Van’da 354 Kişinin Hakkı İhlal Edildi !

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi son üç ayda Van’da yaşanan insan hakları ihlalleri raporunu açıkladı. Son üç ayda insan hakları ihlallerinin açıklandığı rapora göre kentte 354 hak ihlali tespit edilmiş olduğu açıklandı.

İlhan Siyahtaş

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi her üç ayda bir hazırladığı insan hakları ihlelleri raporunu açıkladı. İnsan Hakları Derneğinde yapılan basın toplantısında açıklanan rapora göre rakamsal olarak hak ihlallerinin gözaltı ve tutuklama durumlarında olduğu açıklandı.

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi’nin üç aylık insan hakları ihlalleri basın toplantısına insan hakları savunucuları ve basın mensupları katıldı. Derneğin üç aylık raporuna ilişkin açıklamalarda bulunan İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Murat Melet, “İçinde bulunduğumuz süreçte, neredeyse çatışma ve can kayıplarının yaşanmadığı gün yoktur” dedi.

“4 Bin Aile Göç Etti”

Son dönemlerde yaşanan çatışmalı ortamdan dolayı 4 bin ailenin göç ettiğini dile getiren İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Murat Melet, “ Yılın ilk üç ayında kamuoyuyla paylaştığımız 3 aylık raporumuzda da belirttiğimiz gibi çözüm sürecinin buzdolabına kaldırılması sonrasında dur durak bilmeyen çatışmalı bir sürece girildi ve sadece bir kaç ay içerisinde sayıları yüzleri bulan masum siviller, örgüt militanları, askerler, polisler yaşamını yitirdi. Bölgemizde birçok il ve ilçe merkezi savaş alanına dönmüş, yaşanan çatışmalar nedeniyle sivil halk evlerini terk edip göç etmek zorunda kalmış, Yıkılan kentlerden ilimize de 4000'in üzerinde aile göç etmişti. Çözüm süreci ile halklarda oluşan barış umudu git gide yerini karamsarlığa bıraksa da eninde sonunda sorunların tek çözümünün müzakereden ve barıştan geçtiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz. Savaşa, kıyıma ve insanlık suçlarına karşı halkların barış arzusu ve umudu hala devam etmektedir” dedi.

İnsan Hakları İhlalleri Adeta Tavan Yaptı

İlimizde insan hakları ihlalleri ilk üç aylık raporumuzda da belirttiğimiz gibi maalesef hız kesmeden devam etmektedir.  Yaşanan çatışmalar nedeniyle ihlallerde Nisan-Haziran döneminde de adeta tavan yapmıştır. Toplanma ve gösteri hakkına yönelik müdahaleler, operasyon ve ev baskınları nedeniyle meydana gelen ihlaller, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, konut dokunulmazlığı, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, fuhşa zorlanan kadınlar, ekonomik ve sosyal haklardaki kayıplar gibi pek çok kategoride ihlaller bu dönemde de ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme