Van’da Su Satışları Patladı

Aşırı sıcaklar su satışlarını artırdı. Sağlık uzmanlarının “ ‘bol su tüketin’ uyarısını dikkate alan vatandaşlar su satan esnafın yüzünü güldürdü.

Hacı Yılmaz

Van’da sıcakların artmasıyla su satışlarının tavan yaptığını belirten iş yeri sahipleri sıcak havalar nedeniyle insanların  sıvı kaybı yaşadığını ve bundan dolayı bol su tükettiğini, buna bağlı olarak su satışlarında ciddi artış meydana geldiğini söylediler.

Van’da hava sıcaklığının gölgede 35 dereceye kadar yükselmesinden dolayı hazır su satışlarında yoğun bir artış meydana geldiğini  anlatan su satan iş yeri sahipleri özellikle yarım litrelik ve damacana su satışlarında yoğun artış olduğunu vurguladılar.

“Van’ın suyuna büyük ilgi var”

Van ve çevresine su dağıtımı yapan Van’ın tek su markası Erek Su Van Şube Yetkilisi Hüseyin Göl,  toplumda sağlıklı beslenmeye yönelik bilinçlenmenin artmasıyla birlikte vücut için gerekli olan su tüketiminin geçen yıllara göre artış gösterdiğini söyledi. Özellikle yaza aylarında su tüketiminin yoğunluk kazandığını vurgulayan Göl, “Temmuz ayının gelmesiyle birlikte ilimizde ve Türkiye genelinde bunaltıcı bir sıcaklar yaşanıyor. Çöl sıcağı olarak tanımlanan, insanı bunaltan bir hava var. İlimiz son on yılın en sıcak günlerini yaşıyor Van’da hava sıcaklığı neredeyse 35-40 dereceyi buluyor. Tabi buda su satışlarını doğal olarak olumlu etkiliyor. Van’ın doğal kaynak suyunu vatandaşlarımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. Geçen yıllara nazaran su satışlarımız yüzde 50 daha fazla artış gösterdi. Özellikle yarım litre ve damacana suya çok büyük bir rağbet var. Geçtiğimiz yıl 250-300 bin litre su satarken, bu yıl 600-700 bin litre su satıyoruz. Talebe ve hava sıcaklığına göre artış değişebiliyor. Sağlık açısından da insanların daha fazla su tüketmesi gerekiyor. Uzmanlar sıcak günlerde su kaybı nedeniyle bir insanın 2 litre su tüketmesini öneriyorlar. Van’ın su markasına tüketicilerimizden  büyük ilgi var. Buda bizi memnun ediyor ” dedi.

“Sıcaklıklarla birlikte su satışlarında artış var”

Hayat Su Van Şube Yetkilisi Necat Ayaz ise, su satışlarında geçen yıllara göre artış yaşandığını belirterek, “Van’da insanlar bin 727 rakımda yaşıyorlar.  Diğer illere göre Van daha serin. Fakat hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıkması insanlarda su kaybına neden oluyor. Uzmanlar da su kaybına karşı su tüketimini öneriyorlar.  Buda doğal olarak su satışlarına olumlu yansıyor. Geçen yıllara göre bu yıl sıcaklıklarla birlikte su satışların artış var. Bu yıl yüzde 25 daha fazla bir artış var.. Ağustos ayı ile birlikte daha fazla bir artış yaşanacağını tahmin etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Daha fazla artış bekliyoruz”

Munzur Su Van Şube Yetkilisi Ferhat Abi ise Van’da sıcak günlerin yaşanmasıyla su satışlarının artış gösterdiğini balirterek, “ Aşırı sıcak havalardan dolayı satışlarımız iyi, günlük ortalama olarak 4 ton 200 kilogram su satışı yapıyoruz. Hava koşullarına ve  yoğunluğa başlı olarak  bu rakamlar değişebiliyor. İnternet cafeler, cafeler, lokantaların iş yoğunluğu su satışlarımızı etkiliyor. Esnaflar iş yapabildiği zaman bizimde su satışlarımızı artıyor.  Ağustos ayında özellikle taşıma kolaylığı nedeniyle yarım litre su satışında daha fazla artış bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“En az 2 litre su tüketiyoruz”

Su tüketimi önemseyen vatandaşlar su kaybına karşı gün boyu en az 2 litre su tükettiklerini, su alırken yarım litre pet şişe suyu tercih ettiklerini, iş yerleri ve evlerdeyse damacana suların tercih edildiğini söylediler.   

Bakmadan Geçme