Van mutfak gurme fuarı açıldı

Van'da ilk kez düzenlenen Van Mutfak ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarı ziyaretçileriyle buluştu.  

Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde dün açılan ve 17 Eylül tarihine kadar açık kalacak olan Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarına Vali Ozan Balcı, Van İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, AK Parti eski milletvekili Abdulahat Arvas, Van TSO Başkanı Necdet Takva, SGK Van İl Müdürü Abidin Göksoy,  Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Hakan Oral,  Erzurum Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yavuz Güney, Erzincan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akar, Sivas Ticaret Borsası Başkan Vekili Mikail Kurt, Sivas Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bahadır Ekrem, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nejat Sağel, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut SerdarKocadon, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatmanur Tuncer, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arif Ceylan Sat,  Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çintay, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özdemir, Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı ve çok sayıda davetli katıldı.

Fuarın açılında halk oyunları gösterisi yapılırken, Milli Aşçı ve Gurmeler Sahrap Soysal, Öner Çulfaz ve Neclan Karakaş fuarda sunum yaptı.

Van mutfak gurme fuarı açıldı

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”

Fuar açılışı konuşması yapan Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz Van Mutfak ve Gurme Fuarı’na çok kıymetli oda ve borsalarımızın, kamu kurumlarımızın, sivil toplum örgütlerinin, Ülkemizin birçok şehrinden katılan firmaların, kentimizdeki tüm dinamiklerin ve halkımızın destek ve katılımları bizleri onurlandırmıştır.  Bu vesile ile Odamız tarafından düzenlenen Van Mutfak ve Gurme Fuarı’nın kentimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kentimiz,  tarihsel ve kültürel süreçlerle birlikte sahip olduğu mümbit flora ve faunasıyla gastronomi alanında önemli bir merkez haline gelmiştir. Evliya Çelebi başta olmak üzere birçok gezgin ve seyyah yazıtlarında yöresel ürünlerimizi, yemek kültürümüzü ve doğal zenginliklerimizi kaleme alarak anlatımlarda bulunmuşlardır. 1.700 rakımda yer alan kentimiz yüzyıllardır kahvaltısı ile anılan bir yerleşim alanı olmuştur. Ayrıca sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyeli ile et ve süt ürünlerinden elde edilen mamuller başta olmak üzere yöresel yemekleriyle ün salmış bir medeniyete sahiptir” dedi. 

“VAN ÜLKEMİZİN EN FAZLA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞINA SAHİP KENTTİR”

Takva açıklamasında, “Tarihçi Richard Hovannisian “Tarihi Kentler Van” kitabında şöyle der Van için;  Çiftçiler, türlü tahıllar ve lezzetli meyveler kayısı, armut, elma, üzüm, parlak kırmızı nar ve koca cevizler veren toprağı nesiller boyu sürdüler. Çobanlar, vadiler etrafındaki yüksek yaylalarda sürülerini beslediler. Yine, Urartu Medeniyetinin tarım ve sulama alanında dünya tarihindeki yeri kentimizin bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunun göstergesidir.  Malumlarınız olduğu üzere; şehrimiz, Ülkemizin en fazla küçükbaş hayvan varlığına sahip kentidir. Bu durum Cumhuriyet tarihinden bu yana değişmemiş bir realitedir. Dolayısıyla, et ve süt ürünleri başta olmak üzere özellikle kırmızı etin hemen hemen bölgesel gastronominin oluşmasındaki rolü kentimizi tanıtan önemli başlıklardandır. Burada şuna değinmeden geçmek istemiyorum; Adana Kebabından tutun Şırdana kadar birçok milli lezzetimizin ana ürünü olan kırmızı et üretiminin %60’ının bu şehirden yapıldığının bilinmesini istiyorum.  Odamız bu durumu; başta 51. 793 kişinin katılımı ile Van Kahvaltısı Rekoru olmak üzere, Dünya Kahvaltı Günü, Coğrafi İşaretli ürünler ile resmi süreçlerini profesyonel bir anlayışla yürütmüştür.   Son olarak, Van Mutfak ve Gurme Fuarı ile bu hususta ısrarcı olduğumuzu ve yöresel ürünlerimizin tanıtımı için bu çalışmaların devam edeceğinizin bilinmesini istiyoruz. Ayrıca Van Tarıma Dayalı Organize Besi OSB ile et üretimi konusunda Ülkemize hizmet etmek ve artı değer yaratarak yeni ürünler geliştirmeyi hedeflediğimizi de belirtmek isterim.  Coğrafi İşaret Tescili Alan Ürünlerimiz Sengeser, Ayran Aşı, Tandırda Van Balığı, Kavut, Murtuğa, Kürt Köftesi, Keledoş, Otlu Peynir, Van Pastası, Savatlı Gümüş İşlemeciliği yer alıyor. Fuarımıza 27 yerel olmak üzere 39 firma katılmıştır” ifadelerine yer verdi.

