Van YYÜ'den depremzedeler için kermes
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 10 ili etkileyen depremin ardından yaraları birlikte sarmak için depremzede vatandaşlara yardım etmeye devam ediyor. Bu kapsamda Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde, depremden etkilenen vatandaşlar yararına kermes düzenlendi.
Basın Bülteni
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve eşi Duygu Şevli’nin katıldığı Hayır Kermesine, Van YYÜ akademik ve idari personeli depremzedelere bir nebze olsun umut olmak için kermese katılımı en yüksek düzeyde tuttular. Konuyla ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Şevli; “Ülkemizde yaşanan ve on bir ilimizde maalesef 40 binden fazla can kaybına neden olan büyük deprem nedeniyle çok üzgün olduklarını” ifade etti.
Hastahanemizde, Doğal Afetlerde Psikososyal Destek Merkezimiz kuruldu
Rektör Şevli, 2011 depremini büyük bir acıyla deneyimleyen Van halkı ve Van YYÜ’nün depremin olduğu ilk andan itibaren afetten etkilenen bölgelere tıbbi ve ayni yardımlar götürebilmek için canla başla çalıştıklarını söyledi. Şevli; “Hastanemizde depremzede vatandaşların tedavilerinin hızlıca yapılabilmesi için kliniklerde işlemler başlatıldı. Dursun Odabaş Tıp Merkezimizde, Doğal Afetlerde Psikososyal Destek Merkezimiz kuruldu. Depremden etkilenen vatandaşlarımızı özellikle kampüs alanı içinde bulunan yurtlarımıza yerleştirerek onlar için hastahanede destek merkezleri oluşturduk.” dedi.
Yardımlar devam edecek
Van YYÜ’de 20 kişiye yakın doktorun gönüllü olarak depremin ilk haftasından itibaren bölgede aktif olarak yer aldığına dikkat çeken Şevli konuşmasında; “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlarımız, ilk andan itibaren deprem bölgesinde koordinasyonu sağlamışlardır. Tüm devlet kurumlarımız da bölgede, ilk andan itibaren vatandaşlarımız için seferber olmuşlardır. Yoğun çalışmalarla gerçekleşen bölge ziyaretlerinde, depremzede vatandaşlarımızın yaraları sarılmaya çalışılıyor. Van Valiliği müteakiben Büyükşehir Belediyesi ve Van’daki devlet kurumları Malatya ili için görevlendirildi. Bizler de Van YYÜ olarak Adıyaman’a; battaniye, gıda paketi, giysi, hijyen paketi, su vb. malzemeden oluşan 1 tır yardım malzemesi, Hatay’a; 12 adet jeneratör, elektrik malzemesi, yatak, battaniye, nevresim, halı, uzun ömürlü süt, su, gıda, hijyen paketi, bebek maması, bebek bisküvisi vb. malzemeler Kahramanmaraş’a 3 tır, 6 konteyner ile birlikte bebek bisküvisi, mama, süt, oyuncak vb. yardım malzemeleri, Malatya’ya; 8 Adet Sahra Çadırı, 2 adet orta boy çadır, 8 adet katalitik soba, 30 adet uyku tulumu,700 adet ranza ve birçok yardım malzemesi göndermiş bulunmaktayız” ifadelerini kaydetti.
Şevli, “Ayrıca Kızılay’ın köyleri gezen gönüllü araçları için gönüllü doktorlarımızı görevlendirdik. Bu bağlamda Üniversitemizden Adıyaman’a 9, Hatay’a 3, Kahramanmaraş’a 2 sağlık personeli görevlendirilerek bölgede sağlık hizmeti veriyorlar. Malatya’da ise arama kurtarma eğitimi almış 16’sı sağlık personeli olmak üzere 32 kişilik ekibimiz bulunuyor. Bilirkişi olarak yapmak veya konteyner kent kurulmasında yardımcı olmak üzere İnşaat ve Jeoloji Mühendislerinden oluşan toplamda 30 kişi ile 10 teknik personelimiz de Malatya’da çalışmalara devam ediyor. Yine KYK yurtlarımızda Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep’ten gelen depremzede vatandaşlarımız var; onları zaman zaman ziyaret edip ihtiyaçlarını, isteklerini karşılamaya çalışıyoruz. Kızılay’ın kan merkezlerinde, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencileri kan bağışında bulunuyorlar. Ayrıca AFAD ve Kızılay’ın hesaplarına bireysel olarak Van YYÜ ailesi, nakdi bağışta da bulunmaktayız. Ayni yardımları ise Üniversitemiz ’de belli bir noktada topluyoruz. Isınma, gıda, hijyen malzemeleri toplandıkça deprem bölgelerine ya da depremden etkilenerek ilimize gelen vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz” dedi.
“Bu acının ne olduğunu en iyi yaşayan bilir.”
Van halkının, benzer bir acıyı yaşadığını, hem de büyük bir acı olduğunu söyleyen Rektör Şevli; “Bu acının ne olduğunu en iyi yaşayan bilir. Van halkı da bu anlamda çok duyarlı. Yardım merkezlerine, AFAD’a, Kızılay’a adeta akın ediyorlar. Deprem bölgesine bireysel olarak araçlarıyla veyahut bulabildikleri kamyon ve tırlarla yardım malzemesi ulaştırıyorlar. Türkiye halkı, gerçekten el ele vererek birlik ve beraberlik, dayanışma içinde Allah’ın izniyle yaraları en kısa zamanda saracaktır.” ifadelerini kullandı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Dursun Odabaş Tıp Merkezinde düzenlenen hayır kermesinde duygularını ifade eden Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Ümit Haluk İliklerden; “Bizler, Vanlılar ve Dursun Odabaş Tıp Merkezi olarak depremi biliyoruz. 2011 depreminde; deprem anında ailesini, çocuklarını bırakarak hastalarına ulaşan, onları tedavi etmeye çalışan bir tıp merkezi olarak hizmet verdik. Sağlık çalışanları olarak depremde konteynerlerde uzun yıllar, uzun süreler yaşadık ve bu şekilde hizmet verdik. Ülkemizdeki bu büyük felaketten sonra da bu acıyı paylaşmak için hastanemizdeki tüm sağlık çalışanlarımızın katılımıyla depremzede vatandaşlarımıza yardımda bulunabilmek için büyük bir kermes düzenledik. Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza da Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyoruz.” dedi.
Depremzede vatandaşların ihtiyaçlarıyla birebir ilgilenen Rektör Şevli, afet bölgelerinden gelen depremzede vatandaşlarla bir süre sohbet edip acılarını, sıkıntılarını paylaştı.