Van ve çevresindeki Hristiyanlık dönemi yapıları

Tarihi çok eski çağlara kadar inen Van ve çevresinde Bizans hakimiyeti MS. 5.yy.dan itibaren başlamış, bölge uzun bir süre boyunca Bizans ve Sasaniler arasında el değiştirmiştir.

Tarihi çok eski çağlara kadar inen Van ve çevresinde Bizans hakimiyeti MS. 5.yy.dan itibaren başlamış, bölge uzun bir süre boyunca Bizans ve Sasaniler arasında el değiştirmiştir. 7. yy. 'ın sonlarından itibaren uzun süreli bir Hıristiyan hakimiyeti altına giren bölgeyi, Abbasiler Vali olarak atadıkları Ermeni Prensler vasıtası ile ''Ermeniye" adı altında idare etmişlerdir. 908 yılında Abbasi halifesi Muktedir, Van Gölü'nün güney doğusundaki Vaspurakan bölgesinde yaşayan Ardsruni prensi Gagik'e taç giydirerek krallık unvanı vermiştir. Vastan adıyla Gevaş'ı merkez edinen Vaspurakan prensliği; iç işlerinde serbest, dış işlerinde Abbasilere bağlı kalmıştır. 10.yy. sonlarında bölgeye Bizans İmparatorluğunun tekrar hakim olmasıyla Ermeni prenslikleri, Bizans egemenliğine girmiştir.

 

1018 yılından itibaren Selçuklu akınları başlayınca, son Vaspurakan kralı Senekerim, Bizans imparatoru ile anlaşarak, Van ve çevresini 1021 tarihinde Bizans'a terk etmiştir. Böylece bölgede yüz üç yıl hüküm süren Vaspurakan Prensliği sona ermiştir. Bizans'ın varlığı ise, 1064'de başlayan Selçuklu akınlarıyla son bulmuştur.

 

Van ve çevresinde 9. yy. başlarından 18. yy.ın sonlarına kadarki dönem içerisinde, yöredeki Hıristiyan mimarların ortaya koyduğu, bugün büyük bir bölümü harap olmuş, bir kısmı ise tamamen ortadan kalkmış birçok dini yapının inşa edilmiş olduğu bilinmektedir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme