• Haberler
  • VAN'IN 38 YILLIK GAZETESİ KAPANDI

VAN'IN 38 YILLIK GAZETESİ KAPANDI

Van, Erciş'in ilk yerel gazetelerinden Erciş Birnisan Gazetesi ilan gelirlerinin kesilmesi, artan ekonomik giderler ve gelirlerin giderleri karşılamaması nedeniyle yayın hayatına son verdi.

Burhan Ergin

Anadolu’da yoğun emeklerle çıkan yerel gazeteler bir bir kapanıyor. Van’ın yarım asrı aşan köklü gazetelerinden Van Postası, İkinisan gazetelerinin kapanmasının ardından Erciş'te 1 Nisan 1982'de Kemal Sarılıoğlu tarafından kurularak yayın hayatına başlayan Birnisan Gazetesi de 38 yıllık yayın hayatına son verdi.

“Gazeteniz Birnisan’da 38 yıllık yayın hayatına son vermiştir”

Gazete son sayısında Türk bayrağı ve Birnisan logosunun altında siyah zemin üzerine “Son Baskı” manşetiyle yayın hayatına son verdiğini okurlarına duyurdu. Kapakta yer alan yazıda “Her kuruluş tıpkı insan gibi yaşar ve hayatı sona erer. Gazeteniz Birnisan’da 38 yıllık yayın hayatına son vermiştir. Basın ağacından altın bir yaprak daha düştüğü için üzüntülüyüz. 38 yıldır Van Erciş’te zor şartlar altında şanlı bayrağımızı dalgalandıran Birnisan’a destek veren tüm okurlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Yarım asra yakındır yolu bu gazeteden geçenlere de emekleri için teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Üzüntü yarattı

Van’ın en büyük ilçelerinden Erciş'in sorunlarının gündeme getirilmesinde, takibinde ve kalkınmasında önemli görevler yerine getiren, ilçenin hafızası niteliğindeki Erciş Birnisan Gazetesi ekonomik kriz, resmi ilan gelirlerinin düşmesi, gelirlerin giderleri karşılamaması nedeniyle yayın hayatını sonlandırmak zorunda kalması üzüntü yarattı.

Adını Erciş’in 1 Nisan Kurtuluş Günü’nden alan, ilçenin en eski gazetelerinden Erciş Birnisan Gazetesi’nin kapanması Vanlılar ve Ercişliler arasında büyük üzüntü yarattığını açıklayan gazete okurları hükümetin yerel gazetelere sahip çıkmasını istediler.

“Erciş Birnisan Gazetesibizim çocuğumuz gibiydi”

Erciş Birnisan Gazetesi'nin kapanmasından büyük üzüntü duyduklarını belirten yazı işleri müdürü Eyüp Sarılıoğlu, "Erciş Birnisan Gazetesi bizim çocuğumuz gibiydi.  Erciş’in kültür sanat, ekonomi, siyasi hayatında önemli yeri var. Son yıllarda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde ihale ilanlarının gazetelere verilmemesi, davet usulüyle ihalelerin istenen firmalara ve kişilere verilmesi, resmi ilanların kesilmesi, gelirlerin giderleri karşılamaması, artan yükümlükler ve yerel basına destek olunarak sahip çıkılmaması Van'da gazeteleri kapanma noktasına getirmiştir. Bu nedenle gazetemiz yayın hayatına son vermiştir. 18 Şubat sayımız son baskıdır. Yerel gazetelerin yaşatılması ve sorunlarının çözümü için hiçbir girişim olmadı maalesef. Yerel gazetelere destek verilmemesi, sahip çıkılmaması durumunda Türkiye’de daha birçok köklü gazete kapanmak zorunda kalacak, yüzlerce basın emekçisi de işinden olurken, aileler mağduriyet yaşayacaktır. Büyük özveri ve zorluklarla yayın hayatlarını sürdüren yerel gazeteler sadece haber vermez. Aynı zamanda yayınlandıkları yerlerin hafızasını oluşturur. Yerel gazetelerin kapanması acı vericidir" dedi.

Erciş halkına ve okurlara teşekkür eden Sarılıoğlu, "Tüm Ercişlilere, tüm okurlarımıza ve abonelerimize, yazarlarımıza, çizerlerimize ve çalışanlarımıza kısaca emeği geçen herkese teşekkür ediyor, helallik diliyoruz. Emekle büyüttüğümüz 38 yaşındaki bir çocuğumuzdan ayrılır gibiyiz.  Dayanacak gücümüz kalmadığı için böyle bir kararı almak zorunda kaldık. Üzgünüz, hüzünlüyüz. Yapacak bir şey yok" ifadelerini kullandı.

“Yayınına son vermesi beni üzdü”

Gazete yazarlarından Selahattin Koşar, Erciş Birnisan Gazetesi’nin kapanmasına üzüldüğünü belirterek, “Açıkçası çok üzüldüm. 1982 yılından 2008 yılına kadar yazı yazdığım önemli bir gazeteydi. Yayınına son vermesi beni üzdü. Çok önemli haberlere imza atmıştı. Yazık oldu” dedi.

“Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

Gazete okurlarından Necati Albayrak da siyasilere tepki göstererek, “Bu şehir sizin hakkınızı ödeyemez. Siyasilerden bürokrasiye, iş adamlarından STK’lara, tüm kesimin yükünü taşıdınız, kimi zaman çok acımasız eleştirilere, kimi zaman farklı zihniyetteki etnik gurupların hedeflerine girdiniz ama adamlığınızdan hiç bir zaman ödün vermediniz. Başta imtiyaz sahibi değerli büyüğümüz Kemal Sarılıoğlu olmak üzere bu güne kadar gazetenizde emeği geçen tüm arkadaşlara gönülden teşekkür ediyorum. Hüzünlüyüm ama inanıyorum ki yiğit düştüğü yerden kalkar. Elbet sizinde kıymetinizi bir gün bilirler. Kalın sağlıcakla” şeklinde konuştu.

Ercişli şair ve yazar Barış Kul, Erciş Birnisan Gazetesinin uzun yıllar tarafsız, ilkeli ve dürüst haber anlayışı içinde hareket ettiğini belirterek, çok üzüldüğünü söyledi.

“Allah yolunuzu açık etsin”

Gazete çalışanlarından Atilla Uzun, gazetenin kapanmasına üzüldüğünü kaydederek, “Erciş’e mal olmuş bir gazetenin kapanmasına çok üzüldüm. Bir dönem Birnisan Gazetesi ve matbaasının bir parçası olmaktan hep onur duydum. Kemal ustam ellerinden öperim, Eyüp ve Ali kardeşlerim Allah yolunuzu açık etsin” diye konuştu.

Dün de Türkiye’nin ulusal gazetelerinden 48 yıllık Ortadoğu Gazetesi ekonomik kriz ve gazete giderlerinin artmasından dolayı yayın hayatına son verdi.

Bakmadan Geçme