“FUARDA BULUNMAKTAN BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUM”

Daha sonra konuşan Vali Ozan Balcı, “Van Mutfak ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarında bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Güzel bir etkinlik olmuş, emeği geçen başta Van TSO Başkanı Necdet Takva ve herkese çok teşekkür ederim. Emeklerinden dolayı kutluyorum. İl dışından gelen Diyarbakır, Erzurum, Sivas, Söke, Yüksekova, Erzincan, Bodrum ticaret ve sanayi odalarının ve borsalarının kıymetli başkanlarına hoş geldiniz diyorum. Sizleri Van’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Diyarbakır’da görev yaparken, diyorlardı ki Diyarbakırlılar gerçekten ev sahibidir, misafir etmezler, bende ev sahibi ve misafir arasında onlarda misafir etmek mecburi, ev sahibi olmak gerçekten ağırlamak, candan, kalpten, yürekten sevmektir. Diyarbakırlıların böyle bir tavrı vardı. Van’da aynıdır. Van Doğu’nun incisi olarak ülkemizin asil, soylu bir şehri olarak aynen Diyarbakır gibi sadece misafir etmez gelen konukları bütün içtenliğiyle, bütün yüceliğiyle, bütün soyluluğuyla ağırlar. İl dışından gelen tüm misafirlerimizi ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum.

”ÇİFÇİLERİMİZE DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Çiftçilere tam destek verdiklerini söyleyen Vali Balcı, “Aslında gıda sektörü tarıma verilen, çiftçiye, üretime verilen destekle yakın ilgisi olan bir alandır. Bugün çiftçilerle beraberdik. Onlara sertifikalı tohum dağıttık. Geçtiğimiz sene ve bu sene tam 120 milyonluk sertifikalı buğday, arpa, korunga yonca fide dağıtımı yapıyoruz. 120 milyon Türkiye’nin sayılı illerin dağıttığı bir şey, biz belediye, valilik ve Tarım Bakanlığı bütçesinden halettik. Bunu çok önemsiyorum. Yine merkezi bütçeden bizim 5 göletimiz ihale edildi. 1 tane de baraj yapımına başlıyoruz. Bu şu demek, çiftçilerimiz in daha çok gelir elde etmesi demek, onlara daha çok katkı sağlamak demek, 300 bin meyve fidanı dikimi yaptık. Sonbahar mevsiminde 300 bin adet daha dikeceğiz. Van’da ceviz ve arıcılık çok önemli, bu tür çalışmaları destekliyoruz. Ayrıca 2 milyon da meyve fidanı yetiştiriyoruz. Önümüzdeki yıl çiftçilerin topraklarıyla buluşacak. Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için sıfır faizli 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli vatandaşlarımıza koyun veriyoruz. Şuana kadar 1400 aileye koyun verdik. 136 bin koyun dağıttık. Hedefimiz 1 milyon koyuna çıkararak bin aileye ulaşmak istiyorum. Fuara emek veren herkese çok teşekkür ederim. Fuarın Van’ımıza ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.

Konuşmaların ardından plaket takdimi yapıldı. Protokol üyeleri kurdele kesiminden sonra stantları tek tek ziyaret ederek ürünlerin tadına baktı.   HABER: BURHAN ERGİN

 

Bakmadan Geçme