Van'da dalış uzmanlarından yüzme uyarısı

Hava sıcaklığının artmasıyla serinlemek için Van Gölü'ne giren vatandaşlara dalış uzmanlarından yüzme uyarısı geldi.

Son 20 günde 3 kişinin Van Gölü’ne boğularak can vermesi sonrası gazetemize açıklama yapan dalış uzmanları, “Son üç haftada 3 kişinin Van Gölü’nde boğularak can vermesi çok üzücü bir durum. Hava sıcaklarının artmasıyla serinlemek isteyen vatandaşlarımız soluğu Van Gölü’nde alıyor.Lütfen yüzerken dikkat etsinler. Yüzme için toplum tarafından güvenli olarak bilinen ve tercih edilen alanları seçmeliler, bilmediğiniz ve ıssız alanlarda suya girmekten kaçının. Van Gölü’nde zaman zaman akıntı az gibi görünse de yüzmenin tehlikeli sonuçları olabilir. Yüzerken daha temkinli davranın”  uyarılarında bulundular.

Yüzerken küçük çapta da olsa rahatsızlık hissedildiğinde sudan çıkılması gerektiğini belirtilen uzmanlar, "Karnınız tokken ve çok su tutan giysilerle suya girmeyin. Sıcaklığını ve derinliğini bilmediğiniz sulara atlamayın. Ne kadar derin olduğu hakkında bir fikriniz yoksa suya balıklama dalmayın, 2 metreden düşük derinlikler omurga kırıklarına yol açarak ölüme neden olabilir. Suya girmeden önce ufak ısınma egzersizleri ya da vücudu esnetme hareketleri yapın. Kurtarma teknikleri bilmeyen kişilerin, boğulan kişilere yardım etmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu durum, her iki kişinin de boğulmasına neden olabilir. Çeken akıntı olan yerlerde denize girmeyin, akıntıya kapılırsanız mücadele etmek yerine sahile karşı bakar şekilde kendinizi akıntıya bırakın ve sahile paralel yüzün" ifadelerine yer verdiler.

Dalış uzmanları, boğulmalarda en önemli etkenin paniğe kapılmak olduğuna işaret ederek, şaka niyetiyle de olsa hiç kimsenin habersiz suya itilmemesi gerektiğinin altı çizildi.

Dalış uzmanları son olarak vatandaşların mutlaka yüzme eğitimi alması gerektiğini belirttiler. EVREN DOĞRUER

 

Bakmadan Geçme