Van'da sebze meyve fiyatları cep yakıyor

Akaryakıta yapılan zamlardan sonra sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Yazın vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun kilosu 10, kavun 15, kiraz 25, muz 30, erik 20 liradan satışa sunulurken, domates 20, salatalık 15, patates 10, soğan 10, biber 20, patlıcan 15 liradan satışa sunuluyor.

Son zamanlarda yaşanan fiyat artışları vatandaşları olumsuz etkiliyor. Pahalılıktan dolayı sebze ve meyveyi kilo yerine tane olarak aldıklarını söyleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek fiyat artışlarının durdurulması ve aşağı çekilmesi gerektiğini söylediler.

Ülkemiz genelinde sebze meyve fiyatlarında yaşanan artış Van’da da tezgahlara yansıyor. Fiyatlarda yaşanan artışlar, hem vatandaşları hem de esnafları kara kara düşündürüyor.

Akaryakıta peş peşe yapılan zamlarla artan gıda fiyatları, dar gelirlinin belini bükmeye devam ediyor. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış adeta rekora koşuyor. Yüksek fiyattan aldıkları ürünleri haliyle yüksek fiyattan satmak zorunda kalan manav esnafı, durumun kendileriyle ilgili olmadığını belirtirken vatandaşlar, yüksek fiyatlardan dolayı sebze meyve alamadıklarını söyleyerek, yetkililerin sorunu kökten çözecek adımlar atması gerektiğini ifade ettiler.

“Yetkililerin acil çözüm bulması gerekmektedir”

Sebze, meyve fiyatlarının cep yaktığını söyleyen vatandaşlar, “Son yıllarda ekonomik açıdan çok zor günler geçiriyoruz. Ülkemizde yaşamış olduğumuz ekonomik krizi artık iliklerimize kadar hissediyoruz. Paramızın değeri günden güne geriyor. En büyük paramız olan 200 liraya doğru düzgün bir şey alamıyoruz. Elin parası bizim paramızdan 25 kat daha değerli, bu kanımıza dokunuyor. Paramızı kıymetlendirecek adımların atılması gerekmektedir. Bunun yanında ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin bir an evvel son bulması gerekmektedir. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, kuru gıda fiyatlarındaki artıştan sonra şimdide sebze meyvedeki inanılmaz fiyat artışları bizleri canımızdan bezdirdi. Ailemizin gıda ihtiyaçlarını karşılayamadığımız gibi sebze meyve alamıyoruz. Dolma biber 20 lira, kapya biber 40 lira, patlıcan 15 lira, domates 20 lira, salatalık 15 lira, patates 10 lira, soğan 10 lira, roka 5 lira, tere 5 lira, turp 5 lira, limonun kilosu 20 lira, muz 30 lira, kivi 30 liradan satılıyor. Fiyatlar bu kadar yüksekken biz nasıl alışveriş yapalım. Bu zamlara dayanacak gücümüz kalmadı. Eskiden bir nebze olsun pazardan uygun fiyata alışveriş yapabiliyorduk şimdi oralarda da fiyatlar cep yakıyor. Herkes sadece bakıp geçiyor artık kimse tezgahlara yanaşamıyor. Asgari ücretle geçinen ailelerin geçinmesi mümkün değil. Yetkililerin acil çözüm bulması gerekmektedir. Fiyatlarda düşüş sağlanmazsa kimse sofrasına sebze ve meyve bırakamayacak duruma gelecek” diye konuştular.

“Akaryakıt fiyatları düşürülmeli”

Fiyatların yüksekliğinden müşterilerin şikayet ettiğini, hayatlarından memnun olmadığını ifade eden esnaflar, kar etmediklerini belirterek, “Ülkemizde maalesef son yıllarda tüm kalemlerde artan fiyatlar hem bizlerin hem de vatandaşların canını yakıyor. Bildiğiniz gibi Van’a gelen sebze ve meyvelerin çoğu Adana, Mersin illerinden gelmektedir. Buna yakıt, nakliye ve kira gibi giderler eklenince ister istemez sebze meyve fiyatları yükseliyor. Ancak dövize bağlı olması nedeniyle akaryakıt fiyatları belirleyici rol oynuyor. Fiyatların yüksekliğinden millette alım gücü, esnafta dayanacak takat kalmadı. Fiyatlardan dolayı kimse doğru düzgün bir şey alamıyor. Mazot fiyatları gün geçtikçe yükselmeye devam ediyor. Sebze meyve fiyatlarının için akaryakıt fiyatlarının düşmesi geri çekilmesi gerekir. Aksi takdirde fiyatlar artarak yükselmeye devam eder” diye konuştular.TAHİR TEKİN

 

 

Bakmadan Geçme