VAN'IN HAYALİ GERÇEKLEŞİYOR

Van'ın tarihi ve sosyo-kültürel birikimlerini yok olmaktan kurtarmak ve kentin manevi miraslarını geleceğe taşıyabilmek, kent hafızasına katkı sunmak amacıyla eski sanat okulu binasında hayata geçirilmesi kararlaştırılan 'Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi Projesi' için ilk toplantı Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Vansesi Haber Merkezi

Gazetemizin haberleriyle, yazı işleri müdürümüz İkram Kali’nin köşe yazılarıyla gündeme getirdiği tescili yapılan tarihi sanat okulu binasının ‘Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi’ olarak değerlendirilmesiyle ilgili öneri Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun talimatlarıyla gerçekleşiyor. Proje için Van Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı öncülüğünde çalışma başlatıldı.

Vali Zorluoğlu başkanlığında projeyle ilgili yapılan toplantıya yazı işleri müdürümüz İkram Kali de katılarak, görüş ve önerilerde bulundu.

Vali konağında gerçekleştirilen ve aralarında il dışından katılımcıların da yer aldığı çok sayıda paydaşın bir araya geldiği toplantının açılışında konuşan Vali Zorluoğlu, kent müzesi projesinin, ilimizde kendisini en çok heyecanlandıran proje olduğunu söyledi.

vanın hafızası olsun ile ilgili görsel sonucu

Toplantıyla, projenin hayata geçirilmesinde katkı sunabilecek tarafları bir araya getirerek, tanışma ve fikir alış verişinin amaçladığını ifade eden Vali Zorluoğlu, katılımcıların önlerindeki süreç ile ilgili yol haritası çıkarıp, proje içeriğinin nasıl oluşturulacağı yönünde çalışmaları hızla planlaması gerektiğini aktardı.

Müzenin bir an önce Van’a kazandırılması için süre sıkıntısı olduğuna işaret eden Vali Zorluoğlu, bu toplantının ardından, ilerleyen aşamalarda çok zaruri olmayan prosedürlerin atlanarak, süratli hareket edilmesini istedi. Vali Zorluoğlu, amaçlarının sadece bir müze inşaa etmek değil, ilimize bir cazibe merkezi kazandırmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Toplantının devamında, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çaydere ve uzman ekibince hazırlanan ‘Van Eğitim Tarih ve Kent Müzesi Projesi’ tanıtım filmi izlenirken, öngörülen projenin detayları da katılımcılara aktarılmış oldu.

Kampüs olarak dizayn edilen projede, amfitiyatro ve yöresel aktivitelerin düzenleneceği Van Evi de düşünülürken, workshop atölyeleri, kafeteryalar ve 100 kişilik toplantı salonu planlanan diğer alanlar olacak.

Toplantının devamında, sırasıyla söz alan paydaşlar şehir kütüphanesi ve kent müzesi fikrinin olgunlaşması ve bir an önce hayata geçmesi amacıyla; tasarımdan, hedef kitlenin tespiti ve müze konsepti gibi pek çok konuda detayları istişare ettiler.

Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi Projesi istişare toplantısı sonunda Vali Yardımcısı Mehmet Parlak başkanlığında kurulacak komisyonun süreci yönetmesi kararlaştırılırken, Vali Zorluoğlu hedeflerinin Van’a yapılacak en büyük kültür hizmetinin açılışını, önümüzdeki sonbaharda yapmak olduğunu açıkladı.

Toplantıya Vali Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra, Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sinan Bağlı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Necmettin Bayhan, Van Müze Müdürü Erol Uslu, Rölöve ve Anıtlar Müdürü Edip Emre Aksüek, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çaydare, Van YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Parin, Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali, sanat tarihi uzmanı Mesut Gül ve mimar Özcan Belen katıldı.

Bakmadan Geçme