VAN OSB İLE KURTULACAK

Van Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, Van’ın sanayileşmesinde Valilerin teşvik edici, destekleyici rol oynadığını söyledi. Çok, Van’da İhtisas Gümrüğü kurulduğu müjdesini de verdi. Necmettin Çok, Van’ın OSB ile ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir noktaya geleceğini ve kurtulacağını ifade etti.

Rıdvan CAN

Akdamar Oteli’nde bir grup gazeteciyle sohbet toplantısında bir araya gelen Van Organize ve Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. OSB’nin yeni bir anlayış ve hızla büyüdüğüne dikkat çeken Necmettin Çok, Van iş dünyasının deprem sonrası gerçek anlamada toparlanması için 1-2 yıllık vergi terkini istediklerini, bunu da çeşitli platformlarda dile getirdiklerini söyledi.  

“VALİLER BİZİ TEŞVİK ETTİ”

OSB’nin bugünkü başarısına ulaşmasında dönemin kurucularının, müteşebbis heyetinin ve özellikle valisinin öncü rol oynadığını belirten OSB Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok” Van esnafı olarak sınır ticareti ile işe başladık.   Dönemin Valisi Abdulkadir Sarı bizi girişimci olarak teşvik etti,  destekledi. Bize büyük düşünün dedi. Daha sonra OSB kuruyoruz herkes buraya yatırım yapacak dedi. Bir anlamda emirvaki yaptı.  Sonuçta 1988 yılında 70 hektar arazi üzerinde 1. Etap karma organize sanayi bölgesi kuruldu.  O gün birkaç arkadaşımızla endişe içinde yatırım için değil, hatır için fabrika kurmaya karar verdik. Bugün düşünüyorum iyi ki de OSB kurulmuş, iyi ki yatırım yapmışız.   Bizde sermaye ve gövdemizi OSB’ye bırakarak gelecek nesillere yatırım yaptık. Bundan pişman değiliz aksine mutluyuz “ dedi.

“ÇÖZÜM SÜRECİ ÖNÜMÜZÜ AÇTI”

 Çözüm, barış sürecinin Van’ın her anlamda önünü açtığını anlatan Çok, “  Ekonomi, yatırım, sermaye,  girişimci özellikle huzuru,  güveni ve geleceği görmek ister. Çözüm, barış süreci ile Van büyük bir atılıma girmiş, adeta şaha kalkmıştır. Firmalar Van’a koşuyor” diye konuştu.

“ 197 FİRMA YER TALEBİNDE BULUNDU”

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, OSB’de 130 fabrikanın faaliyette olduğunu, 197 firmanın da fabrika yapmak için arsa talebinde bulunduğunu vurguladı.

“OSB’YE 290 HEKTAR ARAZİ DAHA”

Çok, “ 130 fabrika yanında 24 yeni fabrika için geçen yıl 66 hektarlık bir alan belirledik.  Bu fabrikalar daha hizmete girmedi.  OSB’de 3 etabın t 231 hektarlık alanı bulunmaktadır. Valimiz Aydın Nezih Doğan’ın değerli katkılarıyla mera vasfını kaybetmiş 290 hektar alan daha OSB’ye tahsis edildi. Bu alanla birlikte Van OSB 1.2.3.4 etaplarıyla 514 hektarlık alana sahip oldu.  Yeni 350 hektarlık alnı renklere ayırarak bilgisayar, gıda, bacalı, bacasız şekilde sınıflandırarak sektörlere göre oluşturacağız. Yeni etaplar, daha planlı ve programlı olacak.  197 firma sıra beklemektedir.  Yer tahsisinde çok seçici olacağız.  Öncelikle ihracata dönük,  yabancı ve güçlü firmalara yer vereceğiz. Bir alman firması bu firmalar arasında yer almaktadır.  Bu firmanın yüzde 99’u Almanlara, yüzde 1’i Ankaralı bir iş adamına aittir. Firma 314 milyon DAKA desteği ve yarsı kadar da kendisi mali kaynak sağlayarak yaklaştık 500 milyon TL’lik bir yatırım yapacak. Firma Van’da üreteceği güneş enerjisi panelleri birçok ülkeye ihraç edilecek. Bunun dışında yine bir Alman firması güneş enerjisinde kullanılacak akü üretecek. Ayrıca İtalya firması ilk aşamada 200 milyon TL’lik yatırımla güneş enerjisi alanında yatırım yapmak üzere OSB’ye müracaat etti. OSB’nin büyük bir ilgi var” dedi.

“İHTİSAS GÜMRÜĞÜ KURULDU”

Bir yıl önce üniversitenin desteğiyle İskele’den, Van OSB’ye tren hattı döşenmesi i için proje hazırladıklarını ifade eden Necmettin Çok, “Van Gümrük Müdürlüğü, 10 ili kapsıyor. Biz Van’da ihtisas gümrüğü oluşturulması çaba gösterdik ve başarıya ulaştık.  Başbakanımız Erdoğan’a konuyla ilgili hazırladığımız dosyayı sunduk.  Başbakanımızın talimatıyla ilimizde ihtisas gümrüğü kurulması kesinlik kazandı. İhtisas Gümrüğü’nden İSO, TSE belgeli ürünler ihraç edilecek. Van gümrüğü böylece 1 sınıf gümrük olmuştur. Kars, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Hakkâri, Bitlis, Muş, Bingöl,  Siirt illeri de Van’a bağlanmıştır ” şeklinde konuştu

“ 36 BİN GENÇ İŞ BEKLİYOR”

 TRB 6 Bölgesinin yatırımcılar açısından çok büyük avantajları bulunduğunu altını çizen Başkan Çok, “   Bu bölgede ARG çalışmalarına yüzde 80 hibe kredi veriliyor.   Ankara OSTİM’ den sonra Türkiye’de ilk defa Kredi Garanti Fonu Van’a verildi. Bu şu demektir; Aldığınız kredinin yüzde 80’ine garanti fonu teminat veriyor. Van OSB’ye bu şekilde can suyu geldi. Van’ın iş bekleyen çok büyük bir genç nüfusu var. 36 bin gencimiz İş Kur aracılığı ile iş bekliyor. Biz de aldığımız kararla bundan böyle yalnızca İş- Kur aracılığı ile personel alacağız.  Genç nüfusu avantaja dönüştüreceğiz” diye konuştu.  

“OSB MESLEK LİSESİ KURUYORUZ”

Ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere OSB bünyesinde Meslek Lisesi kuracaklarını belirten Necmettin Çok, “ Valilik, Üniversite, Gümrük Başmüdürlüğü, Tarım İl müdürlüğü ile ortak çalışma yürütüyoruz.  Valiliğin, belediye başkanlığının, ilgili kurumların her konuda biz destekleri var. Bunun yanı sıra nitelikli eleman ihtiyacımızı karışılmak amacıyla OSB Meslek Lisesi kuracağız. Bu okuldan mezun olan gençlerimiz isterlerse yüksek okula devam edecekler ve mezun olduklarından sonra işe alınacaklar. İsterlerse lise sonrası işe alınacaklar. Okul için yer ayrılmış durumda yakın bir zamanda temelini atacağız” diye konuştu.

“GIDA İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURACAĞIZ”

17 yıl içinde OSB’nin çok büyük başarı elde ettiğini belirten Çok, “  Hedefimiz Van’da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmaktır.15 bin 500 hektar arazi üzerinde üretip, paketleyip ihraç etmeyi hedefliyoruz. Türkiye de işi bilen 15 büyük firma ile  hareket  edeceğiz. Bu şekilde Van’ı tarım, hayvancılık, gıda, üretim, pazarlama üssü yapma öngörümüz var. Buna bağlı olarak Van’ı lojistik üssü haline getirmeyi de planlıyoruz.  Sonuçta 36 bin işsizimizi istihdam etmenin yanında Van,  ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir noktaya gelerek kurtulacaktır”  dedi.

“ OSB VAN’A YAKIŞIR GÖRÜNÜM KAZANACAK”

Van OSB’nin çevre düzenlemesi ile Van’a yakışan bir görünüm alacağını ifade eden OSB Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, “   Yeşil ve yaşanılabilir OSB oluşturacağız. OSB’de enerji sorunumuz yoktur.  Bu yatırımcı açısından çok önemlidir. Bunun yanı sıra artık bütün sanayi ve ticaret fuarlarında OSB standı açacağız. Van’ın motor gücü ve yüzü OSB olacak.   OSB içinde futbol,  voleybol, basketbol sahaları olan spor kompleksi kuracağız.   OSB kültür, sanat ve spor da iddialı hale gelecektir”  İfadelerinde bulundu. 

Bakmadan Geçme