Van Ulu Camii Tarihi Üzerine
Bu haftaki yazımızda kentimizin tarihinde önemli bir mihenk taşı olan Van Ulu Camii tarihi üzerine bilgilendirme yapmaya çalışacağız.
Bu haftaki yazımızda kentimizin tarihinde önemli bir mihenk taşı olan Van Ulu Camii tarihi üzerine bilgilendirme yapmaya çalışacağız.
Selçuklu ve Beylikler devrinin en önemli mimari eserlerinden birisi Ulu Camilerdir. Ulu camilerin yapıldığı yerlerde, camiyi yaptıran devlet veya beyliklerin kalıcı bir hâkimiyet tesis ettikleri ve önemli bir siyasi ve sosyal gelişme içinde bulundukları kabul edilir. Bu sebeple Anadolu'nun muhtelif şehirlerinde özellikle Selçuklu ve Beylikler devrine ait Cami-i kebir veya Ulu Camii olarak anılan birçok camiye rastlamak mümkündür.
Bu camilerden biri de Van Ulu Cami'dir. Bugün maalesef eski ihtişamında değildir.
Van ve çevresinde 11.yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türk hâkimiyeti başlamıştır.1064 tarihinde Sultan Alparslan'ın oğlu Melik Şah'ın Van ve civarını fethetmesi ile bu bölgede Türk hâkimiyeti güçlenmiştir.
1100 tarihinde Selçuklu Sultanı Muhammet Tapar tarafından Van ve civarının idaresi Selçuklu emirlerinden Sökmen'e bırakılmıştır. Bu tarihten itibaren, tarihte Sökmenoğulları veya Ahlatşahlar olarak anılan beyliğin Van ve çevresindeki hâkimiyeti başlamıştır. Ahlatşahların bölgedeki hâkimiyeti 1207 yılında son bulmuştur. Bu tarihten itibaren Van ve civarı sırasıyla Eyyubiler, Harzemşahlar, Anadolu Selçukluları, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler ve son olarak 1548 tarihinden itibaren de Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.