Van Yemeklerinden Sinerji Çıktı!

Vanlılar el ve gönül birliğiyle 2 Nisan Pazar günü yurdun dört bir yanında tarihe geçecek anlamlı bir buluşma gerçekleştirecekler. Ortak gönüllerden, düşünceden doğan bu güzel buluşmayı gerçekleştiren, emeği geçen cesur Vanlıları yürekten kutluyorum.

Geçmişten günümüze Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü'nün ortaya çıkışı ve gelişiminde yemek ve sofra önemlidir.  Düğünler, bayramlar, taziye günlerinde kurulan sofralar, yenilen yemekler beslenmenin ötesinde buluşma, kaynaşma, barışma, yakınlaşma zamanlarıdır.  

 

Bizi Vanlı yapan Van'ımızın en önemli kültür öğelerinden Van yemekleri ve mutfak kültürünün kaybolmaması, gelecek kuşaklara eksiksiz doğru aktarılması düşüncesiyle farklı dönemlerde ikisine  Van yemekleri bildirisi sunarak katıldığım sempozyumlar yapıldı. Kişmi zamanda Van yemekleri üzerine yarışmalar düzenlendi, kitap ve dergiler çıkarıldı.

 

7 bin yıllık geçmişe sahip Van ilimiz zengin mutfak kültürüne sahiptir.

 

 

Van'da yapılan arkeolojik kazılarda binlerce yıl öncesine ait mutfak malzemeleri, beslenme, mutfak ve yemek kültürüne ait bulgular elde edilmiştir. Van mutfağı coğrafi yapı, iklim koşulları içinde bölgede yetişen  sebze, tarım ve bakliyat ve hayvansal ürünlerle şekillenmiştir.. Paylaşımcı sofralara maharetli ellerle hazırlanarak gelen Van yemekleri kendine özgü lezzet ve değer taşır.

Meydana gelen savaşlar, depremler, göçler sonucunda bir kısım yemek tarifleri ve mutfak kültürü maalesef kaybolmuştur. Şimdi gönüllü Van sevdalıların çabalarıyla yüzü aşkın Van yemeği yeniden keşfedilerek, gün yüzüne çıkarılarak sofralarda yerini alıyor.

 

 

Doğal, organik ürünlerle, kadim lezzetlerle beslenme ihtiyacıyla günümüzde yöresel yemeklere olan ilgiyi artırmıştır. İletişimin artması ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla Van yemeklerine sahip çıkmayı, öğrenmeyi, pişirmeyi merak ederek bu amaçla sosyal medyayı, akıllı telefonları kullanan kadın-erkek Vanlılar, Van'da doğmayan ancak Van ile ilgili bulunan Van dostları dediğimiz aileler bulundukları şehirlerin sınırlarını aşarak sosyal medyada kurulan Van Yemekleri Grubu etrafında bir araya gelmişlerdir.

 

Bu birliktelik sayesinde ilimize özgü unutulmaya yüz tutan onlarca yemek, çorba, tatlı tarifi yeniden sofralarda yerini almaya başlamıştır.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme