VAN TURİZME KAPI ARALADI

Bu yıl Van'da 7.'si düzenlenen Turizm ve Seyahat Fuarı, Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. 7. Van Turizm ve Seyahat Fuarı'nın açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Aydın Van'ın bölge turizminde tarihi olarak yüksek bir şehre sahip olduğunu söyledi.

İlhan Siyahtaş

Başkale'de kurucuların şehit töreninde bulunan Vali İbrahim Taşyapan'ın açılışına katılamadığı, 23 ilden 92 firma, 20 Kültür Turizm Müdürlüğü ve Turizm acentesinin katıldığı 7. Van Turizm ve Seyahat Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. 10-13 Kasım tarihlerinde açık olacak Turizm ve Seyahat Fuarı'na vatandaşların ziyaret edebilmesi için de ücretsiz servisler olacak.

4 gün sürecek Turizm ve Seyahat Fuarı ziyaretçilere her gün saat 11.00- 19.00 saatlerinde arasında açık olacak. Fuarda farklı illerin yanı sıra Van'ın yöresel yemekleri, tarihi ve turist mekanları, Van kedisi, Van Gölü, Van Balığı ve Van balı gibi değerler de tanıtılacak.

7. Van Turizm ve Seyahat Fuarı'nın açılışına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Aydın, Van Vali Yardımcıları, YYÜ Rektörü Peyami Battal, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, İpekyolu, Tuşba, Edremit, Gevaş Belediye Başkanları,  OSB Yönetim Kurulu Üyeleri, STK temsilcileri, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

"Van bölgenin turizm tarihi yüksek bir şehir"

Fuarla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Aydın, "Van turizm tarihi yüksek bir şehir. Bizde bakanlık olarak fuarı destekliyoruz ve 7.si düzenleniyor. Biz bakanlık olarak özellikle bu zor ve önemli dönemde alternatif pazarlara yöneliyoruz ve İran ve diğer Arap ülkeleri.  Bu anlamdaki fark bu bölgedeki turisttin potansiyelini tanıtma anlamında bize bir fırsat sunuyor.  Ülkemizde ciddi sıkıntılar var geçtiğimiz aylar darbe girişimi oldu yönetimde bazı sıkıntılar oldu bu alanda yenmemiz lazım. Bu anlamda turizm fuarları bize bu fırsatları sunuyor. Umuyorum ki ülkemiz son 10 yılda turizmde ciddi bir ivme kazandı ciddi bir başarı yakaladı geçen yılki biraz turist Türkiye ye geldi bu senede tabi ki zor bir yıl yaşıyoruz ama 2017'de bakanlığımızın etkin ve sağlam sektör altyapısı ile birlikte bu zorlu dönemi aşacağımıza inanıyorum. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda daha iyi seviyelere geleceğiz. 40 ülkede 45 müşavirliğimiz var Van'da da ayriyeten bir müşavirliğimiz var o müşavirliğin yardımıyla her tarafta fuarlara katılıyoruz. Basın ağırlamaları yapıyoruz tanıtım çalışmaları yapıyoruz yakın zamanda İran'da fuarımız var bakanlık olarak onunda tanıtımına yapacağız. Onun dışında özellikle Van turizm fuarıyla oradaki turizm sektörü temsilcisini buraya çekme imkanı bulduk. Buradaki sektörün paydaşlarıyla ortak çalışma yapacaklar. Dolaysıyla karşılıklı yoğun turizm akışı olacak. Aynı zamanda Türkî Cumhuriyetlerde burası için önemli turizm akım potansiyeli desinasyonu olarak. Bu anlamda da bakanlık olarak ilimizle birlikte çalışmalar yapıyoruz" dedi.

"Van Anadolu'nun üç kadim kentlerinden biridir"

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva Van'ın kadim bir şehir olduğunu belirterek, "Aslında bu fuar 2 ay önce geçekleşecekti. Ancak bölgesel sorunlar nedeniyle, bölgede yaşanan çatışmalı ortamın yaramış olduğu kaos ortamı nedeniyle bugüne ertelemiştik. Bugün itibariyle fuarın açılışını gerçekleştirdik. Mevsimsel koşulların olumsuzluğuna rağmen bugün 95 civarı standın burada kurulu olması, uluslararası arenada Türk Hava Yolları gibi marka yapmış birçok firmanın ve diğer illerin İl Kültür Turizm Müdürlüklerinin katılımıyla bugün hakikaten de düzenlenen 7 fuar içerisinde en etkili, performansı yüksek fuarlardan biri gerçekleşmiş oluyor. Van kadim bir şehir. Van Anadolu'nun üç kadim kentlerinden biridir. Tarihsel anlamda bunlar Hattuşa, Tuşba ve Çanakkale'deki Truva'dır. Dolayısıyla kadim zamanların bu 3 önemli Anadolu kentinin son halkası olarak Tuşba'nın başkenti Van'da, bugün turizm fuarının gerçekleştirilmiş olmasının önemi ve ehemmiyeti çoktur. Kaldı ki bölgesel sorunların devam etmesine rağmen bu anlamda yoğun bir katılımın olduğunu gözlemliyoruz. Bu büyük ölçüde memnuniyet vericidir. Kültür Turizm Bakanlığı'nın, Turizm Tanıtım Genel Müdürü de buradadır. Az önce kendisiyle sohbet etme fırsatını da bulduk. Oldukça keyifli geçeceğini düşündüğümüz bir fuar etkinliği olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"İran sadece Van için değil, Türkiye içinde olma ise olmaz pazarlardan biridir"

İran'ın Van'ın en önemli partneri olduğunu ve bunu ısrarla dile getirdiklerini söyleyen Takva, "Zaman zaman Van'da da aykırı bir takım söylemler, 'İran bizim için tehlikedir' gibi yaklaşımlar da var. İran olmaz ise olmazımızdır. İran sadece Van için değil, Türkiye içinde olma ise olmaz pazarlardan biridir. Orta Doğuda kaybettiğimiz pazarları ikame edebileceğimiz en önemli pazar, İran'dır. Son iki yıldır Ticaret Odasının düzenlemiş olduğu alışveriş festivallerinde bu performansı görebiliyoruz. Deprem sonrası tahrip olan kentsel ekonomi nasıl diri ve canlı tutuklarını hepimiz birebir yaşıyoruz. Dolayısıyla herkesin gözlemlerini bu pazarı daha fazla ileri düzeye taşımak için harcaması gerektiğini ifade etmek gerekiyor. Bugün İranlı dostlarımız yine buradalar, yarın yine olacaklar ve her zaman burada olmaları gerekiyor. Dolayısıyla İran komşumuzdur. İnsanların hele ki ülke ise komşularını değiştirme lüksleri yoktur. Dolayısıyla bizler İranlıları hem baş tacı edeceğiz hem de biz İran'a gideceğiz ve olanların beklentilerine karşılık olacak şekilde komşuluk ilişkililerimiz geliştireceğiz. Bunun başka adı yok ve Van İran'ın en uzun sınırına sahip kenttir. Dolayısıyla 3 yüz kilometreden fazla sınırımız olması hasebiyle de bu pazarın en önemli dayanağı ve altyapısı bu şehirdedir. Bizlerde bu insanların burada hoşça vakit geçirmelerini güvenli bir şekilde tatillerini geçirmelerini ve ticaretlerini yapmaları, alışveriş yapmalarını temin edecek bir akıl ile hareket etmeliyiz. Türkiye'nin başka kentlerinde yaşanan olumsuz durumları burada o insanlara yaşatmamız lazım" diye konuştu.

"Amacımız Van'ımızı Türkiye'nin her bölgesinde tanıtabilmektir"

Kültür Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ ise Van Turizm ve Seyahat Fuarı'nı her yıl yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tam desteğini alarak bu fuarı düzenliyoruz. Bu yılda Bakanlığımızın destekleri ile 22 ilin katılımı ile 4 günlük Turizm ve Seyahat Fuarını düzenliyoruz. Bakanlığımız 22 ilin bu fuara katılmasını yönünde ciddi çalışmaları olmuştur. Amacımız Van'ımızı Türkiye'nin her bölgesinde tanıtabilmektir. Van'ımızın güvenilir bir il olduğunu, güvelik açısından herhangi bir probleminin olmadığını Van'ın turizm noktasında çok büyük destarasyon merkezi olduğunu, doğasıyla, kültürüyle görülmesi gereken bir il olduğunu kanıtlamak istiyoruz. Turizm ve Seyahat Fuarları illerin tanıtımı açısından çok önemli çalışmalardır. Önümüzdeki at Turavel Turkey fuarına katılacağız. Van'ımızı en güzel şekilde İzmir'de temsil etmeyi düşünüyoruz. Bir sonraki İstanbul Emitt fuarına gideceğiz. Bu fuarlar ilimizin tanıtımı açısından çok önemli fuarlardır. Tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle turizm açısından zengin ve güvenilir bir olduğunu söylemek isterim. Van Turizm ve Seyahat Fuarı Türkiye'de 3. Turizm fuarıdır. Bu fuarı en şekilde değerlendirmemiz gerekir. Halkımızın bu fuarı çok iyi kullanması lazım. Gelen misafirlerimiz noktasında ziyaretçilerin tüm standları ziyaret etmesi gerekir. Gelen misafirlerimiz bize halkın tüm standları ziyaret etmediğini söylüyorlar. Van halkı için buralara kadar geldiklerini fakat halkın standları ziyaret etmediğini söylüyorlar. Bende sizin aracılınız ile Van halkını fuara davet ediyorum. Tüm herkesin Turizm ve Seyahat Fuarına sahip çıkmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

 "Hem ülke hem de bölge olarak çok ciddi bir süreçten geçiyoruz"

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler özellikle bu süreçte bu tür fuarlara ihtiyaç olduğunu düşündüklerini belirterek, "7. Turizm ve Seyahat fuarımızı açtık. Gördüğünüz gibi çok renkli ve çok güzel fuar başlangıcı yaptık. Özellikle geçtiğimiz süreçte bu tür fuarlara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bunun insanlara hem moral verdiğini hem de turizm anlamında katkı sağladığını biliyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunlara daha da büyüterek ve uluslar arası arenaya taşıyarak büyük fuar yapmak niyetindeyiz. Şuanda içeride 92 tane firmamız var. Türkiye'nin birçok ilinde 20 tane kültür müdürlüğü ve Turizm acentesi ve yöresel ürünleri sergilemektedir. İran'dan yaklaşık 10 tane firmamız var özellikle sağlık Turizminde de İran'ın büyük bir katkısı var. Hedefimiz 4 gün boyunca bölgedeki turizm bileşenlerini bir araya getirip hem bölgenin güzelliklerini anlatmak hem de Turizm bileşenlerinin kendi aralarındaki işbirliğini ve İran'a yönelik potansiyelin daha değerlendirmesi için çalışmalar yapacağız. Hem ülke hem de bölge olarak çok ciddi bir süreçten geçiyoruz. Bu tür süreçlerde böyle büyük organizasyonlar yapmak büyük meşakkat istiyor. Her şeye rağmen hayat devam ediyor. Van büyük ve stratejik bir şehir bu anlamda orta doğu ve Avrupa'nın birleşme noktasıdır. Aynı zamanda hem demir yolu hem karayolu hem de havayoluyla ender yerlerden biridir. Dolayısıyla her şeye rağmen hayat devam ediyor. İnşallah güzel günler göreceğiz. Bu güzel günlerde de kendimizi çok daha iyi geliştirmiş olacağız. Bugün biz bunu sıkıntılara rağmen yapıyoruz. Bu sıkıntılı günler bittiği zaman çok daha renkli fuarlar yapacağız" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme