VAN'IN KURTULUŞU ETKİNLİKLERLE KUTLANACAK

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü etkinliklerle kutlanacak.

Rıdvan Can

2 Nisan 1918 yılında düşman işgalinden kurtulan Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yılı etkinliklerle kutlanacak.

Kutlamalar 2 Nisan Pazar günü saat: 10.00'da valilik önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak. Van YYÜ'den Prof. Dr. Ömer Demirbağ günün anlam ve önemini belirten konuşma yapacak. 2 Nisan Van'ın düşman işgalinden kurtuluşuyla ilgili resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek. İpekyolu Belediyesi tarafından İpekyolu Atatürk Sanat Galerisinde 10:30 - 13:00 saatleri arasında resim sergisi düzenlenecek.

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma yol açan depremlerden dolayı Malatya’ya koordinasyon valisi olarak görevlendirilen Vali Ozan Balcı’nın yerine Vali Yardımcısı Ahmet Tozlu hazır bulunacak.

Bu arada Van'ın kurtuluşunun 105. yıldönümü Van başta olmak üzere Vanlıların yoğun yaşadığı İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Bursa, Balıkesir, Aydın gibi illerde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Van, 1915'te Ermeni çetelerinin isyanı, Rus işgali ile yakılıp yıkılarak harabeye dönerek üç yıl işgal altında kalmıştı. Osmanlı Devleti'nin zor ve zayıf zamanını fırsat bilen dış güçlerin kışkırtmaları ve teşvikleri ile Ermeni Taşnak, Hınçak, Ramgavar, Karahaç çetelerinin katılmaları sonucu 30 bin Vanlı Müslüman hayatını kaybetmiştir: Katliamlardan canlarını kurtarmaya çalışan on binlerce kadın, çocuk, yaşlılardan oluşan Vanlılar seferberliğin başlaması ile Van, Gevaş, Başklae, Erciş, Özalp, Edremit, Muradiye, Bahçesaray, Gürpınar ve diğer ilçelerden kafileler halinde Diyarbakır, Maraş, Adana, Kerkük, Urfa, Elazığ başta olmak üzere Anadolu'nun dört bir tarafına yollara düşerek muhacır (göç) olmak zorunda kalmış.

Üç yıl süren Rus işgali 2 Nisan 1918'de Süleyman Sabis Paşa komutasındaki Türk birliklerinin Van'a girmesi ve Vanlıların kahramanca mücadelesiyle yeniden özgürlüğüne kavuşmuş, göç eden hayatta kalan Vanlıların bir kısmı memleketlerine yeniden kavuşabilmiş. 2 Nisan her Vanlı için hüzünlü müstesna bir gün ifade eder. Gelişmesi, kalkınması üç yıl kesintiye uğrayan taş üstünde taş kalmayan Van, Cumhuriyetin ilanı ile İl olur ve yeniden kurularak bugünlere gelir.

1915'te hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.  Allah Vanlılara, memleketimize bir daha işgal, katliam, savaş gözyaşı ve acı dolu günler yaşatmasın. Bütün Vanlıların 2 Nisan Kurtuluş Bayramı kutlu olsun.

Bakmadan Geçme