VAN OTURMA GECESİ'NE BÜYÜK İLGİ

Van'ın köklü geleneklerinden Van oturma gecesi yaygınlaşarak büyük ilgi görmeye devam ediyor. Van Oturma Gecesi geleneği önceki gün TRT Müzik kanalında yayınlanan 'Fasl-ı Anadolu' programında ekranlara geldi.

Emre Perihan

Van kültürünün önemli öğelerinden, Vanlıların köklü geleneklerinden manevi, sosyal sohbetlerin yapıldığı sazlı, sözlü Van türkülerinin seslendirildiği eğlencelerin ön planda olduğu Van oturma gecesi TRT Müzik kanalı "Fasl-ı Anadolu"  programına konuk oldu. Van'da yapılan televizyon çekimleri geçtiğimiz Çarşamba günü saat 14:30'da yayınlandı.  Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Van Oturma Gecesi ekibinin orijinal Van kıyafetleri içinde seslendirdiği Van türküleri Vanlılar tarafından büyük ilgiyle izlendi.

Çekimler Van evinde yapıldı

Yapım ve Yönetmenliğini Sema Dalgıç, Görüntü Yönetmenliğini Atilla Temizkan ve Tevfik Rüzgar ile Set Asistanı Selami Çalık'ın yaptığı TRT Müzik kanalı "Fasl-ı Anadolu" ekibinin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van Kalesi kuzeyinde bulunan Van evinde  yaptığı çekimler izleyicilerden  büyük beğeni aldı. 

Sema Dalgıç yönetiminde gerçekleştirilen Van oturma gecesi iç mekan çekimlerinde Van Toplum ve Kültür Sanat Derneği üyeleri  türküleri seslendirdi.. Dernek başkanı Van türküleri ve kültürü uzmanı, halk bilimci M. Murat Oto  bestesi ve güftesi kendisine ait mahur makamındaki   " Van bir Yana Can Bir Yana" sanat   bestesini  seslendirirken Murat Said Yaşar,  Ümit Kayaçelebi, Seyfettin Zırhlıoğlu, İzzet Ceberrurt, Bahtiyar Karael, Serdar Budak, Koray Ceberrut, Önder Işık, Orhan Bahçe, Ahmet Alan, Taner Levendoğlu ve Yekta Eryiğit'de  sazlarıyla birlikte  birbirinden güzel Van türküleri seslendirdiler. Van oturma gecesi geleneğini tanıtmayı amaçlayan programın görüntüleri Youtube video paylaşım ve barındırma  web sitesinde  dolaşıma başladı. 

" Van'ın kültürünü tanıtmaya yönelik etkinliklerimiz devam edecek" 

Programın çok  büyük ilgi gördüğünü belirten Murat Oto, " Van oturma gecesi  kültürünü tanıtan program ülkemizin dört bir yanında beğeniyle izlendi. Programı izleyemeyen  hemşehrilerimiz Youtube  sitesinde izleyebilirler.  TRT yetkililerine,  programın yapım ve Yönetmenliğini yapan  Sema Dalgıç'a, Görüntü Yönetmenleri Atilla Temizkan ve Tevfik Rüzgar ile Set Asistanı Selami Çalık ile  Vanlı gençlerimizden ve Van müziğine gönül veren sanatçılardan oluşan Van oturma gecesi ekibimize teşekkür ediyorum. Derneğimizin Van kültürüne katkıları bundan sonrada devam edecek" dedi.

"Van türküleri ile ilgilenirsen en azından Van tarihine geçersin"

Çarşamba günü TRT gibi önemli bir kurumun müzik kanalında yayınlanan Van Oturma Gecesi  gibi güzel programların ortaya çıkmasının geri planını Vanlılarla paylaşmak istediğini söyleyen Murat Oto, " Bundan yaklaşık 14 yıl önce biri tarafından bir toplantıya davet edildim. O güne kadar Van türkülerine ilgim sokaktaki herhangi bir vatandaştan daha fazla değildi. Türk sanat müziğinde kendi çapımda önemli birikimlere sahip olup ve van musiki derneği çatısı altında ulusal alanda başarılı işler yürütürken kendi şehrimin müzik kültürü hakkında hiç bir şey bilmediğim gerçeğini yüzüme, beynime, aklıma çarpan, Van'daki mahalli sanatçıların toplandığı bu toplantı benim müzik hayatımı alt üst etti, ve müzik yaşantımda bir makas değişimine götürdü. O günlerde Türk müziğinin en önemli otoritelerinin başında gelen prof. Dr. Alaeddin yavaşça gibi büyük bir ismi konuk etmiş, taktirine şayan olmuştuk. Tam da o günlerde birisi bana; Türk sanat müziğinde ne yaparsan yap, koca Alâeddin Yavaşça'dan daha büyük biri olabilir misin? Van türküleri orada sahipsiz, Van türküleri ile ilgilenirsen en azından Van tarihine geçersin dedi. Kafamda şimşekler çakmıştı.

Hayatımdaki bu kusuru kapatmalıydım. Kendi şehrimin ihtiyacı olan bir alana hizmet etmeliydim. O yıl başkanı olduğum Van musiki derneği olarak repertuarın tümünün Van türkülerinden oluşan ayrıca bu yönüyle Van tarihinde bir ilk olan bir konser düzenledik. Ve o günden sonraki beş yıl her 2 Nisan'da bu konserler zinciri devam etti. Ama konserler verildikçe türkülerin gerek icrası, gerek sözleri gerekse müziği hakkında tartışmalar çıkıyordu. Bu konuyla ilgilenen birikimli birikimsiz kim varsa bir şey söylüyordu. Dernek olarak bu sorunu çözmeliydik. Ve bu amaçla araştırmalar başladı. Bu araştırma safhasında da yukarıda bahsettiğim kişi hep yönlendirici oldu, doğru hedeflere doğru kişilerle gitmemi sağladı. Çok ama çok özetle anlattığım bu süreç 10 yıl sürdü ve 2013 yılında 245 türküden oluşan van türküleri kitabı çıktı. Henüz basılmamış olan uzun havalar ve halk oyunları ezgileri katıldığında Van türkü repertuarı 400'ün üzerine çıkmıştı. Konser verecek sayıda Van türküsü var mı? Sorusundan 400'lü sayılara çıkan Van türkü kültürü o kişinin sayesinde oluşmuştu. Tamamdır, artık mutlu olur diye düşünürken bu kişi yine yakamı bırakmadı. Bu defa da bana Van üzerine bir TSM bestesi neden yok? Sen neden Van üzerine bir beste yapmıyorsun demeye başladı.  

Bu kişinin bu baskılarından kurtulmak için bir şarkı besteledim. Bana göre çok güzel olmuştu ve TRT repertuarına girecek kadar iyi duruyordu. Ve TRT repertuar kuruluna gönderdim. TSM müzik birikimime göre red edilme olasılığı zayıf duruyordu. Ama maalesef prozodi sorunu nedeniyle red edildi. Bu red moralimi çok bozmuştu. Bu kadar TSM bilen biri olarak bu kurulu geçemediğime göre Van üzerine TRT repertuarına girecek özellikte bir besteyi yapacak önemli besteciler vardı bu ülkede. Ama bu bestecilere Van üzerine nasıl beste yaptırabilirdim diye düşünüyordum. Hepimizden maddi manevi bir şeyler götüren Van depremi üzerinden 2 yıl geçmiş ancak Van'ın ülke gündeminde sahiplenilmesi devam ediyordu. Van üzerine konserler, yarışmalar ve birçok alanda kampanyalar düzenleniyordu. Tam da bu ortamda Van için bir beste yarışması düzenlenebilirdi. Ve o günlerdeki Van valisi ve rektörümüze konuyu açtım. Desteklediler ve yarışma düzenlendi. Bu yarışma sonucu Van üzerine 234 beste yapılmıştı. Çok sayıda beste TRT repertuarından geçmişti. Artık Van'ın 400'ü aşkın türküsü yanında 234 adet de şarkısı vardı. Bana bu işleri yapma güdüsü veren ve ne yaparsam yapayım Van'a hizmet konusunda tatmin olmayan bu kişi artık yakamı bırakır diye düşündüğüm her an bunu düşündüğüme beni pişman etti. Her konuşmamızda, her görüşmemizde van ile ilgili yeni bir şeye daha bulaştırıyordu. Zaman zaman bu Van sevdası canımı sıkmıyordu desem yalan olur ama çoğunlukla ben de mutlu oluyor ve onun kadar olmasa da heyecan duyuyordum" dedi.

"Bu güzel programların ortaya çıkmasının geri planında işte o kişi vardır"

 Van ile ilgili nerede bir proje, çalışma, etkinlik varsa bunların büyük çoğunluğunda bu kişinin görünmez imzası vardır diyen Oto, "TRT gibi önemli bir kurumun kanalında yayınlanan bu güzel programların ortaya çıkmasının geri planında işte o kişi vardır. Derneğimizin yetiştirdiği ve bu programda izlediğiniz tüm saz sanatçıları tıpkı benim gibi Van türkü kültürüne aslında bu kişi sayesinde girmişler, ulusal anlamda başarılı projeleri aslında bu kişi sayesinde gerçekleştirmişlerdir. Ya da gerçekleştirmişizdir. Van ile ilgili nerede bir proje, çalışma, etkinlik varsa bunların büyük çoğunluğunda bu kişinin görünmez imzası vardır. Bir kaç gün önce sosyal medyada ; "herkes biraz Vanlıdır ama hiç kimse onun kadar Vanlı değildir" diye bir cümle yazmıştım. Yukarıda çok çok özet yazdığım Van müzik kültürünün serüveninin bu günlere gelmesini sağlayan bu kişi için gerçek ve abartıdan uzak düşüncemdi bu cümle. Bu, sadece durum tespitidir. Utanmadan, gururla ve özgüvenle kendisine Vanlıyım diyen herkes o'na çok şey borçludur.. Bilerek, duyarak ve tereddütsüz olarak tekrar söylüyorum;  "herkes biraz Vanlıdır ama hiç kimse ikram Kali kadar Vanlı değildir" ifadelerini kullandı. 

 

Bakmadan Geçme