Van'da 'Üniversite-Sanayi İşbirliği' çalıştayı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından 'Üniversite-Sanayi İşbirliği' çalıştayı düzenlendi.

Van Ortadoğu EXPO Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen çalıştayda konuşan YYÜ Rektörü Peyami Battal, “Rahatsız edilmek istiyoruz, bizi rahatsız edin” sloganıyla çalışmalara başladıklarını ifade ederek, “Bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi pazarlamaydı. Bizim derdimiz var. Sizin de dertleriniz var. Dertlerimiz ortak. Dolaysıyla derdimiz Van’ımızın ve ülkemizin gelişmesidir. Doğru bir noktada birleşip, doğru işleri doğru bir şekilde yaparak iş alanlarımızı daha güçlü ve etkin yapmak istiyoruz. Sizlerde istihdam yapmak suretiyle toplumun barış ve huzuruna ciddi katkı sunacaksınız. Bunun bilincinde olduğumuz için sizlerle sürekli bir araya gelmek istiyoruz. Zaten sloganımız da ‘Rahatsız edilmek istiyoruz, bizi rahatsız edin’ şeklindedir” dedi.

Ar-Ge ve inovasyon yapamayan en güçlü üretim sektörlerinin dahi yok olmaya mahkûm olduğuna dikkat çeken Battal, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“İnsanlar yatırım yapıyorlar, yatırım yapmak tek başına bir anlam ifade etmiyor. Pazarlamada sorun yaşıyoruz. Pazarlamayla ilgili KOSKEB üzerinden destek olmazsa bazı noktaları aşamıyoruz. Ar-Ge ve inovasyon yapamayan en güçlü üretim sektörü dahi yok olmaya mahkûmdur. Maalesef ülkemizde üniversite-sanayi işbirliği çok alışılır bir şey değildir.”
Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan ise, fiziksel gücün yerini giderek beyin gücüne bıraktığını belirterek, “Buradaki amacımız üniversite ve sanayicileri bir araya getirmekti. Güçlü bir ekonomi için kamu, sanayi ve üniversite ile güçlü bir işbirliği yapılarak, ekonomi modeli oluşturulabilir. Çünkü toplumun temel yaklaşımında ve değer yargılarında köklü değişmelere tanık olduğumuz bir çağda yaşıyoruz. Öncelikle üretim sistemlerinin ve iş sürecinin dayandığı teknolojik bir süreçte geçtiğimiz ifade edilebilir. Teknolojideki olağan üstü gelişmeler sanayi toplumlarını, bilgi toplumlarına taşımaktadır. Bu değişime paralel olarak sanayinin teknolojik kavramında değişerek fiziksel gücün yerine, giderek beyin gücü almaktadır” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından çalıştay, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Van İl Müdürü Bilal Emre Yörük’ün yaptığı sunumla son buldu.
Çalıştaya YYÜ Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş, Van Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) İl Müdürü Salih Serçe, Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ve sanayiciler katıldı.

Bakmadan Geçme