VAN VAKFI'NDA İKİNCİ AĞAR DÖNEMİ

Üçyüz seksen üyenin kayıtlı olduğu İstanbul Van Kültür ve Dayanışma Vakfı Olağan Genel Kurulu yapıldı. 224 üyenin katıldığı genel kurulda 127 oy alan Vakıf Başkanı Nizamettin Ağar yeniden başkan seçildi. Seçim sonrası teşekkür konuşması yapan Ağar, bundan sonra başarılı hizmetler gerçekleştirmek için daha çok çalışacaklarını söyledi.

Hacı Yılmaz

 

Vanlıların sivil toplum hayatının en köklü kuruluşlarından, İstanbul’da yüksek öğrenim gören başarılı öğrencilere burs vererek destek olmak, Vanlılar ve Van dostları arasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamak, Van’ın tarihi ve kültürünü korumak ve tanıtmak, sosyal yardımlar gerçekleştirmek,  kültür, sanat ve sosyal etkinlikler gerçekleştirmek amacıyla 1993 yılında merhum Celalettin Tüfekçi öncülüğünde kurulan,  Van Vakfı Olağan Genel Kurulu İstanbul Mercuri Otel’de gerçekleştirildi.  Antalya’da şubesi bulunan Van Vakfı genel kuruluna  İstanbul’da yaşayan Vanlılar yoğun ilgi gösterdi. 

224 üyenin oy kullandığı Van Vakfı genel kurulunda 127 oy alan Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar ikinci kez başkan seçildi. Adaylardan Müjdat Çelik 96 oy aldı. Van Vakfı Olağan Genel Kurulu Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Divan Başkanlığına Yusuf Tuncil, katip üyeliklere Oğuz Gülay, Zafer Dicle oy birliğiyle seçildi.

Büyük ilgi gören Van Vakfı seçimine Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van Esnaf ve sanatkarlar Odası Başkanı İsa Berge, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfekçi,  Vanspor Kulüp Başkanı Servet Yenitürk, İstanbul'da bulunan Van federasyon ve ilçe dernek başkanları ile çok sayıda Vanlı işadamı ve davetliler katıldı.

Genel kurul öncesi başkan adayları Nizamettin Ağar, Müjdat Çelik ve Hasan Aydinç’e isimleri yazılı Vanspor forması hediye edildi.

"Göreve talibiz" 

Genel kurulun Van ve Vanlılar için hayırlı olması temennisinde bulunarak genel kurula katılan konuklara ve üyelere hoş geldin ve teşekkür konuşması yapan Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar, seçimin sonucunda kim kazanırsa kazansın destek olacağı sözü verdi. Ağar hizmet yapmak için göreve talipli olduklarını söyledi.

"Vakfa ofis kazanırdık"

Faaliyet raporu yönetim kurulu üyesi Suat Narin tarafından okundu. Vakfın tüzüğüne vurgu yapan Narin, "Dayanışma ve yardımlaşma faaliyetleri yürütülmüştür.  Merkez ofisi alımı bu dönemde gerçekleşmiştir. 2016 yılında satın alınan Vakıf merkezi üyelerin yararına faaliyette bulunmuştur. Vakıf kapasitesi tam kapasiteyle çalışmış, vakıf adına burs verilmemiştir. Yönetim kurulu tarafından 12 öğrenciye burs verilmiştir.  Her ay yönetim kurlu toplantıları yapılmış, gelir gider raporu hazırlanarak Maliye Başkanlığına gönderilmiş. Van Vakfı öğrencilere destek olmak üzere, engelli çocuklara yardım sağlayan bir organizasyona imza atmıştır. Okul öğrenci ve öğretmenlere kırtasiye yardımında bulunulmuştur. Kültür kapmasında ayran aşı, balık başı etkinliği düzenlenmiştir. Öğrencilere giyim yardımı yapılmış, 2 Nisan Dünya Vanlılar günü kutlanmıştır" dedi.

"Hiçbir kayıtlı belge yok" 

Vakıf faaliyet raporu ve  çalışmaları üzerine konuşmacılara söz verildi. Genel kurul hazırlıklarını  eleştiren Avukat Ayhan Gündüz, yapığı konuşmada, "Vakfın yaptığı belirtilen işlerin hiçbiri kayıtlarda yok. Bir belge yoktur. Hazirun olarak gündemin ne olduğunu bilmiyoruz. Vakıf yönetim kurulu raporu yoktur. Anlatılanlar kendi adlarına yanılmıştır"  dedi.

"Adaylıktan çekiliyorum" 

Başkan adaylarından Hasan Aydinç adaylıktan çekildiğini belirterek  "Van Vakfı'na sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum. Vakıf Kurucuları bu vakfı kurdular ama layık olduğu yerde değil. Van Vakıf Vanlılarındır ve öylede kalacak. Müjdat Bey ile anlaştık. Onun lehine adaylıktan çekiliyorum. Kazanırsak dönüşümlü başkanlık yapacağız. Kazanırsak Van Vakfını en iyi yere getireceğiz. Kadın ve gençlik kolları kuracağız. Yeni kaydedilen üyelere itiraz ediyorum. Daha önce Nizamettin Beyin yönetimindeydim. Çalışmalarını beğenmediğimden dolayı istifa ettim. Ekibimizle birlikte çok güzel hizmetler yapacağız" ifadelerini kullandı.  

"Vakıf dernek değil”

Yapılan işler için teşekkür eden Murat Akbaş,"Öğrencilere ve eğitime destek olmak için kurulan Van Vakıfı 3 yıl içinde 32 öğrenciye burs vermiş.  Bu durum Van Vakfına yakışmıyor. Anlatılan işleri dernekler yapar. Vakıf dernek değil.  Hizmetlerine teşekkür ediyorum. Ama bunların belgelerde olması gerekirdi. Faaliyet raporundan kimsenin bilgisi yoktur. Hepimiz Van için varız. Gönüllü olarak buradayız. Yönetime teşekkür ediyorum. Van’ı layık olduğu yere getirmeliyiz.  Adaylara başarılar diyorum. Kim seçilirse seçilsin elimizden geleni yapağız” dedi.

"Üyeler çıkarıldı ve eklendi" 

Avukat Suat Tunç ise  “Vakfın kayıtlarında her şey yer almaktadır. Üyeler aidatlarını yatırmadıkları için üyelikten çıkarılmıştır. Vakfın gelir ve giderleri yönetim kurulu tarafından karşılanmaktadır” diye konuştu. 

Daha sonra ise gündemdeki konuların görüşülmesine geçildi. Vakıf Bilançosu ve Gelir Tablosu, Yönetim Kurulu Faaliyet,  Denetleme Kurulu raporları okunarak oy çokluğuyla ibra edildi.

“Vanlıların tek rakibi Vanlılar olmamalıdır”

Van Kültür ve Dayanışma Vakfı Olağan Genel Kurulunda söz alan Ak Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar vakıfların medeniyetin karşılık beklemeden yardım etmenin bir aracı olduğunu belirterek, “Bu müesseseler ortak kültürel üyelerin korunmasını ve sürdürülmesinin mekanıdır. Bugünün dünyasında bireysel bir hayat tercihi yaygınlaşırken, organik ilişkileri mekanik ilişkilere bırakırken, geleneklerimizde kültürümüz sayesinde bir araya gelmeye devam etmekteyiz. Van Vakfı 26 yıldır İstanbul’da Vanlıların bir araya gelmesine, yardımlaşmasına, iyi günde, kötü günde dayanışmasına öncülük etmiştir. Vakfımızın önemi de burada yatmaktadır. Gurbette hemşehrilerimizin dayanışmasını önemini aslında hepimiz de bilmekteyiz. Vakfımızın ana amaçlarından biri de bu dayanışmaya bir araç olmasıdır. Günümüz dünyasında iş dünyasından, akademiye siyasetten sivil toplumun her alanından güçlü lobi faaliyetleri vasıtasıyla daha etkin ve daha verimli birlikteliklerin oluştuğunu biliyoruz. Vanlıların da böylesi bir birliktelikte ülkemizde daha önemli işlere imza atacağına inanıyorum. İş dünyası, siyaset ve sivil toplum elbette ki rekabetin olduğu alanlardır. Vanlıların tek rakibi Vanlılar olmamalıdır. Her bir Vanlı diğer bir Vanlı kardeşimizi bulunduğu platformda nasıl daha iyi bir yere taşırız derdini gütmelidir. Çünkü bunu yaparsak Van ve Vanlılar ancak arzulamış oldukları yerlere gelir. Bir makama, mevkiye gelen Vanlı kardeşimizin paçalarından tutup aşağı çekmektense, gel kardeşim bu benim omuzlarım sen omuzlarıma bas ki daha da güçlü olalım demeliyiz. Bu vesile ile seçimin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Kim seçilirse seçilsin onu omuzlarımızda taşıyacağımızın sözünü verelim. Seçilemeyecek kardeşlerimiz de aynı platformda veya bir başka platformda Van’ı nasıl daha iyi yerlere getirebiliriz derdi ile yeni işlere imza atmalıdır. Bugünü kadar vakfımızın yönetiminde yer alan tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Yeni seçilen yönetime de başarılar diliyorum. Biz güçlü olabilelim ki yeni nesilleri destekleye bilelim ve onlara yön verebilelim” ifadelerini kullandı.

“Van’ın sorunlarını çok iyi biliyoruz”

Daha sonra söz alan Ak Parti Van Milletvekili İrfan Kartal ise genel kurulun hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, “Bu güzel gününüzde aranızda yer almaktan keyif duyuyoruz. Biz AK Parti Van Milletvekilleri olarak Van’ın yararına olan her yerde varız. Yeni seçilecek olan yönetime yardımcı olabilmek için huzurlarınızdayız. Van’ın sorunlarını çok iyi biliyoruz. Biz bu sorunları sürekli gündemde tutuyoruz. Van’ın sorunları bizim sorunlarımızdır. Van’ımız coğrafi bakımdan Türkiye’nin 5’nci büyük şehridir. Van’ımızın en büyük gelir durumu tarım, hayvancılık ve turizmdir. Biz bunları sürekli gündemde tutuyoruz. Bunları nasıl daha iyi yapabiliriz diye gayret içerisindeyiz. Van’ımızda işsizlik maalesef 15 civarındadır. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip iliz. Van’ın yayarına olan her işin yanında varız. Bugüne kadar Van Vakfı’nda emek veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Vefat edenlere ise Allah’tan rahmet diliyorum. Siyasi kanat olarak Van’ın ve sizlerin yayındayız” şeklinde konuştu.

“Van Vakfı’nın mütevelli heyeti oluşturulmalı”

Son olarak söz alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, “3 adayda bizim kardeşimizdir. Hiçbirinin farkı yoktur. Hepside Van Vakfı’na destek olmak amacıyla, güçlü bir yönetim anlayışıyla hareket etmektedirler. Göstermiş oldukları cesaretten dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Seçim sonucu ne olursa olsun, kim kazanırsa kazansın buradaki güzel havanın bozulmamasını istiyoruz. 2016 yılından bu yana Van Vakfı’nı yakından bilen birisi olarak her üç adaya da bazı önerilerimi sunmak istiyorum. Bugüne kadar Van Vakfı’na emek veren başta Celalettin Tüfekçi olmak üzere hepsine teşekkür ediyorum. Celalettin Tüfekçi’ye de Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün bu vakıf varsa onun sayesinde var. Adaylarında bu örnek şahsı örnek almaları gerekiyor. Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali’nin yazılarını takip etmenizi tavsiye ediyorum. Özellikle Van Vakfı ile ilgili önemle önerileri var. Van Vakfı’nın mütevelli heyetinde Van Valisi,  Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı, Van YYÜ Rektörü ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının orada yer alması lazım. Vakfın sürdürülebilmesi için bunun yapılması gerekiyor. Nizamettin beyinde böyle bir çalışmasının olduğunu biliyorum. Müjdat beyinde bu konuda bir önerisi var. Kim kazanırsa kazansın tekrar Van Vakfı’nın 26 kişilik mütevelli heyetinin oluşturulması gerekiyor. Burada saydığım alanında başarılı olmuş, akademisyen, iş insanı, sanatçı 26 kişilik herkesin kabul edebileceği, Van Vakfı’nın sürdürülebilmesi için elzemdir. Van Vakfı’na bir bina kazandıran mevcut yönetimi de kutluyorum. Van Vakfı’nı temsil eden başkanını temsiliyeti çok önemlidir. Çünkü Van Vakfı adına, Vanlılar adına sizleri hem İstanbul’da hem Van’da, hem de çeşitli platformlarda temsil edecek kişiyi seçiyorsunuz. Bu anlamda Van Vakfı’nın temsiliyet makamı olduğunu unutmayın. Van Vakfının düzenli burs vermesi için düzenli  ve aidatların verilmesi gerekir.  Vakıf sadece yöneticilerin değil  tüm Vanlıların desteği ile güçlenebilir. Vanspor'un da desteğe ihtiyacı var.  Rektör olduktan sonra koca Van'da yalnızca değerli iş insanımız Turan Haydaroğlu her ay 50 öğrenciye 9 ay boyunca burs vereceğini söyleyerek öğrenci ve eğitime destek oldu. Bina yapın isminizi vereyim dedim kimse çıkmadı. Turan Haydaroğlu  dışında kimseden destek görmedik” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’da eksik kalıyoruz”

Başkan Adayı Müjdat Çelik de konuşmasında şunları söyledi;  Görev yapan yönetici arkadaşlarla biz vakıfta birlikte çalıştık. Hizmetlerinden dolayı teşekkür ederim. Cerrahpaşa'da okuyan öğrencimize burs vermiyorsak bu bizim eksikliğimizdir.  Öğrenci yurdumuz var.  Oradan gelen kira geliriyle bankalara olan borcumuzu kapatacağız. Yurttan gelen gelirimizi öğrencilere burs olarak değerlendireceğiz. Biz İstanbul’da ne kadar öğrenci varsa Vakıf olarak onlara ağabeylik yapacağız. Biz İstanbul’da eksik kalıyoruz. Bürokratlarımızla, iş adamlarımızla bir araya geleceğiz. Yemek vereceğiz. Geceler düzenleyeceğiz”

Tüzük değişikliği yapılması için yapılan yazıl oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel kurulda oylamaya geçildi.  Toplam 224 oy kullanıldı. Geçerli oyların 127’sini alan Nizamettin Ağar’ın seçimi kazandığı açıklandı. Diğer aday Müjdat Çelik’in ise 96 oy  aldığı belirtildi. 1 oy ise geçersiz sayıldı.

“Söz verdik çok çalışacağız”

Oy sayımının andından tekrar söz alan Nizamettin Ağar, seçime katılanlara teşekkür ederek, “Herkese çok teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımız çok çalıştı. Vali, Rektör, Büyükşehir Belediye Başkanı, Van TSO Başkanını doğal delege yapacağım. Vansesi Gazetesine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Söz verdik çok çalışacağız. Van Vakfı’nın amacına göre hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İŞTE NİZAMETTİN AĞAR’IN YÖNETİM, DENETLEME VE DİSİPLİN KURULU LİSTESİ

Yönetim Kurulu Listesi

Nizamettin Ağar, Suat Narin, Mehmet Tepe, Bedrettin Gökçenay, Hatice Şule Gökırmak, İlhan Kubilay, Ahmet Canan Küba, Oğuz Gülay, Oğuzhan Demir, Ekrem Eralmaç, Aydın Şevli, Azmi İlvan, Çetin Evren, Suat Tunç, Abubekir Bozkızıl, Seyithan Bilici, Zeki Alpay ve Sabahattin Dağdeviren

Denetleme Kurulu Asil

Şahin İzci, Burhanettin Gülte, Fevzi Yüzbaşıoğlu, Erdal Ebinç, Emin Benöz ve Osman Hoy

Disiplin Kurul Asil Üyeler

Süleyman Dilmaç, Cafer Kanpolat, Cevdet Ay, Bedrettin Akyol, Muhittin Dilmaç ve M. Hanifi Kaya

Bakmadan Geçme