VAN MÜZİĞİN MERKEZİ OLACAK

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Geleneksel Türk Müziği ve Halk Oyunları Bölümleri ile çalışmalara başladı. Konservatuar Van’ın kültür yaşamına yenilik ve güç katmaya hazırlanıyor. YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Cem Şaktanlı: Konservatuarımızda Van ve çevresinden uluslararası düzeyde adından söz ettiren başarılı sanatçı yetiştirmeyi arzu ediyoruz.

Rıdvan Can

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Peyami Battal’ın Van’ın kültür hayatına verdiği önem, sanatseverliği yanında bakış açısının bir ürünü olarak kuruluşunu tamamlayan YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Geleneksel Türk Müziği ve Halk Oyunları Bölümü ile Van’ın kültür yaşamına güç katmaya hazırlanıyor.

Kuruluş  dosya ve  hazırıklarını 2011   yılında  YYÜ  Öğretim Görevliisi  Murat Oto'nun  yaptığı YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Cem Şaktanlı Van’ı heyecanlandıracak Van’da müzik ve sahne sanatlarında yurt içinde ve dışında Van’ın adını duyuracak, ses getirecek sanatsal çalışmalar gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

KONSERVATUARLAR SANATÇI YETİŞTİREN KURUMLARDIR

Konservatuarın İtalyanca bir kelime olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Cem Şaktanlı, konservatuarın Müzik ve sahne sanatları eğitimi veren kurumların ortak adı olduğunu, Müzik, Tiyatro, Opera-Bale, Halk Oyunları bölümlerinden oluştuğunu vurgulayarak Türkiye’de konservatuarda hem Türk hem de Batı müziği eğitimi verilebildiğini söyledi.  Konservatuarların uzman, icracı, eğitimci, kendi müzik kültürünü tanıyan, onun gelişmesi için çalışan, sanatçı yetiştiren kurumlar olduğunu da belirten Şaktanlı, “  Mezunlarımız Kültür bakanlığına ve TRT’ye bağlı Orkestra ve korolarda, STK koro ve orkestralarında, Özel şirketlerin orkestra ve korolarında ve MEB ya da özel eğitim okullarında Müzik öğretmeni olabilirler” dedi.

VİZYON SAHİBİ KONSERVATUVAR KURABİLİR

Konservatuar kuruluşu ve yürütülen çalışmaları hakkında gazetemize bilgiler veren Doç. Dr. Cem Şaktanlı, YYÜ bünyesinde konservatuarın kuruluşunun önem taşıdığını söyleyerek, “Deprem ve sonrası Van’ın ve üniversitenin durumu düşünüldüğünde Müzik sanatına yön verecek, geliştirecek bir kurumun kuruluşuna öncelik verilmesi ancak Rektörümüz Prof Dr. Peyami Battal gibi vizyon sahibi lider yönetici tarafından düşünülebilir. Konservatuarın kurulmasında, dosyanın hazırlanması çalışmalarında, üniversitemizin değerli öğretim elemanlarının emeği bulunmaktadır. Konservatuar Van ve üniversite için çok önemli bir kazançtır. Konservatuarımızda Van ve çevresinden uluslararası düzeyde adından söz ettiren sanatçı yetiştirmeyi arzu ediyoruz.  ” diye konuştu.

BU YIL 40 ÖĞRENCİ ALACAĞIZ

Konservatuar bünyesinde Geleneksel Türk Müziği ile Halk Oyunları bölümleri açıldığını, zamanla Batı Müziği, Müzikoloji, Opera Bale, Tiyatro bölümleri ile Ortaokul ve lise sınıfları açılacağını ifade eden Doç. Dr. Cem Şaktanlı “Bu bağlamda bir an önce, zaman kaybetmeden öğrenci alarak Van ve çevresindeki gençlere kapımızı açmak istiyoruz. İlk olarak da Türk Halk Müziği bölümüne öğrenci almak için dosyasını hazırladık ve YÖK’e sunacağız. İzin alabilirsek 2014-215 eğitim yılında 40 öğrenci alacağız” dedi.

 

KONSERVATUARIN KURULMASI YERİNDEDİR.

 Doç. Dr. Cem Şaktanlı, “ Amacımız köklü Van müziğini, Van’ın müzikal değerlerini ve oyunlarını eğitim sistemimizden geçecek öğrenciler aracılığıyla yeni kuşaklara aktarmak, ulusal ve uluslararası düzeye çıkarmaktır. Bunun için İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde bulunan gelişmiş konservatuarlarımızdan ve Azerbaycan İlimler Akademisi Konservatuarından öğretim elemanı düzeyinde yardımlaşacağımız gibi Van’da bulunan Vanlı Aşık, yerel sanatçılar ve konunun uzmanlarıyla da yardımlaşacağız. Onları öğrencilerimizle buluşturup, onların tecrübelerinden, birikimlerinden faydalanacağız. Van bu anlamda bölgenin nüfus bakımından oldukça büyük ve gelişmeye açık bir merkezi konumunda. Nüfus bakımından da oldukça yoğun bir kenttir. En önemlisi de halkın sanat ve kültürel etkinliklere açık ve aç olmasıdır. Bu bakımdan Van’da Konservatuarın kurulması çok yerindedir. Gelişmesi bakımından da oldukça uygun bir ortam oluşturmaktadır. Bugün yüzlerce Vanlı genç müzik dershanelerinde müzik bölümlerinin sınavlarına girmek için emek ve para harcamaktadır. Bu gençlere ve bölgedeki diğer komşu illerdeki gençlere/Üniversite okumak isteyen gençlere burada imkan sağlamak açısından da konservatuar çok önemlidir. Van’ın güzel türküleri neden Amerika’da, Almanya’da, Fransa’da dinlenilip beğenilmesin” diye ifade etti.

