Vangölü İçin Acil Eylem Planı

Van Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısı’nda her geçen gün biraz daha kirlenen Van Gölü’nün korunması için çalışma başlatıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısı devam ediyor. Van Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay başkanlığında VAN TSO toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya ilçe belediye eş başkanları, DBP’li ve AK Partili meclis üyeleri hazır bulundu. Açılış ve yoklama sonrası gündem maddeleri görüşülürken, Van’da 25-26 Ekim tarihinde düzenlenecek olan Uluslararası Kürt Basın Konferansı için Basın Yayın Müdürlüğü’ne yetki verilmesi talebi oy birliği ile kabul edildi.
Bir diğer gündem maddesi olan Van Gölü’nü İyileştirme ve Koruma Komisyonu’nun oluşturulma talebi olan gündem maddesine geçildi. Van Gölü’nün iyileştirmesine dönük raporun okunmasının ardından söz alan üyeler, Van Gölü’nün önemine dikkat çekti. DBP’li üye Cevdet Altındağ, “İkinci bir Van gölü yok. Van’ı ve çevresini 7 bin yıldır bu göl yaşanır hale getirmiştir. Bizler her toplantı da Van Gölü’nün önemine dikkat çekiyoruz, ama fiili bir adım atmıyoruz. Van Gölü beslenme yönüyle inanılmaz bir kaynaktır. 15 bin ton balık sunan bir göl hızla bataklık olma yolunda gidiyor. Kıyısı bir şekilde rant olarak görülmüş. Şekilsiz yapılaşmalar, alanı halka kapatma söz konusu ve halkla buluşmayan bir kıyı kesimi var. Bunların bütüncül olarak ele alınması lazım. Van Gölü’nün kurtarılması için eylem planı şart. Daha önce Devlet Planlama Teşkilatı’nda bunun için özel ödenek çıkartıldı. Kıyı ilçelerinin ve beldelerde arıtma tesisleri yapılması için. Hala yapılmayan, hala tanımlanmayan yerleşim yerlerimiz var. Devlet Planlama Teşkilatı’nda bunun için özel ödenek çıkarılmasına rağmen, 8 yıldır bu plan var, ama Ankara düzeyinde sahiplenme eksik. Yani Van Gölü siyasete kurban ediliyor. Van Gölü hiçbir şeye kurban edilemeyecek bir değerdir. Bu farkındalığın sahiplenmesi talebinde bulunuyorum” dedi.
AK Partili Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ve İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav da Van Gölü’nün önemine değindi. Hakan, “Birkaç sene içinde ciddi bir plan yapmazsak Van Gölü ölecek. Son derece ciddi bir olayla karşı karşıyayız. Acil olarak ayakları yere basan bir şeyler yapmamız lazım” dedi.
Bidav ise, Van Gölü’nü iyileştirme için acil bir komisyon oluşturulması gerektiğini belirterek, “Bu komisyon daha detaylı ve özgün bir çalışma yapmalıdır. Van Gölü’ne birçok ilçemiz sınır. Van Gölü’nü korumayı üstlenmemiz lazım. Suyla buluşma kampanyası başlatabiliriz” dedi.

“VAN GÖLÜ BİR DÜNYA MİRASIDIR”
AK Partili Kerem Baynal ise, Van Gölü’nün kurtarılması için ‘Koruma Kanunu’ adı altında bir çalışmanın yapılması gerektiğini ifade ederek, İstanbul Boğaziçi Koruma Kanunu gibi bir kanunun meclisten çıkarılması için bütün partilerin ve sivil toplum örgütlerinin birleşmesi gerektiği söyledi. Baynal, “Böyle bir kanun çıkarılırsa Van Gölü’nün kurtulabileceğini düşünüyorum. Bu komisyon çalışmaları neticesinde mutlaka devlet eliyle bir koruma kanunuyla garanti altına alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Van Gölü bizlere verilmiş olan büyük bir nimettir. Van Gölü bir dünya mirasıdır. Onun için hep birlikte gölümüze sahip çıkmamız lazım” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Van Gölü’nü İyileştirme ve Koruma Komisyonu’na üye seçimi için oylama yapıldı. DBP tarafından 5 kişi üyelik için sunulurken, AK Parti tarafından ise 2 üye sunuldu. Yapılan oylama sonucu 7 kişilik üye komisyona seçildi.

Bakmadan Geçme