VAN SAVATLARI GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Van'ın unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarından savat işlemeciliği koleksiyonu 16 Ekim Salı günü Ankara'da görücüye çıkıyor.

Burhan Ergin

Yaklaşık 2 bin 800 yıllık geçmişi olan Van Savat işlemeciliği Ankara’da düzenlenecek sergiyle tanıtılacak. 
ODTÜ Mezunlar Derneği bünyesinde 2013 yılında kurulan ve beş yılını tamamlayan Koleksiyon Kulübü 2018-2019 dönemi ikinci buluşmasında, Etkinlikler Komitesinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Vanlı Selçuk Güzeloğlu tarafından hazırlanan “Yadigar-ı Van, Savatlı Van Gümüş Objeler Koleksiyonu 16 Ekim Salı günü saat 19:00’da Salon 56’da görücüye çıkıyor.

Selçuk Güzeloğlu, 20. Yüzyılın başlarında, içinden labirent gibi dar sokakların geçtiği ve iç içe sıralanmış kerpiç yapıların bulunduğu Van şehri ve bu yapıdan çıkararak dünya çapında ün kazanan Van savatlı gümüş sanatını tanıtacak. 

Savat işlemeciliğinin Van tarihinde bilinen önemli el sanatlarından biri olduğunu belirten  Selçuk Güzeloğlu, amaçlarının unutulan bir sanatı tekrar ayağa kaldırarak hak ettiği değeri kazandırmak olduğunu söyledi. Güzeloğlu, “Van savatlı gümüş işlemeciliği binlerce yıldır yoğun bir şekilde kullanılan bir sanat ve meslek dalı olarak ön plana çıkıyor. Van Savatının tarihte çok önemli bir yeri vardır. Bizde tarihimize sahip çıkmak için çeşitli sergiler düzenliyoruz. Salı günü Ankara’da Van Savat işlemeciliği koleksiyonumun sergisini açacağım. Tüm halkımızı sergimize davet ediyoruz” dedi. 

Bakmadan Geçme