AMATÖR TOPLULUKLARLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ

            Öğrencilerin eğitim çıktılarını sergileyebilmeleri için Konservatuar bünyesinde çeşitli müzik toplulukları kurulacağını, bunun korolar, orkestralar ve halk oyunları gurupları şeklinde olacağını vurgulayan Doç. Dr. Cem Şaktanlı,  ayrıca bu toplulukların şehirde bulunan diğer amatör topluluklarla da işbirliği içinde olacağının altını çizidi. Şaktanlı, “Zaten bizim öğrenci kaynağımızı, güzel sanatlar liselerinde, musiki derneklerinde veya kendi özel ilgisi doğrultusunda müzik eğitimi alan ya da ilgi duyan gençler oluşturmaktadır” dedi.

VAN’DA  “VAN SENFONİ ORKESTRASI” KURULMALIYDI

            Konservatuar öğrencilerinin eğitimlerini destekleyici bir diğer yapı da okudukları çevrede gerekli sanat ortamının oluşabilmesi için şartların oluşturulmasıdır diyen Doç. Dr. Cem Şaktanlı,  “Öğrenciler aldıkları eğitim doğrultusunda etkinlikler düzenleyecekleri gibi düzenlenen müzik ve sanat etkinliklerine izleyici olarak da katılmalıdırlar/katılabilmelidirler. Bu bakımdan maalesef Van’da bu ortam henüz oluşamamıştır. Etkinlikler ve topluluklar yerel düzeyde kalmış görünmektedir. Bunu geri kalmışlık olarak değerlendirmemek lazım. Bölgenin bir çekim merkezi olan, refah düzeyi yüksek, sadece geçen yıl 600 binden fazla yerli yabancı turisti ağırlayan, uluslararası işbirlikleri bulunan,  ulaşım sorunu olmayan Van’da bir “Van Senfoni Orkestrası” veya “Van Opera-Balesi” kurulmuş olmalıydı/olmalıdır. Madem Konservatuarımızı kurduk, madem geleneksel müziğimize sahip çıkıp, onu evrenselliğe taşımayı hedefliyoruz, bu bakımdan yukarıda belirttiğim müzik kurumlarının kurulması hiç de hayal olarak görülmemelidir hatta bu öngörümüz ülkemizin ve Van’ın 2023 hedefleriyle tam örtüşmektedir. Bize göre bu bir hayal değil; İhtiyaçtır! Zorunluluktur!!      Yukarıda belirtilen şartların oluşturulması halinde konservatuarımız ile Van ülkemizin önemli sanat merkezlerinden bir tanesi olacaktır. Konservatuarımızdan ülkemiz ve dünya sanatına yön verecek sanatçılar, icracılar yetişecektir/yetiştireceğiz” dedi.  

MÜZİK ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULDU

Van’da müzik adına önemli araştırma ve çalışmalar yapmak üzere Konservatuar bünyesinde Van ve Çevresi Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi kurduklarını bu merkezin çatısı altında Van ve çevresinin müzik kültürünün araştırılarak arşivleneceğini dile getiren YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürlüğü görevine atanan Doç. Dr. Cem Şaktanlı, sempozyum, çalıştay panel, konferans düzenleyerek Van’ın müzik kültürüne hizmet edecek çalışmalar ortaya koyacaklarını söyledi.

VAN’DA KONSER SALONU YOK

Van gibi tarihi ve kültürü zengin, turizm şehri büyük bir kentte konser, gösteri salonu bulunmamasının çok büyük eksiklik olduğunu anlatan Şaktanlı, YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı kuruluşu ile birlikte bu eksikliğin de kısa sürede giderileceğine inanıyorum dedi.

“VAN GÜZEL ODA ORKESTRASI" KURULACAK

Şaktanlı, “Güçlü bir turizm potansiyeline sahip olan Van gölü çevresinin kültürel anlamda sahip olduğu birikim ile şekillenen müzikal durumu bu gün oldukça saf ve işlenmemiş haldedir. Bu işlenmemiş ancak gerek çalgısal gerekse ezgisel anlamda zengin bir kültürü barındıran Van Gölü çevresi müziğinin çalgılarıyla beraber uluslararası düzeyde kabul görmüş ve evrensel çalgılardan oluşmuş orkestra ile seslendirilecek hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun için Van'daki müzik öğretmenleri ve müzisyenlerden bir orkestra kurmak ve hatta bu orkestrayla "Van Güzel Oda Orkestrası" ile birlikte  "Van Senfoni Orkestrası"nın da temelleri atılmış olacaktır” diye düşünüyoruz dedi.

VAN TÜRKÜLERİ SENFONİ OLACAK

Ali Paşa  gibi birçok  Van  türküsünün  yeniden değerlendirileceğini anlatan Doç. Dr. Cem Şaktanlı Van’da müzik alanında başarılı genç yetenekler yetiştiren, korolar kurarak Van’ın müzik yaşamına büyük katkı sağlayan YYÜ Öğretim Görevlisi  Konservatuarın kuruluşunda  büyük emekleri olan  Murat Oto tarafından hazırlanan Van Türküleri kitabında yer alan birçoğu duyulmamış 245 Van türküsünden seçilecek bazı türkülerin senfoniye dönüştürülmesi için çalışma yaptıklarını, maddi kaynak bulunması halinde Van’ın senfoni eserlerinin olacağını söyledi. 

Bakmadan Geçme