VAN TAM GÜN EĞİTİME GEÇEMEZ

Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, 'Kimse kusura bakmasın, Van tam gün eğitime asla geçemez. Tam gün eğitime geçilebilmesi için öncelikle ilkokulun binası ve ortaokulun binası ayrı olacak' dedi. Yıldız, 'Biz sürekli söylüyoruz, okul tadilat işlerinin ihalelerini zamanında yapmalısınız. Şuan Van'da birçok okulda yakıt eksikliği var. Kaloriferler yanmıyor. Bu konuda da sorunlar var. Okulları gezdiğimizde kaloriferlerin yanmadığına şahit olduk' diye konuştu.

Burhan Ergin

 

Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, TEOG yerine gelen mahalli yerleştirme sistemi, Van'ın tam gün eğitime geçmesi, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yeni sınav sistemini tanıtırken söylediği ve tartışma yaratan 'nitelikli okullar' açıklaması ve okul tadilatlarıyla ilgili sorunları gazetemize anlattı.

 

 

"Her bakan yeni sistem getirdi"

AK Parti'nin iktidara geldiği günden bu yana 6 Milli Eğitim Bakanı değiştirdiğini belirten Yıldız, "Her gelen bakan yeni bir sistem oluşturmaya çalıştı. Hâlbuki devlet yönetiminde sistemler genel olarak değiştirilmeye çalışılır. Hele bu da bir eğitim sistemiyse her gelen kişi kendi kafasına göre, kendi dünya görüşüne, kendi bilgisine göre yapılandırma şansına sahip değil ama maalesef bu hükümet döneminde her bakan sistemi kökten değiştirdi. Biz getirilen bütün sistemlere karşı çıktık. En son TEOG'un yerine mahalli yerleştirme sistemi getirildi. Diğer sistemlerden bir sonuç almadan yeni bir sisteme geçmemiz çok fazla anlam ifade etmiyor. Bir sistem değişikliğine gidildiği zaman o sistemin olumlu ve olumsuz yönlerini görmeniz lazım. Eğer getirdiğiniz sistemlerin faydası olduysa zararları ortadan kaldırmak için çaba sarf edeceksiniz. Getirdiğiniz sistemin öncellikle alt yapısının güçlü olması gerekiyor. Yeni bir sistemi getirerek, hem öğrenciler, hem öğretmenler, hem de veliler büyük mağduriyet yaşıyor" ifadelerini kullandı.

 

 

"Bakanın açıklamaları hakarettir"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yeni sınav sistemini tanıtırken söylediği ve tartışma yaratan 'nitelikli okullar' açıklamasına tepki gösteren Kutbettin Yıldız, "Milli Eğitim Bakanı 18 milyona yakın öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmene şunu söylüyor. 600 okulumuz nitelikli okul, geri kalan yüzde 95 okulun niteliksiz olduğunu ifade ediyor. Bu bir garabettir. Mili Eğitim Bakanı 600 tane okulu nitelikli, diğerlerini niteliksiz olarak ifade ediyorsa siz veli olarak niteliksiz okullara çocuğunuzu göndermezsiniz. Dünyanın hiçbir yerinde kimse niteliksiz bir okula çocuğunu göndermez. Niteliksiz okul dediğiniz zaman okulun müdürü, öğretmenleri, öğrencileri ve velilerine doğrudan bir hakarettir. Mili Eğitim Bakanı bu sözleri söylüyorsa seviyenin ne kadar düştüğünün bir ifadesidir" dedi.

 

 

"Yeni sistem mağdur edecek"

TEOG'un yerine getirilen mahalli yerleştirme sisteminin hiçbir şey ifade etmediğini kaydeden Yıldız, "Bu sistemle İskele Mahallesinde ikamet eden bir öğrenci Van'ın başka mahallesinde okula gidemeyecek veya Van dışında eğitimini tamamlayamayacak. İskele Mahallesinde ikamet ediyorsa mahalle sınırları içerisinde bir okulu tercih edecek. Bu sistem son derece yanlıştır. TEOG'da böyle bir zorunluluk yoktu. Her öğrenci istediği yerde okuyabiliyordu ama yeni sistemde bu olmayacak. Örneğin bir öğrencinin ikamet ettiği mahallede Anadolu Lisesi, Fen Lisesi yoksa ne yapacak? Yeni getirilen sistemle öğrenciler yine mağdur olacak. Mahalli yerleştirme sisteminin başarılı olma şansı sıfırdır. Hiçbir şey ifade etmiyor. Çünkü serbest hareket etme tarzı yok. Özgürlükleri kısıtlamışlar, herkesi kendi bahçesine hapsetmişler. Bu doğru değil. Bütün öğrenciler istediği il veya ilçede okuyabilmelidir. Eğer bir örgenci Van dışına tercihini yapıp orada okursa kültür kaynaşması da olur. Edirne'deki bir öğrenci Hakkâri'ye gelmelidir. Öğrenciler TEOG sisteminde istediği her ile tercih yapabiliyordu ama yeni sistemde bunu kaldırdılar. Eğer bir öğrencinin ikamet ettiği mahallede istediği okul yoksa okula gidemeyecek. Eğitime Açık liseden devam edecek" diye konuştu.

 

 

"Öğretmenleri hedefe koydular"

Hükümetin 12 ilde uygulamaya koymaya çalıştığı performans sisteminin olduğunu hatırlatan Yıldız, "Bu sistemle okul müdürü, müdür yardımcıları, öğrenciler ve veliler öğretmenlere not verecek. Allah aşkına böyle bir şey olabilir mi? Bir öğretmen nasıl hedefe konur. Eğer öğrenciler öğretmenlere not verecekse o öğretmenler neden öğrencilere ders veriyor. Birine not verebilmeniz için ondan üstün bilgiye sahip olmalısınız. Düşük not alan bir öğrenci nasıl öğretmenine not verecek? Bu sistem son derece yanlıştır. Biz buna karşı çıktık. Hükümet şimdilik bu sistemi rafa kaldırdı ama yarın ne olacağını bilemeyiz. Eğitime fitne sokmaya hakkınız yok. Bu ötekileştirme sistemini destekleyen bazı yandaş sendikalar var" şeklinde konuştu.

 

 

"İmar planı ortak hazırlanmalı"

Van Büyükşehir Belediyesi'nin imar planı hazırlarken diğer kurumlara da danışması gerektiğini savunan Yıldız, "Kimse kusura bakmasın, Van tam gün eğitime asla geçemez. Tam gün eğitime geçilebilmesi için öncelikle ilkokulun binası ve ortaokulun binası ayrı olacak. Aynı binaya iki okul sığdıramazsınız. Bakın normal eğitime geçmek her öğretmenin, öğrencinin ve velinin istediği, ideali ve hakkıdır. Çünkü sabahın köründe öğrenciler okula gidiyor. Akşam namazından sonra evlerine dönüyorlar. Bunun normalleşmesi gerekiyor. Ancak tam gün eğitime geçmeniz için Van merkezde 100 tane okul varsa, 100 tane daha yapmalısınız. İmar planında 100 tane okulu yapacak arsanız var mı? Yok. Büyükşehir Belediyesi imar planı hazırlarken okul, cami, hastane, sağlık merkezleri, sosyal alanlarda hesap etmelidir veya Mili Eğitim Müdürlüğü, Van İl Müftülüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü gibi kurumlara danışması lazım" dedi.

 

"Sayın valimiz randevularımıza cevap vermiyor"

Vali Murat Zorluoğlu'nun randevu taleplerine cevap vermediğini söyleyen Yıldız, "Sayın Valimiz 2019 yılına kadar Van'ın tam gün eğitime geçmesi yönünde bir açıklama yapmıştır. Kusura bakmasın ama bu işler söylemekle olmuyor. Kendisinden randevu talep ettik. Biz kendisiyle eğitimin meselelerini görüşmek istiyoruz. Mademki Van normal eğitime geçecek. Neden bizim de görüşlerimizi almıyorsunuz? Van'ımızın eğitimine katkı sunmak istiyoruz. Vali bey belli ki bizleri pek önemsemedi. Canı sağ olsun önemli değil. Biz beklemesini de biliriz" ifadelerini kullandı.

 

 

"Okulların tadilatları zamanında yapılmalı"

Okulların kapanmasından sonra tadilatlarının zamanında yapılması gerektiğini söyleyen Kutbettin Yıldız, "Okullar kapandıktan sonra 3 ay gibi bir süremiz olmasına rağmen eğitim-öğretim başladıktan sonra tadilata alınıyor. Tadilat çalışmaları Eylül ayında yapıldığı zaman hem eğitim aksıyor, hem de doğru düzgün bir tadilat yapılmıyor. Örneğin eylül ayında Mustafa Kemal İlkokulu, ortaokulu yıkıldı ve öğrencileri başka okula misafir olarak gitti. Edremit Hilmi Irak İlkokulu ve Ortaokulu yıkıldığı için öğrencileri başka okullara gönderildi. Van'da buna benzer çok sayıda okul var. Hal böyle olunca minibüsçülere de rant sağlanıyor. Bir okulun öğrencileri başka bir okula gönderildiği zaman minibüsçüler kazanıyor. Bunların hepsi olumsuz çalışma filleridir. Biz sürekli söylüyoruz, okul tadilat işlerinin ihalelerini zamanında yapmalısınız. Şuan Van'da birçok okulda yakıt eksikliği var. Kaloriferler yanmıyor. Bu konuda da sorunlar var. Okulları gezdiğimizde kaloriferlerin yanmadığına şahit olduk. Mevsimin şartlarına göre tedbirlerin zamanında alınması lazım" şeklinde sözlerini bitirdi.

Bakmadan Geçme