Van'ın hava yolu ulaşımındaki sorunları bakanın masasında
Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van'ın uçak sefer sayılarının yetersizliği ve bilet fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na soru önergesi verdi.
Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, son günlerde Van’ın gündemini meşgul eden uçak sefer sayılarının yetersizliği ve bilet fiyatlarının yüksek olmasını Meclis gündemine taşıdı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na soru önergesi veren Milletvekili Kaçmaz Sayyiğit, “Seçim bölgem Van’da kronikleşen sorunlar çözüm beklerken ekonomik kriz günden güne büyümektedir. Son süreçte gıda, ulaşım, akaryakıt, giyim vb. kalemlerde artan fiyatlardan Van da ciddi anlamda etkilenmektedir. Çünkü Van, sosyo-ekonomik gelişim endeksinde ve kişi başına düşen milli gelirde son sıralarda yer almasına rağmen birçok zaruri ihtiyacın en pahalı olduğu bir kenttir. Özellikle son yıllarda uçak sefer sayıları ve astronomik bilet fiyatları Van’ın en temel sorunlarından biri haline gelmiştir. Bu süreçte Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak sefer sayıları istikrarını kaybederken geçmişte en az günlük 20 olan sefer sayısı 10’un altına düşürülmüştür. Bu nedenle Ankara, İstanbul gibi merkezlere yakın tarihli bilet bulmak mümkün olmazken aktarmalı bulunan biletlerin fiyatları ise çok yüksek olmaktadır” dedi.
“Van halkının havayolu ulaşımını kullanması bir lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır”
Milletvekili Kaçmaz Sayyiğit açıklamasının devamında “Bir milyonu aşan nüfusu ve büyükşehir statüsüne rağmen Van’ın, ciddi bir ayrımcılığa maruz kaldığı ortadadır. Öyle ki 21’inci yüzyılda ulaşım sorunu nedeniyle yurttaşların mağduriyeti devam etmektedir. Bunun sonucunda diğer illerden cenazesini dahi Van’a götüremeyen yurttaşlar olduğu gibi düğün, eğitim, sağlık ve taziye gibi nedenlerle yapılacak seyahatler de ulaşım krizinden dolayı ertelenebilmektedir. Aynı şekilde Van’da ciddi bir turizm geliri getirmesi beklenen turistik turlar da artan ulaşım maliyeti ve zorluğundan dolayı geçmişe oranla azalırken yerli turistlerin ziyaret imkanları da zorlaşmıştır. Sonuç olarak, Van halkının havayolu ulaşımını kullanması bir lüks değil, tamamen zorunlu bir ihtiyaçtır. Çünkü uzak bir kent olmasından dolayı otobüs yolculuğu 25 saatten fazla sürerken acil durumlarda (cenaze, tedavi vb.) havayolunun kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle ilgili Bakanlığın, önergelerimizde belirtilen sorun ve talepler konusunda havayolu şirketlerini işaret etmek yerine doğrudan müdahil olması gerekmektedir. Çünkü siyasi iktidar, Van Ferit Melen Havaalanı’yla ilgili sorumluluk almaktan kaçındıkça milyonlarca yurttaşın çektiği eziyet artmaktadır” şeklinde konuştu.
Milletvekili Kaçmaz Sayyiğit soru önergesinde şu maddelere yer verdi;
1 -Van Ferit Melen Havaalanı’nda yurttaşların uçak seferleri ve astronomik bilet fiyatlarında yaşanan sıkıntılardan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Yurttaşların şikayet ve tepkilerinden haberdar mısınız?
2 – Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak seferleri ve bilet fiyatlarıyla ilgili yaşanan sorunlarla ilgili Bakanlığınızın önerge tarihine kadar herhangi bir incelemesi olmuş mudur?
3 - Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak seferlerinin az olması ve bilet fiyatlarının çok yüksek olmasıyla ilgili herhangi bir çalışma var mıdır? Yurttaşların şikayet ve talepleri dikkate alınacak mıdır?
4 – Yurttaşların acil durumlarda yaşadığı mağduriyete yönelik bir eylem planınız var mıdır? Özellikle cenazelerini nakledebilmesi ve hastalarının sevki konusunda bir destek proğramı başlatılması düşünülmekte midir?
5 - Van Ferit Melen Havaalanı’nda günlük sefer sayılarının azaltılmasının sebebi nedir? Günlük sefer sayılarının son beş yılda yıllara göre dağılımı nedir?
6 – Önerge tarihine kadar Van Ferit Melen Havaalanı’na uçuş yapan uçak sayılarının son beş yıldaki dağılımı nedir? Uçak sayısının arttırılması amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır?
7 -Türkiye genelinde uçak sefer sayıları ve bilet fiyatları hangi kriterlere göre belirlenmektedir? İllere göre uçak sefer sayıları nedir? BASIN BÜLTENİ