimiz müzede Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illeri ile çevre ilçe, köy ve  mezraları kapsamında bölgenin Neolitik, Kalkolitik, Tunç çağları, erken demir çağı, Urartu, İskit,Roma, Bizans,Fenike, Selçuklu Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi eserleri  2011 yılına kadar sergileniyordu.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme