Van Mutfak Kültürü

Değerli okurlar sağlıklı yaşamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek zorundayız. Aksi halde hastalıklara karşı korumasız kalırız. Atalarımız 'can boğazdan gelir' diye boşuna söylememişler. Hele corona virüsün tüm dünyayı sardığı, eğitimi, ibadeti, ticareti ve sosyal iletişimi sil baştan yeniden şekillendirdiği bu zorlu günlerde yiyip içtiklerimize daha da dikkat etmeliyiz. Geleneksel ve yerel ürünler tüketmeye, mutfak kültürümüze sahip çıkmaya çalışmalıyız. Yerel ve doğal ürünlerle geleneksel beslenmenin sağlığımız için vazgeçilmez olduğunu unutmamalıyız.

Değerli okurlar; sağlıklı yaşamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek zorundayız. Aksi halde hastalıklara karşı korumasız kalırız. Atalarımız "can boğazdan gelir" diye boşuna söylememişler. Hele corona virüsün tüm dünyayı sardığı, eğitimi, ibadeti, ticareti ve sosyal iletişimi sil baştan yeniden şekillendirdiği bu zorlu günlerde yiyip içtiklerimize daha da dikkat etmeliyiz. Geleneksel ve yerel ürünler tüketmeye, mutfak kültürümüze sahip çıkmaya çalışmalıyız. Yerel ve doğal ürünlerle geleneksel beslenmenin sağlığımız için vazgeçilmez olduğunu unutmamalıyız.

 

Tarihi süreç içinde her yörenin kendine özel bir mutfak kültürü oluşmuştur. Bu kültürün oluşmasında o yörede yetişen bitkiler, sebzeler, meyveler ve hayvansal ürünler belirleyici olmuştur. Her ürün yetiştiği coğrafi bölgenin aromasını ve tadını barındırdığı için zaman sürecinde her yörenin kendine özel lezzetleri oluşmuştur.

 

İlimiz mutfakta kullanılacak gıda ürünleri hususunda hayli zengindir. Bu zenginliğimize insanımızın maharetini de ekleyince ortaya harika lezzetler çıkmıştır.  Van'ımız insanının genellikle kendisiyle ve çevresiyle barışık olması ve bu ruh halini yaptığı yemeklere yansıtması yöresel yemeklerimizi lezzetli ve vazgeçilmez kılmıştır.

 

Van'ımız geçmişten günümüze farklı etnik guruplara, inançlara ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Her farklılık şehrin sosyal dokusunu zenginleştirdiği gibi mutfak kültürüne de renk katmıştır. Bu renklilik günümüzde de sürmektedir. Ayrıca bu günkü mutfak kültürümüzün zenginliğinde bizden önceki nesillerin katkılarını da göz ardı etmemeliyiz.

 

Günümüzde yiyecek içecek kültürü de her geçen gün değişmektedir.  Ulaşımın ve iletişimin sınırlı olduğu dönemlerde her yörenin mutfak kültürü kendine özel olmayı sürdürüyordu. Ancak şimdi uzak bölgelerde yetişen sebze, meyve ve gıda ürünleri her bölgeye her mevsimde ulaşmaktadır. Bu durum mutfak kültürümüzü daha da zengin kılmakla beraber geleneksel beslenme alışkanlıklarımızı da değiştirmektedir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme