Van'ın kültürüne sahip çıkmak istiyoruz
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı binasında hizmet veren Van Olgunlaşma Enstitüsü çalışmalarına devam ediyor. Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Neşe Evliyaoğlu, 'Amacımız şehrimize ve bölgemize faydalı olmaktır. İnsanları biraz daha objektif bilgilerle yönlendirip Van'ımızın kültürüne sahip çıkmalarını sağlamaktır' dedi.
Burhan Ergin
Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Neşe Evliyaoğlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Burhan Kırıcı, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Talat Toy ve Büyükşehir Beledi̇yesi̇ Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek basınla kahvaltıda bir araya geldi.
“İki önemli defileye hazırlanıyoruz”
Kahvaltı sonrası açıklamalarda bulunan Evliyaoğlu, “Van Olgunlaşma Enstitümüzde 4 idareci ve 24 usta öğretici çalışıyor. 2019 yılının Ekim ayında faaliyete başladık. Türkiye’de 24 enstitüden biri Van’da bulunuyor. Biz Van, Hakkari ve Bitlis’e hizmet veriyoruz. Eğitimini yarım bırakan meslek lisesi öğrencileri veya bir üst eğitimine devam etmek isteyip, normal devlet lisesi mezunu olup da meslek edinmek isteyenlere denklik diploması veren bir kurumuz. Aynı zamanda araştırma proje tasarım bölümlerimiz var. Tema ve proje kapsamında biz bu sene Van’da Urartu izleri ve yemeğimizin lezzetinden kilimimizin desenine diye iki ayrı proje hazırladık. Bu projelerin son bitim tarihi Temmuz ayı olacaktır. Projeden sonra iki önemli defile yapılacaktır. Bu defilelerden biri Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Van Müzesi ortaklığıyla Van Müzesinde Urartu desenleriyle yerel kıyafetleri sunacağız. Bütün motifler Urartu tandanslı ve öğretmenlerimiz tarafından işlendi. Araştırma tasarım öğretmenlerimiz tarafından da yoğun bir alt yapı çalışmasından sonra bu çalışma ortaya çıktı. Bir sonraki çalışmamızda Van Organize Sanayi Bölgesi Expo Fuar ve Kongre Merkezinde evlilik hazırlıkları açılış defilesi bize verildi. Onun için de abiye çalışması yapıyoruz” dedi.
“Bizler burada kalıcı değiliz, kurum kalıcıdır”
Yetişmiş personel sayısını artırmak istediklerini belirten Evliyaoğlu, “Kültürümüzü gelenekten geleceğe aktarmak için çalışıyoruz ve burada dezavantajlı durumda olan insanların meslek sahibi olabilmeleri için yoğun çaba harcıyoruz. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlıyız. Buradaki iş ve işlemlerimiz İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla sürdürülmektedir. Daha önce Van Kalecik Evlerinde hizmet veriyorduk fakat ısınma ve ulaşım sorunu yaşadığımız için sayın valimiz ve eşi, daire başkanımızın desteğiyle burada hizmet veriyoruz. Bu çalışmalarımız bir süre daha burada devam edecek ancak enstitü çalışmalarımıza devam edebilmemiz için bize bağımsız bir okul gereklidir. Bununla ilgili de bakanlık ve il milli eğitimde hali hazırda çalışmalarımız devam etmektedir. Giyim üretim atölyesi, el sanatları nakış atölyesi ve kilim çalışmaları yapıyoruz. Geleneksel ağırlıklı çalışıyoruz. Amacımız şehrimize ve bölgemize faydalı olmaktır. İnsanları biraz daha objektif bilgilerle yönlendirip Van’ın kültürüne, geleneklerine sahip çıkmalarını sağlamaktır. Bizler burada kalıcı değiliz, kurum kalıcıdır. Hedefimiz kurumdaki yetişmiş eleman sayısını artırıp üretime daha fazla katkıda bulunmaktır” diye konuştu.
Enstitü Müdiresi Neşe Evliyaoğlu, basın açıklamasının ardından basın mensuplarına atölyeleri gezdirerek kıyafetler hakkında bilgi verdi.