Van yemeği tescillendi
Van mutfağının lezzetli yemeklerinden 'Keledoş', Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Van TSO) başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak coğrafi işaret alarak tescillendi.
Burhan Ergin
Van mutfağının lezzetli yemeklerinden Keledoş resmi koruma altına alındı. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın Keledoş yemeği için 15 Ağustos 2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuruyu değerlendiren Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı 229 sayı ile Keledoş yemeğinin Van'a ait olduğunu resmen tescilledi. Türk Patent ve Marka Kurumu 8 Kasım 2017 tarihli "Van Keledoşu" Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni resmi yazıyla Van TSO'ya gönderdi.
YEMEK YAPIMI DENETLENECEK
Tescil ile birlikte Van keledoşu yapan işletmeler Van TSO'nun koordinatörlüğünde Van Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu, Van Aççılar ve Pastacılar Derneği ile Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası'ndan birer temsilcisinin katılımıyla oluşan ekip tarafından pişirme özelliklerine uygun ve hijyenik koşullarda yapılıp yapılmadığını denetleyebilecek.
Dünya ülkeleri ve Avrupa'nın büyük önem verdiği, geleneksel değerlerin korunmasını amaçlayan yerel ürünlere verilen coğrafi işaret Van'da ilk olarak Keledoş yemeğine alınmış oldu. Van keledoşu coğrafi işaretinin adı marka ile birlikte kullanılabilecek.
SIRADA MURTUĞA, KAVUT, AYRAN AŞI VAR
Van TSO'nun Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı diğer başvuruları değerlendiriliyor. Değerlendirmeye göre Van Savat Gümüş'ünün tescil aşamasında, Van kahvaltılarının vazgeçilmezi Murtuğa'nın ilanda, Kavut'ın incelemede olduğu, Ayran Aşı, Kürt Köftesi ve Sengeser yemeklerinin ise coğrafi işaret alarak tescillenmesi için hazırlık yapıldığı öğrenildi.
"Van'ımızın tüm yemekleri tescillenmelidir"
Keledoş yemeğinin coğrafi işaret alarak tescillenmesinin Van mutfak ve yemek kültürü açısından önemli bir gelişme olduğunu söyleyen, Van yemek kültürünü tanıtmak için gönüllü olarak bir araya gelen ve kendilerine ' Van Yemek Dostları-Mavi Fularlılar' adı veren Vanlı kadınların temsilcisi Nuran Demirkan, "Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın yemeklerimiz, değerlerimiz için başlattığı çalışmayı memnuniyetle takip ediyoruz. İlk coğrafi işaretin Keledoş yemeğimizin alması güzel bir gelişmedir. Emeği geçenleri kutluyoruz. Van'a sahip çıkmak, Van'ı sevmek kültürüne, değerlerine sahip çıkmakla, tanıtmakla olur. Geçmişte ninelerimizin, annelerimizin yaptıkları el emeği ürünü olan çok sayıda lezzetli yemeğimiz var. Yemek aynı zamanda bir yörenin kültürü, yaşam tarzıdır. O nedenle Van'ımızın tüm yemekleri, değerleri zamanında tescillenmelidir. Yemeklerin tescillenmesi başvurusunda yemeklerin yapımını doğru ve iyi bilen Vanlı kadınlardan da bilgi alınması gerektiğine inanıyoruz. Coğrafi işaretin hem geleneksel ürünlerimize güç katacağına hem de şehrimizin tanıtımına kalkınmasına destek olacağına inanıyoruz. Bunun yanı sıra Van mutfağının UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na girmesi içinde çalışma başlatılmalıdır" dedi.
KELEDOŞ
Van’ın yöresel yemekleri arasında yer alan, geçmişi 1800’lü yıllara uzanan ''Keledoş'' Vanlılar tarafından özellikle soğuk kış günlerinde sıklıkla pişirilerek beğeniyle tüketiliyor.
Nurhan Demirhan’ın keledoş malzeme ve tarifi:
Malzemeler: Ak pancarı (keledoş otu), aşurelik buğday, yeşil mercimek, nohut, kavurma, kuru soğan, yeşilbiber, sarımsak kurut Yapılışı: Kavurma yada et önceden pişirilir. Islatılmış nohut, den mercimek haşlanır. Haşlanan ak pancarın suyu süzülür. Bütün malzemeler iyice pişirilir. İsteğe göre yazın kurutulmuş yeşilbiber eklenir. Kurut ezilerek koyu ayran kıvamına gelir (veya çökelek) pişen malzemelere katılarak tekrar kaynamaya bırakılır. Servis yapılırken üzerine kızdırılmış tereyağı kırmızıbiber ve sarımsak ilave edilir. Afiyetle yenilir.