• Haberler
  • Güncel
  • Van TSO Başkan Adayı Çoban: Bütün gruplarda iddialıyız

Van TSO Başkan Adayı Çoban: Bütün gruplarda iddialıyız

Van TSO seçimlerine sayılı günler kala Kırmızı listeyle çalışmalarına devam eden Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı İzzet Çoban, 'Hedefimiz 19 grubu da kazanmaktır. 19 grubu almak için yola çıktık. Bütün gruplarımızı oluşturduk. Sahadayız, çalışıyoruz, birleşmeyi veya koalisyonu asla düşünmüyoruz. Birleşmek isteyen adaylar bize oy desteği sunarsa seviniriz. Tüccarımızın, sanayicimizin, tacirimizin ve halkımızın gönlünü kazanmamız lazım. Bugün geldiğimiz noktada bunu başardığımızı gördüm. Bütün gruplarda iddialıyız. Şuan seçimi kazandığımızı düşünüyoruz' dedi.

Burhan Ergin

22 Ekim Cumartesi günü yapılacak Van TSO seçimleri öncesi adaylar çalışmalarını hızlandırdı. Van TSO Başkan Adayı İzzet Çoban, gazetemize yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 3 yıldır çalışma yapıyoruz. Öncesinde fizibilite çalışması yaptık. Yıllardır hep aynı adaylar bu memleketin yönetimine talip oldular. Bizlerde artık bu memleketin bilgili, birikimli, liyakatli, okumuş insanlarının olduğunu düşünüyorum. Bizlerinde artık sorumluluk alması gerektiğini düşünerek bu minvalde bir ekip oluşturduk. Şimdi bu ekibimizle birlikte sahada çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu memleketin yönetimine talibiz” dedi.

“Esnafımızın ve tacirimizin sorunlarını yerinde dinliyoruz”

Esnafları ziyaret ederek sorunlarını yerinde dinlediklerini belirten Çoban, “Seçim çalışmalarımız son zamanlarda daha hız kazandı. Biz yola biraz erken çıktık. Yola çıkarken amacımız bütün üyelerimizi ziyaret ederek görüşmek istedik. Bu zamana kadar kimse seçim çalışmalarına bu kadar erken başlamamıştı. Seçimlere bir buçuk iki ay kala burada varolan bir grup tacirimiz iki ekibe ayrılır ve çıkar bu memleketin yönetimine aday olurlardı. Bir buçuk iki aylık süre zarfında gidebildikleri kadar insana gitmeye çalışırlardı. Ama biz 3 yıldır çalışmalarımızı yaparak ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Esnafımızın ve tacirimizin sorunlarını yerinde dinliyoruz. Bu sorunların çözümü doğrultusunda da proje üretiyoruz. Seçime kısa bir süre kaldı. Son güne kadar ziyaretlerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“Maalesef çok fazla sorun var”

Esnaf ziyaretlerinde çok fazla sorunun olduğunu gördüğünü söyleyen Çoban, “İnsanlarımız şuan Van TSO’nun işleyişini bilmiyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın neler yapabileceğini bilmiyor. Sadece bir evraktan ibaret görüyorlar. Bir yetki belgesi almaktan ibaret görüyorlar. Biz sahada bunu gördük. Açıkçası insanlar Van TSO’ya karşı aidiyet hissetmiyor. Evet aidat ödüyorlar ama aidiyet hissetmiyorlar. Biz daha önce sadece kendi sektörümüzün sorunlarına hakimdik. Bu ziyaretlerimiz sonrasında şuan 19 meslek grubunun da sorunlarına hakimiz. Maalesef çok fazla sorun var. Gittiğimiz her yerde insanlar sorunlardan, sıkıntılardan bahsediyor” şeklinde konuştu.

“Hep birlikte yöneteceğiz”

Van TSO seçimlerini kazanması halinde hep birlikte çalışacaklarını söyleyen Çoban, “Şuan ilimiz eğitim, sosyo ekonomik düzey, yaşanılabilirlik gibi birçok alanda son sıralardadır. İnsanlarımız daha yaşanılabilir bir kent istiyor. Daha yaşanılabilir bir kenti inşa edecek projeler üretilmesini istiyorlar. Bizde bütün çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz.  Hedefimiz 19 grubu da almaktır. 19 grubu almak için yola çıktık. Bütün gruplarımızı da oluşturduk. Sahadayız, çalışıyoruz, birleşmeyi veya koalisyonu asla düşünmüyoruz. Birleşmek isteyen adaylar bize oy desteği sunarsa seviniriz. Herhangi bir birleşme gibi düşüncemiz yok. Çünkü bütün gruplarda iddialıyız. Biz şuan seçimi kazandığımızı düşünüyoruz. Bu yola çıkarken dedik ki halkımızı bir öğrenilmiş çaresizlik karşısında uyandırmamız lazım. Üzerlerindeki ölü toprağı atmamız gerekiyor. Tüccarımızın, sanayicimizin, tacirimizin ve halkımızın gönlünü kazanmamız lazım. Bugün geldiğimiz noktada bunu başardığımızı gördüm. Bu zaten bizim için büyük bir kazançtır. Grubumuzda yer alan arkadaşlarımızla birlikte seçimi kazandıktan sonra hep birlikte yöneteceğiz. Projelerimizi birlikte hayata geçireceğiz. Bunu herkesi yanımıza alarak yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Ticaret odasına başkan seçmiyoruz”

Yapılacak seçimlerin başkanlık seçimi olmadığını söyleyen Çoban,”Memlekette değişim dönüşümü başlatmak istiyoruz. Bunu yaparken kalıplaşmış vizyon sözlerinden ziyade artık bakış açımızı değiştirmeliyiz. Sağlam temellere dayanan ilkelerimizi yenilikçi anlayışla harmanlamak istedik. Bunun en somut örneğini de 19 meslek grubunda aday olacak arkadaşlarımızı bir araya getirerek yaptık. Bizler ticaret odasına başkan seçmiyoruz. 19 meslek grubunu temsil edecek meclis üyelerini seçiyoruz. Meclis üyelerinin seçiminden sonra başkanlık seçimi yapılacak. Bu yüzden tüccarımız oy verirken temsiliyet noktasında ulaşabilecekleri adaylara oy versinler. Çünkü sektörlerinde ki sorunların çözümü noktasında seçecekleri adayların yetkinlikleri önemli olacaktır” diye konuştu.

“Tatil ve dinlenme alanlarımızın sayısını arttırmalıyız”

Turistlerin güzel vakit geçirebilecekleri tatil ve dinlenme alanları sayısının artması gerektiğini söyleyen Çoban, “Geçtiğimiz yıllarda ülkemize gelen İranlı turist ve Van’a gelen İranlı turist sayılarını kıyasladığımızda sadece altıda birini Van’da tutabilmişiz. İranlı turistlerin şehrimizi neden tercih ettiğine istatistiksel olarak bakacak olursak yaklaşık yüzde seksen gibi bir oranı alışveriş, tatil ve dinlenme için geldiklerini belirtmiştir. Alışveriş konusunda sermayeyi içerde tutamıyoruz belki ama istihdam anlamında bir artısı bulunmaktadır. Van Gölü sahillerini etkin kullanabilirsek, hem turist sayısını arttırabiliriz hem de nitelikli turistleri burada misafir etmiş oluruz. Turizmde sadece İran pazarını değil, aynı zamanda Irak, Ermenistan, Azerbaycan ve Avrupa pazarlarındaki turistlerinde cazibe merkezi olarak kabul edebileceği bir konuma ulaşırız. Turizmi lokomotif sektör haline getirmek istiyorsak yapmamız gereken yatırımlar aslında bellidir. Tatil ve dinlenme alanlarımızın sayısını arttırmalıyız. Göl kenarında kurulabilecek alanlar yaz turizmi için, eko köy projelerimiz ise kış turizmi için büyük avantajlar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Zernaki Tepe’yi kent turizmine kazandıracağız”

Projelerinden birinin de Zernaki Tepe’sini turizme kazandırmak olduğunu belirten Çoban, “Tarih ve kültür turizmi düşündüğümüz diğer bir projemiz. Baktığınız zaman şehrimiz büyük medeniyetlere ev sahipliği, başkentlik yapmış bir kent. Bunun en güzel örneklerinden biri de Erciş’te bulunan Zernaki Tepe. Yıllar önce yerleşik hayatın ve kentleşmenin en iyi örneği olarak orda duruyor. Burayı değerlendirmemiz lazım. Yakın zamanda adını duyuran Göbeklitepe sayesinde Şanlıurfa’nın turist sayıları neredeyse on katına kadar çıktı. Zernaki Tepe neden Göbeklitepe gibi olmasın. Proje ekibimizle kazı alanında yaptığımız inceleme, gerekli destekler verilirse Zernaki Tepe’nin en fazla iki yıl içerisinde turizme kazandırılacağını gösteriyor. Bu anlamda gerekli ilgi ve desteği göstererek Zernaki Tepe’yi kent turizmine kazandıracağız” diye konuştu.

“Van Gölü ulaşım ağını kurmak istiyoruz”

Açıklamalarına devam eden Çoban, “Van Gölü’nde tarihi adalara ve Van Gölü kıyısında bulunan yerleşim yerlerine ulaşımı mümkün kılacak bir ulaşım ağı projesi hazırladık. Malumunuz üzere Van Gölü’nde dört tarihi ada var, bu adalar ve üzerinde bulunan manastırlar hem tarihi miras anlamında hem de turizm anlamında oldukça kıymetli. Ama maalesef ulaşılabilir değil. Bu adalara oluşturulacak bir ulaşım ağı hem tarih kültür turizmi hem de inanç turizmi potansiyelini arttıracaktır. Yerleşim yerleri arası ulaşım ağının oluşturulması ise hem kent ulaşımını rahatlatacak hem de yük ve yolcu taşımacılığında kolaylık sağlayacaktır” dedi.

“Festival, miting ve toplanma alanlarına ihtiyacımız var”

Van’a büyük etkinliklere ev sahipliği yapacak festival alanı kazandırmak istediklerini söyleyen Çoban, “Şehir merkezinde gerçekleştirilen miting gibi organizasyonlar başta olmak üzere kentin günlük işleyişini etkileyen durumlar için ticareti aksatmayacak şekilde alanlar oluşturmak istiyoruz. Bununla birlikte festivallerin yerli ve yabancı turistleri buraya çektiğini daha önce deneyimledik. Geçtiğimiz yıllarda Gevaş ilçemizde yapılan bir festivale 60 bine yakın insan katıldı. Ulaşım, yeme içme ve barınma gibi masrafları dikkate alırsak milyonlarca liradan bahsediyoruz. Bu tür festivalleri kentin tanıtımı ve ekonomisi için önemli buluyorum. Fakat bu tür festivallerin uluslararası çapta yapılması gerektiğini düşünüyorum. Onun için büyük etkinliklere ev sahipliği yapacak festival alanına ihtiyacımız var. Allah’ın izniyle çok büyük bir festival alanı hayata geçirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme