VAN'DA EKMEĞE 70 KURUŞLUK ZAM

Van'da 210 gramı 1 lira 80 kuruştan satılan ekmeğe 70 kuruş zam yapılarak 2 buçuk liradan satılmaya başlandı.

Burhan Ergin

Dolar kurunda yaşanan ani yükselişlerin ardından birçok ürünün fiyatı zamlandı. Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Osman Tuncil, girdi maliyetlerinin artmasından dolayı 1 lira 80 kuruştan satılan ekmeğe 70 kuruş zam yapılarak 2 buçuk liradan satılacağını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanlığı tarafından ekmeğe zam yapılacağı 2 buçuk liradan satılacağı açıklamasının ardından devreye girerek zam kararını geri çeken Vali Mehmet Emin Bilmez, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin un fabrikalarına buğday vereceğini söylemişti. Ancak geçen süre zarfında Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından buğday verilmediğini belirten fırınlar vergi, sigorta, kira, elektrik, doğalgaz, un, yağ, ve odun gibi girdilerin tamamına zam yapıldığını, gelirin gideri karşılamadığını ifade ettiler.

“Fırıncı esnafı olarak destek bekliyoruz”

Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Osman Tuncil, asgari ücretin belirlenmesinin ardından girdi maliyetlerinin artmasından dolayı ekmeğe 70 kuruş zam yaptıklarını belirterek, “Asgari ücretin belirlenmesi ve girdi maliyetlerindeki artışlarla birlikte 1 lira 80 kuruştan satılan 210 gram ekmeğe 70 kuruş zam yaparak yarından itibaren 2 buçuk liradan satılmaya başlanacak. Vali Mehmet Emin Bilmez daha önce Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından un fabrikalarına istedikleri kadar buğday verileceğini açıklamıştı. Ancak bu zamana kadar ilimizde üretim yapan un fabrikalarına herhangi bir şey verilmedi. Vergi, sigorta, kira, elektrik, doğalgaz, un, yağ ve odun gibi girdi maliyetlerinin artmasından dolayı fırınlar zararına iş yapıyor. Biz Fırıncılar Odası olarak zam kararı almak zorundaydık. Yaşanan ekonomik krizden en büyük zararı fırıncı esnafımız görmüştür. Maliyetlerin sürekli artmasından dolayı şuan kara kara düşünüyoruz. Yetkililerimizin esnaflarımıza bu zor süreçte yardımcı olması gerekmektedir.  Biz fırıncı esnafı olarak destek bekliyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme